Πέμπτη 13 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΒΟΥΛΗ
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
«Κουρνιαχτός» αποπροσανατολισμού, ούτε λέξη για την ... ταμπακιέρα

Eurokinissi

Επιβεβαιώνοντας ότι βασική επιδίωξη είναι η πρόκληση «κουρνιαχτού» για τον αποπροσανατολισμό του λαού την ώρα που του «ράβουν κοστούμι» νέων αντιλαϊκών μέτρων και η υποδαύλιση του δικομματικού καβγά, ώστε να τροφοδοτείται η δικομματική εναλλαγή, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, χτες βράδυ, στη Βουλή αναλώθηκε σε ένα άσφαιρο κατηγορητήριο σε βάρος της ΝΔ, με αφορμή τη στάση της στη συμφωνία της Μάλτας και για το «πάρτι» στο χώρο της Υγείας, αποφεύγοντας όπως ο «διάβολος το λιβάνι» την ουσία του ζητήματος που βρίσκεται στην κοινή τους πολιτική εμπορευματοποίησής της.

Με αφορμή την πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup, ο Αλ. Τσίπρας διέγνωσε «βέρτιγκο» στην αντιπολίτευση και τον Κ. Μητσοτάκη και αμηχανία, επειδή όπως είπε «πόνταρε στην καταστροφή», αλλά δεν του βγήκε και επιμένει να ζητά εκλογές, αλλά αυτές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας.

Απολογούμενος ενώπιον του κεφαλαίου, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε στην κατηγορία περί «ανικανότητας», κομπάζοντας ότι κατάφερε μια συμφωνία με την οποία μειώνεται η φορολόγηση στις επιχειρήσεις και δρομολογείται έξοδος απ' την κρίση με τα μέτρα για την απομείωση του χρέους, ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε τη χώρα χρεοκοπημένη και κατάφερε να πετύχει «πρωτοφανή δημοσιονομικά αποτελέσματα, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και ανοιχτό ορίζοντα για συνολική υπέρβαση της κρίσης και έξοδο απ' το πρόγραμμα». Ακόμα, αράδιασε τις κυβερνητικές επιδόσεις στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, στην επανεκκίνηση των μεγάλων έργων, γενικότερα στους τομείς όπου η κυβέρνηση αξιολογείται απ' την αστική τάξη για την αποτελεσματική προώθηση των συμφερόντων της. Δεν παρέλειψε να κομπάσει ότι επί των ημερών της κυβέρνησής του η Ελλάδα «έγινε παίκτης ξανά στη Μεσόγειο και στο γεωπολιτικό χώρο», εκεί δηλαδή όπου το εγχώριο κεφάλαιο επιδιώκει να αναβαθμίσει τη θέση του, εμπλέκοντας το λαό όλο και πιο βαθιά στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τη μοιρασιά της λείας.

Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά το λαό, ο Αλ. Τσίπρας αρκέστηκε να αναφερθεί σε μέτρα για τη διαχείριση της «ακραίας» φτώχειας που αναμένεται να μεγαλώσει στο έδαφος των σημερινών και χτεσινών αντιλαϊκών μέτρων.

Γι' αυτό καθαυτό το ζήτημα της συζήτησης, ο πρωθυπουργός αναλώθηκε στη βολική σκανδαλολογία με αιχμή το «Ερρίκος Ντυνάν», το ΚΕΕΛΠΝΟ, τη «Novartis» κ.ά., κλίνοντας σε όλες τις πτώσεις το «πάρτι στη δημόσια υγεία», διερωτώμενος πώς «στήθηκαν μαγαζιά» στο χώρο της δημόσιας υγείας, σαν να μην είναι η επιχειρηματική δράση στο χώρο το θερμοκήπιο των φαινομένων διαφθοράς, ενώ δεν παρέλειψε και τις βαλίτσες της «Ζήμενς», προεξοφλώντας καταλογισμό πολιτικών και ενδεχομένως ποινικών ευθυνών.

Κραδαίνοντας τη ρομφαία της κάθαρσης και επιβεβαιώνοντας την επίσης επιδιωκόμενη αθώωση του καπιταλιστικού συστήματος για την κρίση και τα δεινά που βιώνει ο λαός, υποστήριξε ότι είναι «υποχρέωση να ρίξουμε φως σε όσα αποτελούν βασικές αιτίες χρεοκοπίας της χώρας», αποδίδοντας την καπιταλιστική κρίση στη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Κλείνοντας την παρέμβασή του ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξει τη δημόσια υγεία, παρά κι ενάντια στην πραγματικότητα που τον διαψεύδει με τον πλέον ηχηρό τρόπο, με τις δραματικές περικοπές δαπανών, την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την ολοένα και μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ