Τετάρτη 3 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ο ταξικός χαιρετισμός του ΠΑΜΕ στη Σρι Λάνκα

Από τις συνάντησεις της αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ στη Σρι Λάνκα
Από τις συνάντησεις της αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ στη Σρι Λάνκα
Η αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στη Σρι Λάνκα με επικεφαλής τον Βασίλη Σταμούλη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος, που παραβρέθηκε και στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Κολόμπο, όπου παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό και ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ (δημοσιεύτηκε χτες στον «Ριζοσπάστη»), συνεχίζει τις συναντήσεις της.

Χτες συναντήθηκε με εκπροσώπους ομοσπονδιών και σωματείων από τα λιμάνια, την πετρελαϊκή βιομηχανία, τον τουρισμό, από τον δημόσιο τομέα, την Ενέργεια και μια σειρά άλλους κλάδους. Συζητήθηκε η αντεργατική επίθεση και στις δύο χώρες, ανταλλάχθηκαν εμπειρίες για την οργάνωση της πάλης, την αναγκαιότητα της συμπόρευσης μέσα από τις γραμμές της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ ανέδειξε την εμπειρία των τελευταίων χρόνων, από την αλλαγή κυβέρνησης, το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό του αγώνα, ώστε να μην εγκλωβίζονται οι εργαζόμενοι στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου και του πολιτικού του προσωπικού, το μέτωπο με τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Οι συνάδελφοι από τη Σρι Λάνκα μετέφεραν την πείρα από τους αγώνες στα λιμάνια, στα διυλιστήρια, τον αγώνα για τη μονιμοποίηση εργολαβικών εργαζομένων στον ηλεκτρισμό, τα ζητήματα των ασφαλιστικών ταμείων. Τις προηγούμενες μέρες, η αντιπροσωπεία εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον πολύμηνο αγώνα των φοιτητών των ιατρικών σχολών, που αγωνίζονται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ιατρική εκπαίδευσης και συζήτησε με τους φοιτητές. Πραγματοποίησε, επίσης, συνάντηση με την ηγεσία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου (JVP), που διοργάνωσε την εκδήλωση για την 1η Μάη.

Στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, ο Βασίλης Σταμέλος σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Αποτελεί μεγάλη τιμή για τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αυτή την ξεχωριστή μέρα να βρισκόμαστε μαζί σας. Αλλωστε, είμαστε πάντα κοντά, έχουμε αδελφικές σχέσεις, συμμετέχουμε στη μεγάλη οικογένεια της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας».

Και συνέχισε: «Το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και η καπιταλιστική ανάπτυξη στηρίζονται στη δουλειά χωρίς δικαιώματα, την άγρια εκμετάλλευση και την καταστολή των εργατικών αγώνων. Στην καταλήστευση των λαών και στο ξαναμοίρασμα των ενεργειακών πηγών, των αγορών, των δρόμων μεταφοράς, στο αιματηρό ξαναχάραγμα των συνόρων».

Καταλήγοντας τόνισε: «Εμπόδιο στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης στην Ελλάδα και διεθνώς αποτελούσε και αποτελεί ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός. Τα συνδικάτα που καλλιεργούν τη λογική της ταξικής συνεργασίας, τα μέλη της ITUC αποδείχθηκαν και στα χρόνια της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης δοκιμασμένο και χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των εκμεταλλευτών, αποπροσανατολίζοντας και εγκλωβίζοντας τους εργάτες στη λογική της ταξικής συνεργασίας, των κοινωνικών διαλόγων, της συναίνεσης στην αντεργατική βαρβαρότητα. Το ΠΑΜΕ έδωσε ανυποχώρητα την κρίσιμη μάχη για την κατεύθυνση της πάλης απέναντι στις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων και των πολιτικών τους εκπροσώπων, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Ενάντια στην ταξική συνεργασία και την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Εχοντας ως κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων και τις τεράστιες δυνατότητες της εποχής μας για την ικανοποίησή τους, ότι τον πλούτο τον παράγουν οι εργαζόμενοι και αυτοί πρέπει τελικά να τον καρπώνονται».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ