Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοδο της ανεργίας θα φέρει η συγχώνευση επιχειρήσεων

Ανακοινώνεται σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα φορολογικά κίνητρα για τις υπό συγχώνευση επιχειρήσεις

Η άνοδος της ανεργίας θα είναι το σίγουρο αποτέλεσμα, που θα προκύψει από τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου μέσα από μελλοντικές συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, κάτι που ευνοεί η κυβερνητική πολιτική. Στα πλαίσια αυτά, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα το πρωί, σε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου για παροχή φορολογικών κινήτρων σε συγχωνευόμενες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση με την πολιτική της θέλει να δώσει ώθηση στη δημιουργία μεγαλύτερων και ισχυρότερων μονοπωλιακών μονάδων, στα πλαίσια των στόχων για «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας».

Τα εξαγγελθέντα μέτρα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, θα προβλέπουν μείωση της φορολογίας κερδών των υπό συγχώνευση επιχειρήσεων (μέχρι και 10 μονάδες), από 35% σε 25%. Από το συγκεκριμένο φορολογικό μέτρο αναμένεται να ευνοηθούν άμεσα οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες Η΄ τάξης καθώς και οι εταιρίες της λεγόμενης νέας τεχνολογίας. Για την εξέλιξη των δύο αυτών κλάδων υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από το κυρίαρχο πολιτικοοικονομικό κύκλωμα. Οι μεν πρώτες θα αναλάβουν νέα κατασκευαστικά έργα τρισ. δραχμών, έργα που αφορούν στο Γ΄ ΚΠΣ και στην υποδομή των Ολυμπιακών Αγώνων. Οσο για τις δεύτερες, επικεφαλής βρίσκονται πολύκροτα ονόματα της οικονομικής ολιγαρχίας. Στις νέες τεχνολογίες έχουν σημαντικές επενδύσεις οι Λαμπράκης, Κόκκαλης, Μπόμπολας κ.ά., οι οποίοι έχουν μάλιστα εκδηλώσει την πρόθεσή τους να συγχωνευτούν... εις σάρκα μία.

Ενα αναμενόμενο κύμα συγχωνεύσεων, πρώτα και κύρια, θα οδηγήσει σε άνοδο της ανεργίας, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τη διεθνή πρακτική της δεκαετίας του '90. Τη δεκαετία αυτή, εκδηλώθηκε το φαινόμενο της, σε μεγάλη κλίμακα, συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, κυρίως στα τρία ιμπεριαλιστικά κέντρα του πλανήτη, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Ιαπωνία. Υπήρξαν συγχωνεύσεις γιγάντιων καπιταλιστικών επιχειρήσεων, στους κλάδους της τραπεζικής πίστης, στις ασφάλειες, στις νέες τεχνολογίες, στο πετρελαϊκό κύκλωμα κλπ. Οπου υπήρξαν συγχωνεύσεις, οι νέες εταιρίες προχώρησαν σε τεχνολογικές και εργασιακές αναδιαρθρώσεις, από τις οποίες παντού προέκυπτε πλεονάζον προσωπικό... Ενα άλλο αρνητικό, συνολικά για την κοινωνία, φαινόμενο που θα προκύψει από έναν νέο κύκλο επιχειρηματικών συγχωνεύσεων, είναι ότι ο μονοπωλιακός έλεγχος σε όλους τους τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας, του πολιτισμού κλπ., γίνεται ασφυκτικότερος.

Νέος κύκλος αναδιανομής εισοδήματος

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα ο Γ. Παπαντωνίου, φυσικά, πρώτο στόχο έχουν να ενθαρρύνουν τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου. Ομως, δεν εξαντλούνται στο σημείο αυτό. Πρόκειται για, νεοφιλελεύθερης υφής, μέτρα οργανικά ενταγμένα στις ευρύτερες κυβερνητικές επιδιώξεις για αναδιανομή εισοδήματος υπέρ των καπιταλιστικών επιχειρήσεων και των κεφαλαιούχων, μέσω του φορολογικού μηχανισμού. Στον τομέα αυτό γίνεται κυριολεκτικά αγώνας δρόμου ανάμεσα στις κυβερνήσεις. Ηδη ο Τζ. Μπους έχει ανακοινώσει μεγάλες μειώσεις φόρων για επιχειρήσεις και μεγάλους εισοδηματίες, ακολουθεί η ΕΕ και φυσικά ο Σημίτης...

Η αρχή του νέου κύκλου αναδιανομής εισοδήματος στη χώρα μας έγινε φέτος, με τα μέτρα που θεσπίστηκαν, τα οποία προβλέπουν μείωση του συντελεστή φορολογίας από το 2002 κατά 5 μονάδες για τις μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις καθώς και τη μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας φυσικών προσώπων, από 45% σε 40%. Σήμερα η κυβέρνηση κάνει το δεύτερο βήμα, με τη μείωση των συντελεστών φορολογίας κερδών των συγχωνευόμενων επιχειρήσεων. Και το ακόμα μεγαλύτερο βήμα πρόκειται να ανακοινωθεί το φθινόπωρο του 2002 και τα μέτρα να ισχύσουν από το 2003. Από αυτά που έχουν διαρρεύσει η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε πολύ μεγάλες μειώσεις φόρων, συνολικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις (ΑΕ και ΕΠΕ), που θα φτάνουν μέχρι και 10 μονάδες, καθώς και νέες μειώσεις φόρων για τους μεγάλους εισοδηματίες στα πλαίσια - όπως ισχυρίζονται - του φορολογικού ανταγωνισμού με τις άλλες χώρες. Ετσι, το ούτως ή άλλως αντιλαϊκό φορολογικό σύστημα, που στηρίζεται στην καταλήστευση των λαϊκών εισοδημάτων, θα γίνει ακόμα περισσότερο αντιλαϊκό και φορομπηχτικό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ