Τετάρτη 26 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗΣ
Παραπέρα ιδιωτικοποίηση του συστήματος πιστοποίησης προϊόντων και υπηρεσιών

Με τις ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ενωσης Κεντρώων και Ποταμιού, ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής με τη διαδικασία του επείγοντος το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με τίτλο «Σύσταση ΝΠΙΔ με την επωνυμία "Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης" και άλλες διατάξεις», με το οποίο η κυβέρνηση βαθαίνει την ιδιωτικοποίηση του συστήματος πιστοποίησης προϊόντων και υπηρεσιών και προωθεί την πλήρη μετατροπή του σε μηχανισμό για την επίτευξη ακόμα μεγαλύτερης κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους, με ό,τι σημαίνει αυτό για τα λαϊκά συμφέροντα. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε για διαχειριστικούς λόγους.

Το νομοσχέδιο έρχεται, στη βάση της κοινοτικής Οδηγίας 765/2008, να «διορθώσει» τη νομοθεσία των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπου το 2013 είχαν ενσωματώσει το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης στο Εθνικό Σύστημα Πιστοποίησης. Ετσι τώρα διαχωρίζεται το ΕΣΥΔ και μετατρέπεται σε ΝΠΙΔ, όπου τον πρώτο λόγο στο ΔΣ θα έχουν ΣΕΒ και ΣΕΒΕ, ενώ το κράτος θα έχει επιτελικό ρόλο.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ανέδειξε τις κυβερνητικές στοχεύσεις, επισημαίνοντας όσον αφορά το νομοσχέδιο ότι «με την ιδιωτικοποίηση της πιστοποίησης και αναθέτοντας στην αγορά να λύσει τα προβλήματα που η ίδια δημιουργεί», δεν μπορεί να γίνεται λόγος για έλεγχο και ποιότητα. Εξάλλου, όπως τόνισε, στο πλαίσιο αυτού του συστήματος «όπου κριτήριο της παραγωγής είναι το ποσοστό κέρδους και με το κράτος να υπηρετεί αυτήν την κερδοφορία, η πιστοποίηση από μέσο διασφάλισης της ποιότητας μετατρέπεται αντικειμενικά σε μηχανισμό κερδοφορίας τόσο για τους φορείς πιστοποίησης όσο και κυρίως για τα τμήματα του κεφαλαίου, που πιστοποιούνται σε βάρος των υπολοίπων».

Πρόσθεσε ότι οι Οδηγίες της ΕΕ «έχουν ένα διττό στόχο. Από τη μία, τη θωράκιση και την ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς εμπορευμάτων και υπηρεσιών της ΕΕ και, από την άλλη, μέσα από την πιστοποίηση να λειτουργήσουν ως άτυποι μηχανισμοί προστατευτισμού». Δηλαδή «σχετικό κλείσιμο της εσωτερικής αγοράς, θωρακίζοντας τους εγχώριους ομίλους από τον διεθνή ανταγωνισμό και τονώνοντας την κερδοφορία τους».

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι το ΕΣΥΔ δεν θα επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό όπως μέχρι τώρα, αλλά «από την παροχή υπηρεσιών του φορέα προς τρίτους...». Είναι προφανές, τόνισε σε αυτό το σημείο ο Μ. Συντυχάκης, ότι «θα ασκείται οικονομική πίεση και έλεγχος από την αγορά προς τον φορέα διαπίστευσης», αλλά «και έμμεσος έλεγχος στους φορείς πιστοποίησης, αφού η διαπίστευσή τους θα έχει σημαντικά μεγαλύτερο κόστος. Τελικό αποτέλεσμα θα είναι η αδυναμία διαπίστευσης για τις μικρές επιχειρήσεις και η συγκέντρωση της πιστοποίησης σε μεγάλες πιστοποιημένες επιχειρήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ