Τετάρτη 3 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Οξύνεται η κόντρα με την ΕΕ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ανεβαίνουν οι τόνοι στο Λονδίνο, καθώς οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιούνη αυξάνουν την ένταση με τις Βρυξέλλες, ενόψει και της επικείμενης έναρξης της διαπραγμάτευσης της νέας βρετανικής κυβέρνησης με τους αξιωματούχους της ΕΕ, με στόχο την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit).

Η πρωθυπουργός Μέι, μιλώντας στο BBC, υποστήριξε ότι είναι καλά προετοιμασμένη να παλέψει σκληρά στη διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες, λέγοντας: «Στη διάρκεια της εκστρατείας για την ηγεσία των Συντηρητικών, ένας από τους συνεργάτες μου με χαρακτήρισε πολύ δύσκολή γυναίκα... Και είπα τότε, πως το επόμενο πρόσωπο που θα το διαπιστώσει αυτό θα είναι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ». Ερωτηθείσα αν ο Γιούνκερ το ανακάλυψε ήδη, η Μέι απέφυγε να απαντήσει...

Νωρίτερα, δημοσιεύματα μέρους του γερμανικού Τύπου, αναφερόμενα στη συνάντηση που είχαν στο Λονδίνο πριν ακριβώς μία βδομάδα η Βρετανίδα πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Κομισιόν, σημείωσαν πως ο Γιούνκερ βγήκε «10 φορές περισσότερο προβληματισμένος σε σχέση με πριν» για την πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας. Η Μέι απέρριψε την αναφορά αυτή ως «κουτσομπολιό των Βρυξελλών», επιμένοντας ότι η συνάντηση ήταν «εξαιρετική». Αργότερα, πάντως, η υπουργός Εσωτερικών της χώρας Αμπερ Ρουντ δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι η Βρετανία θα διαπραγματευτεί «με μεγαλύτερη διακριτικότητα» με την ΕΕ και θα αποφύγει τη διαρροή λεπτομερειών των συναντήσεων.

Επιπλέον, χτες, ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών διαπραγματευτών για το Brexit, Βέλγος Γκι Φερχόφστατ, με ανάρτησή του στο Twitter σημείωσε πως η συμφωνία για το Brexit «απαιτεί ισχυρή και σταθερή αντίληψη των σύνθετων ζητημάτων που το αφορούν», χρησιμοποιώντας το προεκλογικό σλόγκαν της Μέι για «ισχυρή και σταθερή» στάση στη διαπραγμάτευση με την ΕΕ. Ο Φερχόφστατ τόνισε ακόμα πως «ο χρόνος τρέχει», καλώντας τους Βρετανούς «να γίνουν πιο ρεαλιστές».

Διατηρούν το προβάδισμα οι Συντηρητικοί

Το άνετο προβάδισμα των Συντηρητικών της Τ. Μέι έναντι των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν επιβεβαίωσε χτες και η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρίας ICM, που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «Γκάρντιαν», παρά τη μείωση της μεταξύ τους απόστασης κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Το γκάλοπ έδειξε ότι οι Συντηρητικοί προηγούνται με διαφορά 19 ποσοστιαίων μονάδων (αντί 20 που ήταν πριν μια βδομάδα). Ειδικότερα, οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν το 47% της πρόθεσης ψήφου, οι Εργατικοί κέρδισαν μία μονάδα, φτάνοντας στο 28%, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες υπέστησαν πτώση δύο μονάδων και συγκεντρώνουν το 8%, ισοψηφώντας με το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ