Τετάρτη 3 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Προς παραίτηση η κυβέρνηση

Εδώ και καιρό η κυβέρνηση συνασπισμού στην Τσεχία, των Σοσιαλδημοκρατών, του κόμματος του δισεκατομμυριούχου Αντρέι Μπάμπις «Αno» και των Χριστιανοδημοκρατών, αντιμετωπίζει κραδασμούς που αντανακλούν ενδοαστικές αντιπαραθέσεις, με δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται, όπως και σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, Μπόχουσλαβ Σομπότκα, ανακοίνωσε χτες την πρόθεσή του να παραιτηθεί και μαζί με αυτόν και όλη η κυβέρνηση, λόγω της έρευνας που διεξάγεται ήδη 4 μήνες στον Μπάμπις, που είναι και υπουργός Οικονομικών, για μεγάλη φορολογική απάτη. Το σκάνδαλο που ερευνάται αφορά στην απόκτηση μετοχών και εταιρικών τίτλων ύψους 1,5 δισ. κορονών (κάπου 55 εκατ. ευρώ).

Η όλη υπόθεση προβάλλεται από τον πρωθυπουργό ως αντίθετη στην «τρίχρονη προσπάθεια της κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή, φοροαποφυγή και τη διαφθορά» και γι' αυτό δήλωσε: «Θέλω να λύσω τα χέρια των κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κατάστασης ή να συμφωνήσουν για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών». Οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες για το φετινό Οκτώβρη, ωστόσο εκτιμάται ότι η απόφαση του Σομπότκα αποτελεί κίνηση στην «προεκλογική σκακιέρα». Προκειμένου, από τη μια, να αποτύχει η προσπάθεια του Μπάμπις να παρουσιαστεί ως «θύμα του παλιού πολιτικού συστήματος», αφού ο ίδιος παρουσιάζεται ως «πολιτικός της αλλαγής, που προέρχεται από τον κόσμο των επιχειρήσεων» και, από την άλλη, ο Σομπότκα να παρουσιαστεί ως ο «πολέμιος της διαφθοράς». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για σύγκρουση για την πολιτική εξουσία, καθώς φαίνεται ότι οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν μεγάλη φθορά και προσπαθούν με τον ελιγμό να κρατηθούν. Πάντως και το «Αno» καταφέρνει να χειραγωγεί σημαντικό τμήμα εργαζομένων, με την τελευταία δημοσκόπηση του CVVM να του δίνει 23% έναντι 11,5% των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ ένα 18% δηλώνει αναποφάσιστο. Το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας έχει 9%, το Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών 6%, οι Χριστιανοδημοκράτες 5% και ακολουθούν άλλα κόμματα.

Με βάση το Σύνταγμα, η παραίτηση πρέπει να γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να δρομολογηθούν οι όποιες εξελίξεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ