Τετάρτη 3 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Η αντιπυραυλική ασπίδα σε πλήρη λειτουργία

Νέες εκκλήσεις της Κίνας για να σταματήσει άμεσα η ανάπτυξή της

Από πρόσφατες ασκήσεις της Νότιας Κορέας
Από πρόσφατες ασκήσεις της Νότιας Κορέας
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΕΟΥΛ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Επίσημη ανακοίνωση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα (United States Forces Korea) ανέφερε χτες ότι το υπερσύγχρονο αντιπυραυλικό σύστημα THAAD «είναι επιχειρησιακό», σηματοδοτώντας την αυξημένη ετοιμότητα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να προλάβει ή και να επηρεάσει εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Η εγκατάσταση του THAAD συμπληρώνει την άφιξη του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου «USS Carl Vinson» που αναμένεται από μέρα σε μέρα στη Χερσόνησο, την παρουσία του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου σε νοτιοκορεατικό λιμάνι, τα διαρκή πλέον κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας αλλά και ΗΠΑ - Ιαπωνίας. Χτες, αμερικανικά βομβαρδιστικά B-1B συμμετείχαν σε κοινή άσκηση με τη νοτιοκορεατική Πολεμική Αεροπορία.

Ακόμα, οι «Τάιμς της Ιαπωνίας» μετέδωσαν χτες στην ιστοσελίδα τους ότι η διοίκηση της αμερικανικής βάσης στη Γιοκότα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι υποδέχτηκε ένα μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο όχημα (drone) τύπου «RQ-4 Global Hawk» στο πλαίσιο επιχείρησης συνολικής διάρκειας πέντε μηνών, με στόχο την παρακολούθηση νέων βαλλιστικών δοκιμών που θα επιχειρήσει η ΛΔ Κορέας, αλλά και των πυρηνικών της εγκαταστάσεων. Το drone έφτασε από την αμερικανική βάση Γκουάμ στον Ειρηνικό.

Την ίδια στιγμή, στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γκενγκ Σουάνγκ, επανέλαβε ότι η χώρα του διατηρεί «σαφή και σταθερή θέση στο ζήτημα του THAAD» και καλεί ΗΠΑ και Νότια Κορέα «να σταματήσουν αμέσως την ανάπτυξή του». Πρόσθεσε ακόμα ότι «θα λάβουμε σθεναρά όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας».

Ενδεικτική ήταν και η δήλωση που είχε κάνει προ ημερών ο ίδιος ο ΥΠΕΞ, Ουάνγκ Γι, στο πλαίσιο συνάντησής του με τον Γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εκτιμώντας ότι «δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε ούτε κατά 1% την πιθανότητα (ενός) πολέμου. Η Κορεατική Χερσόνησος δεν είναι η Μέση Ανατολή. Αν ξεσπάσει ένας πόλεμος, θα υπάρξουν ανυπολόγιστες συνέπειες... Ολες οι πλευρές πρέπει να συμμορφωθούν με τις σχετικές αποφάσεις που έχει εγκρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Κίνα καλεί όλες τις πλευρές να αποφύγουν ενέργειες που θα προκαλούσαν κλιμάκωση της κατάστασης».

Ταυτόχρονα, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ, ότι θα ήταν τιμή του να συναντηθεί με τον ηγέτη της ΛΔ Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ