Τετάρτη 3 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Αλλαγή στο καταστατικό της «Χαμάς»
  • Σημαντικές αλλαγές, για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, τονίζοντας πως η ένοπλη αντίσταση παραμένει «στρατηγική επιλογή»
  • Σήμερα αναμένεται στο Λευκό Οίκο η συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου, Ντ. Τραμπ, και του Παλαιστίνιου ηγέτη, Μ. Αμπάς

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Οι διεργασίες και οι ζυμώσεις που διαδραματίζονται τα τελευταία χρόνια στους κόλπους του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος «Χαμάς» αντικατοπτρίζονται στο νέο μανιφέστο του, που παρουσιάστηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας και το οποίο, ανάμεσα στα άλλα, αναγνωρίζει, για πρώτη φορά, τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, τονίζοντας πλέον τον πολιτικό και όχι τον θρησκευτικό χαρακτήρα της σύγκρουσης με το Ισραήλ.

Αν και στο νέο μανιφέστο αφαιρείται η έντονη φρασεολογία που ζητούσε την καταστροφή του Ισραήλ, εντούτοις, προτάσσεται ως στόχος η απελευθέρωση «όλης της ιστορικής Παλαιστίνης από τον ποταμό έως τη θάλασσα». Παράλληλα, η οργάνωση, που αυτοπροσδιορίζεται ως «ισλαμικό εθνικό, απελευθερωτικό κίνημα», δεν αναγνωρίζει τη «νομιμότητα της σιωνιστικής οντότητας».«Η "Χαμάς" δεν κάνει αγώνα κατά των Εβραίων γιατί είναι Εβραίοι αλλά κάνει αγώνα κατά των σιωνιστών που καταλαμβάνουν την Παλαιστίνη. Επιπλέον, είναι οι σιωνιστές που συνεχώς ταυτίζουν τον ιουδαϊσμό και τους Εβραίους με το δικό τους σχέδιο αποικιών και την παράνομη οντότητα», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι η ένοπλη αντίσταση κατά της κατοχής παραμένει «στρατηγική επιλογή» και απορρίπτει οποιαδήποτε προσπάθεια για υποβάθμιση της αντίστασης και του ένοπλου αγώνα. Τονίζει ακόμη ότι δεν δεσμεύεται από προηγούμενες ισραηλινο-παλαιστινιακές ειρηνευτικές συμφωνίες.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Ντόχα ο Χάλεντ Μεσάαλ, εξόριστος ηγέτης της «Χαμάς», επισήμανε πως η οργάνωση «είναι ζωντανό κίνημα που ανανεώνεται» και πως οι αλλαγές «αντικατοπτρίζουν μία λογική "Χαμάς" που είναι σοβαρή στην αντιμετώπιση της πραγματικότητας του περιφερειακού και διεθνούς περιβάλλοντος, ενώ αντιπροσωπεύει τη βούληση του Παλαιστινιακού λαού». Επιπλέον, ο Μεσάαλ εξέφρασε την «ελπίδα» πως «η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα ενεργήσει σοβαρά υπέρ του παλαιστινιακού σκοπού και θα αλλάξει τις λαθεμένες απόψεις της για τον παλαιστινιακό λαό»...

Οι αλλαγές στο καταστατικό της «Χαμάς», που γίνονται πρώτη φορά εδώ και περίπου 30 χρόνια, εκτιμάται από ορισμένους αναλυτές πως γίνονται στο πλαίσιο της προσπάθειας εξόδου από τη διεθνή απομόνωσή της και πιθανής βελτίωσης των σχέσεών της με αραβικές χώρες, όπως π.χ. με την Αίγυπτο, που μαζί με το Ισραήλ έχουν επιβάλει αποκλεισμό (εμπάργκο) στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και 10 χρόνια. Δεν αποκλείεται επίσης με αυτή την κίνηση η «Χαμάς» να παίρνει σαφείς αποστάσεις από τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» (που έχουν τεθεί εκτός νόμου τα τελευταία χρόνια στην Αίγυπτο) και να επιδιώκει την εμφάνισή της σε πιθανές νέες διαπραγματεύσεις για το Παλαιστινιακό, που φαίνεται πως προωθεί στο παρασκήνιο ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο (και ηγέτη της «Φατάχ»), Μαχμούτ Αμπάς.

Οι εξελίξεις στους κόλπους της «Χαμάς» αντιμετωπίστηκαν με επιφύλαξη από το Ισραήλ.

Αντιδράσεις Ερεκάτ για τη συνέχιση των εποικισμών

Το ίδιο διάστημα, εντείνονται οι παλαιστινιακές αντιδράσεις για τα νέα σχέδια πολλαπλασιασμού των εποικισμών στα Κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης και δη στην περιοχή Καλαντίγια, όπου ήταν παλιά το διεθνές αεροδρόμιο της Ιερουσαλήμ, στην οποία οι κατοχικές αρχές σχεδιάζουν την ανέγερση 10.000 κατοικιών για Εβραίους εποίκους. Χτες, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), Σαέμπ Ερεκάτ, εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας όλες τις χώρες - μέλη του ΟΗΕ να παρέμβουν για να σταματήσουν «τη μετατροπή της παλαιστινιακής γης σε ισραηλινή αποικία και να τερματίσουν την κατοχή της παλαιστινιακής γης που συνεχίζεται εδώ και μισό αιώνα».

Με φόντο αυτές τις εξελίξεις, χτες, πάνω από 800 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι συνέχισαν για 17η μέρα την απεργία πείνας στις ισραηλινές φυλακές διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες κράτησης και απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ