Τετάρτη 26 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ
Συναντήσεις στην Αθήνα για μπίζνες και «σταθερότητα»

Διμερή συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σ. Σούκρι, ο οποίος επισκέφτηκε την Αθήνα στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο «Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών» που διοργανώθηκε τη Δευτέρα στο Ζάππειο, είχε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς.

Επισήμως, στη συνάντηση «συζητήθηκαν, σε θερμό κλίμα, οι υφιστάμενες δυνατότητες για περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων, τα επόμενα βήματα στο πλαίσιο του τριμερούς σχήματος συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, ενώ επίσης εξετάστηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις επί ζητημάτων διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος».

Η ελληνική πλευρά θεωρεί σημαντική τη διασφάλιση της «σταθερότητας» στην Αίγυπτο, κρίνοντας ότι αν μπει σε ένα νέο κύκλο «αστάθειας» η αραβική χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό θα υπάρξουν μεγάλες συνέπειες τόσο στο Μεταναστευτικό, όσο και σε γενικότερα ζητήματα «ασφάλειας» στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Ταυτόχρονα, η ντόπια αστική τάξη διακρίνει ευκαιρίες για διμερείς επιχειρηματικές συμφωνίες σε Ενέργεια και διαμετακόμιση, όπως και για γεωστρατηγική της αναβάθμιση μέσω της οικοδόμησης τέτοιων αξόνων. Σε αντίστοιχο πλαίσιο, βέβαια, παρατηρεί με προβληματισμό την αναθέρμανση των σχέσεων Αιγύπτου - Τουρκίας.

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ μετέβη και στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συναντήθηκε με τον Πρ. Παυλόπουλο, ο οποίος στο διάλογό τους μπρος στις κάμερες τόνισε χαρακτηριστικά: «Στηρίζουμε τη σταθερότητα της Αιγύπτου, διότι της αναγνωρίζουμε τον πολύ σημαντικό ρόλο (...) τον οποίο διαδραματίζει σε πολλούς τομείς στην περιοχή (...) Πρώτον, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ιδίως της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας. Δεύτερον, στην καταπολέμηση και ιδίως την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης και κυρίως της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων. Και τρίτον, στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα σε μια πολύ κρίσιμη περιοχή, δηλαδή στη Διώρυγα του Σουέζ και στην Ερυθρά Θάλασσα». Ευχαρίστησε, τέλος, τον Αιγύπτιο «για την εποικοδομητική συνεργασία που έχουμε ως προς την ΑΟΖ η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος».

Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του προσβλέπει «στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στους πολιτικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς τομείς και στο θέμα της ασφάλειας και στις χώρες μας, αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο». Θέμα, η «ασφάλεια» στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, προς διασφάλιση σταθερότητας για μπίζνες, επί του οποίου οι Ενοπλες Δυνάμεις των 2 χωρών εντείνουν κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ