Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Δεδομένη η απόφασή τους ν' αυξήσουν τα ασφάλιστρα

Τα διάφορα σενάρια -με επικρατέστερα δύο- προβλέπουν αυξήσεις στα ασφάλιστρα μέχρι και 8% κατά μέσο όρο

Δύο σενάρια για τη διαμόρφωση των τιμοκαταλόγων τους που θα ισχύσουν από το Γενάρη του 2002 επεξεργάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ασφαλιστικές εταιρίες, τα οποία σε κάθε περίπτωση θα ισοδυναμούν με αυξήσεις για τα ποσά που καταβάλλουν οι γιωταχήδες για την ασφάλιση των οχημάτων τους. Συγκεκριμένα, οι ασφαλιστικές εταιρίες «μαγειρεύουν» ήδη αυξήσεις στα τιμολόγιά τους της τάξης του 8% κατά μέσο όρο, δηλαδή υπερδιπλάσιες του πληθωρισμού. Παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς αναφέρουν ότι προκειμένου οι αυξήσεις αυτές να «πέσουν στα μαλακά» οι εταιρίες εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσθέσουν ακόμα μια κλίμακα στο σύστημα «bonus», που είναι το σύστημα της έκπτωσης από την τιμή του ασφαλίστρου για τους οδηγούς, που όλο τον προηγούμενο χρόνο δεν προκάλεσαν ατύχημα. Σήμερα η κατώτατη κλίμακα είναι το 4, όπου οι οδηγοί έχουν τη μέγιστη έκπτωση και εξετάζεται το ενδεχόμενο να προστεθεί ακόμα μία αυξάνοντας το μέγιστο ποσοστό έκπτωσης. Πάντως, να υπενθυμίσουμε ότι σε κάθε περίπτωση οι εταιρίες εξετάζουν και άλλες αλλαγές στο σύστημα bonus - malus, με τρόπο που αναμφίβολα θα είναι υπέρ των εταιριών από το 2002.

Το δεύτερο σενάριο για την έμμεση επιβολή αυξήσεων που είναι πιθανό να εφαρμοστεί, σύμφωνα με παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, είναι να μην αυξηθούν τα ασφάλιστρα για την κάλυψη αστικής ευθύνης που είναι η ελάχιστη υποχρεωτική, αλλά να επεκταθεί αυτό που ήδη κάνουν κάποιες εταιρίες στον ένα ή τον άλλο βαθμό, η τακτική των «καπέλων». Δηλαδή, να υποχρεώνονται οι ασφαλισμένοι να πληρώσουν και άλλες μη υποχρεωτικές καλύψεις μαζί με την αστική ευθύνη, όπως νομική προστασία, θραύση κρυστάλλων, πυρκαγιά κ.ά.

Το βέβαιο είναι ότι οι ασφαλισμένοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βάλουν και φέτος το χέρι ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη, προκειμένου να πληρώσουν στην ασφάλεια του αυτοκινήτου τους, αφού οι εταιρίες θα βρουν τρόπο να επιβάλουν και πάλι αυξήσεις.

Στο μεταξύ ο τζίρος των ασφαλιστικών εταιριών από ασφαλίσεις αυτοκινήτων και ζωής αυξήθηκε μέσα στο 2000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, που προέρχονται από 103 εταιρίες, κατά 8,67% σε σύγκριση με εκείνα του 1999 φτάνοντας τα 861,35 δισ. δρχ.. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στις ασφαλίσεις ζημιών και λιγότερο στις ασφαλίσεις ζωής. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο τζίρος των εταιριών από όλα τα πακέτα ασφαλίσεων ζωής -εκτός από τα unit linked- παρουσιάζει αύξηση της τάξης 2,97%, αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής υποβάθμισης του κράτους πρόνοιας και των υπηρεσιών Υγείας και της ανασφάλειας που προκαλούν στους εργαζόμενους οι μεθοδεύσεις για ξήλωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ