Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Απρίλη 2017 - αριθ. φύλλου: 12700

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ είναι η μόνη ρεαλιστική και ταυτόχρονα η πιο ενωτική για το λαό

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην κρατική τηλεόραση


ΣΕΛ.  6   -   9
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κλιμακώνει την προσπάθεια εξωραϊσμού της αντιλαϊκής συμφωνίας

«Το νερό μπαίνει στο αυλάκι» πανηγυρίζει ο ΣΕΒ για το πρόσφατο Γιούρογκρουπ


ΣΕΛ.  3,    10

Βάζει πλάτη σε ιμπεριαλιστικά σχέδια που ρίχνουν λάδι στη φωτιά

Καλύπτει πλήρως την επίθεση των ΗΠΑ σε βάρος της Συρίας και ετοιμάζεται να επεκτείνει για πέντε χρόνια τη συμφωνία για τη βάση της Σούδας

  • Μετά την πρόσκληση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τη στήριξη όλων των επιθετικών ΝΑΤΟικών αποφάσεων, τις συζητήσεις υπουργών στις ΗΠΑ για επέκταση των στρατιωτικών τους βάσεων στην Ελλάδα, η κυβέρνηση δίνει πλήρη κάλυψη και χαρακτηρίζει «κατανοητή» την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία, συνυπογράφοντας την Κοινή Ανακοίνωση της Συνόδου των Χωρών του Νότου, που έγινε τη Δευτέρα στη Μαδρίτη.
  • Παράλληλα, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας προανήγγειλε σε επίσκεψή του στο Κόσσοβο την επέκταση για μια πενταετία της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τη βάση της Σούδας.
  • ΚΚΕ: Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα φραγμό, καμία αναστολή προκειμένου να στηρίξει τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, προς όφελος της γεωστρατηγικής αναβάθμισης του ελληνικού κεφαλαίου.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η «Διακήρυξη της Μαδρίτης»

Αν δυο στοιχεία ξεχωρίζουν από τη «Διακήρυξη» των ηγετών του Νότου που υπογράφτηκε προχτές στη Μαδρίτη, και φέρει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αυτά δεν είναι άλλα από τη στήριξη της πρόσφατης ιμπεριαλιστικής επίθεσης των ΗΠΑ στη Συρία και την εκ νέου «κατά το δυνατόν κοινή» παρέμβαση για το μέλλον της ΕΕ, που η συνοχή της δοκιμάζεται από τους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς που οξύνθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη επίθεση των ΗΠΑ στη συριακή βάση, η «Διακήρυξη» όχι απλά δικαιώνει «πανηγυρικά» τα προσχήματα που χρησιμοποιούνται κάθε φορά σε τέτοιες επεμβάσεις, αλλά και την ίδια την πυραυλική επίθεση, κάνοντας λόγο για «κατανοητή πρόθεση».

Επιπλέον, με το μανδύα της «απαραίτητης πολιτικής λύσης» - για τον οποίο η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί μπήκε, λέει, κατόπιν δικής της παρέμβασης - βάζει τις βάσεις για ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή των ευρωπαϊκών κρατών στην περιοχή, που θεωρείται έτσι κι αλλιώς «ζωτικός χώρος» για τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, ενεργειακών και άλλων.

Δεν είναι, επίσης, τυχαίο ότι στη «Διακήρυξη» χαιρετίζονται οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ για τη «στρατηγική αυτονομία» της, με την ενίσχυση της στρατιωτικοποίησής της, όπως αυτή προβλέπεται και από την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ, στόχοι που, όπως λέγεται στο κείμενο, θα επιτρέψουν «στην Ευρώπη να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη γειτονιά της και πέρα από αυτή, ιδίως στην περιοχή της Μεσογείου και της Αφρικής», έτσι ώστε η ΕΕ «να αποτελέσει πραγματικό πάροχο ασφάλειας» για τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, στον ανταγωνισμό τους με αυτά άλλων καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, επαναλαμβάνεται στη «Διακήρυξη» και η ανάγκη ενίσχυσης των κατασταλτικών μηχανισμών και της πολιτικής της ΕΕ στο Μεταναστευτικό, αλλά και κατασκευάζονται τα προσχήματα των επόμενων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, με αναφορές όπως ότι «η ασφάλεια των πολιτών μας (...) εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ειρήνη και τη σταθερότητα πέρα από τα σύνορά μας».

Το δεύτερο στοιχείο δεν είναι τίποτα παραπάνω από την προσπάθεια να εκφραστεί ένα «μίνιμουμ» κοινών αξιώσεων των καπιταλιστικών κρατών του Νότου σε ό,τι αφορά το μέλλον της ΕΕ, σε συνθήκες όπου η αγιάτρευτη «κατάρα» της καπιταλιστικής ανισομετρίας μεγαλώνει, οξύνει τους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς και μαζί δοκιμάζει τη συνοχή της ιμπεριαλιστικής ένωσης, όπως δείχνει και το Brexit.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ηγέτες των καπιταλιστικών κρατών του Νότου υπογραμμίζουν την «απαρέγκλιτη προάσπιση της ενότητας» της λυκοσυμμαχίας και τονίζουν τη σημασία για «αποφασιστική πρόοδο σχετικά με την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης», επιχειρώντας με αυτόν και άλλους τρόπους (π.χ. δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης των Καταθέσεων) να «μοιραστούν» τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης και των μεγάλων κρατικών χρεών με τους ανταγωνιστές τους στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.

Ταυτόχρονα, ζητάνε «πλήρη σεβασμό των εθνικών αρμοδιοτήτων», της δυνατότητάς τους δηλαδή να στηρίζουν με επιπλέον μέτρα την κερδοφορία και «ανταγωνιστικότητα» των δικών τους μονοπωλίων.

Κι όμως: Πάνω σε αυτά τα επίδικα για το κεφάλαιο στήνεται ξανά στα πόδια του και το παραμύθι της «σύγκλισης» των καπιταλιστικών οικονομιών προς όφελος τάχα των λαών. Παραμύθι στο οποίο η κυβέρνηση πρωταγωνιστεί, αναζητώντας τάχα, όπως λέει και το χτεσινό κύριο άρθρο της «Αυγής», το «κατάλληλο μείγμα» «σταθερότητας και αλληλεγγύης» και «ένα νέο όραμα για την ΕΕ».

Είτε «νέα» είτε «παλιά», τα «οράματα» των καπιταλιστικών κρατών αποτελούν εξίσου επικίνδυνα και δηλητηριώδη για τους λαούς σενάρια. Και βέβαια, ούτε απαλλάσσουν τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες από τις αντιφάσεις και τους ανταγωνισμούς, που οξύνονται στο έδαφος της καπιταλιστικής ανισομετρίας που βρίσκεται στα «γονίδια» του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2017
Τα αντιλαϊκά μέτρα και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στο επίκεντρο της δράσης των Συνδικάτων

Με νέες πρωτοβουλίες εμπλουτίζεται το πρόγραμμα δράσης που αποφάσισε σε συνεδρίασή της η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ για τον ταξικό γιορτασμό της 1ης Μάη, καθώς Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα ετοιμάζονται για γενική πανεργατική απεργία.


ΣΕΛ.  15


Εκλέχτηκε η Γραμματεία της ΚΕ του ΚΚΕ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, σε συνεδρίασή της, εξέλεξε τη Γραμματεία της ΚΕ, η οποία αποτελείται από 9 μέλη.


ΣΕΛ.  3
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΣΥΝΑΚΡΟΑΣΕΩΝ»
Απαράδεκτη η καθυστέρηση της έρευνας με ευθύνη της κυβέρνησης

ΣΕΛ.  9
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Να παρθούν άμεσα μέτρα για έργα που υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες

ΣΕΛ.  4
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ράβει κοστούμι» στους εργαζόμενους, κόβει κορδέλες εγκαινίων

ΣΕΛ.  4
ΟΠ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Με επιτυχία έγινε το Μαθητικό Διήμερο στο Λαύριο

ΣΕΛ.  14


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org