Τετάρτη 12 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Κόντρες και πιέσεις ιμπεριαλιστών με επίκεντρο τη Ρωσία...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες ανάμεσα στις ισχυρότερες καπιταλιστικές χώρες που συγκροτούν το Γκρουπ των Επτά (G7) και τα γεωπολιτικά τους σχέδια και συμφέροντα απέναντι ή σε σχέση με τη Ρωσία δεν μετουσίωσαν σε πράξη, στη σύνοδό τους στην Τοσκάνη της Ιταλίας, το σχέδιο που προωθούσε προχτές ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, με στόχο την επιβολή κυρώσεων σε βάρος Ρώσων και Σύρων υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, εξήγησε ότι οι κυρώσεις απέναντι στη Μόσχα «δεν πρέπει να είναι ο απώτερος στόχος», τονίζοντας ότι οι ομόλογοί του κατέληξαν πως δεν θα έπρεπε να στριμωχθεί η Ρωσία στη γωνία.

Ο Τζόνσον αρνήθηκε πως «ατύχησαν» οι προσπάθειές του σε βάρος της Μόσχας, λέγοντας πως γενικά θα υπήρχε υποστήριξη «εάν» υπήρχαν περαιτέρω στοιχεία σε σχέση με τις επιθέσεις με χημικά όπλα στις 4/4 στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ.

Αντίθετα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πρότεινε η Ρωσία και το Ιράν να εμπλακούν σε ειρηνευτική διαδικασία για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία. Ανάλογα αντέδρασε και ο εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών, που τόνισε πως «πολλές χώρες θεώρησαν πως η Ρωσία θα μπορούσε να παίξει ρόλο - κλειδί» στη Συρία.

Ομοθυμία, αντίθετα, έδειξαν οι υπουργοί Εξωτερικών του G7 έναντι του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, με τον Αμερικανό υπουργό Ρεξ Τίλερσον να σημειώνει πως «έγινε ξεκάθαρο σε όλους μας πως η βασιλεία της οικογένειας Ασαντ πλησιάζει προς το τέλος της».

Οι υπουργοί του G7 στο περιθώριο της συνόδου τους συναντήθηκαν αργότερα και με τους ομολόγους τους από την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγόρησε τη συριακή κυβέρνηση ότι κατέχει χημικά όπλα και ζήτησε να επιβληθούν σε βάρος της «μέτρα». Πιο πριν, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του των Ρωσίας και Ιράν. Παράλληλα, στην Αγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Υγείας, Ρετζέπ Ακντάγκ, ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος Ασαντ πρέπει να δικαστεί από τον ΟΗΕ ως «εγκληματίας πολέμου», προσθέτοντας ότι σε εξετάσεις που έγιναν σε ορισμένα από τα θύματα των επιθέσεων με χημικά όπλα στις 4 Απρίλη βρέθηκαν «ίχνη από το αέριο σαρίν».

Η κατάσταση, λόγω αντικειμενικής σύγκρουσης συμφερόντων, οξύνεται επικίνδυνα. Χτες βράδυ, ο Ιρανός υπουργός Αμυνας, Χοσεΐν Ντεγκάν, προειδοποίησε ότι «δεν θα μείνει αναπάντητη» τυχόν νέα επίθεση των ΗΠΑ κατά της Συρίας, τονίζοντας, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του: «Οι Αμερικανοί θα πρέπει να πληρώσουν υψηλό τίμημα αν επαναλάβουν την ενέργειά τους...».

Επίσκεψη του Τίλερσον στη Μόσχα

Με φόντο τις κόντρες ο Ρεξ Τίλερσον έφθασε χτες το απόγευμα στη Μόσχα, με σκοπό να ασκήσει πιέσεις στον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο θα συναντηθεί σήμερα, σε σχέση με τη Συρία. Πριν φθάσει δήλωσε πως η Ρωσία θα πρέπει να επιλέξει τις ΗΠΑ ή τον Ασαντ, το Ιράν και τη «Χεζμπολάχ» του Λιβάνου. Την κατηγόρησε πως «είτε ότι δεν μπόρεσε είτε απέτυχε να πάρει στα σοβαρά το ρόλο της» ως εγγυήτριας δύναμης στη Συρία μετά την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου, το 2013. Επισήμανε πως οι ΗΠΑ δεν βλέπουν ρόλο για τον Ασαντ, προσθέτοντας ότι δεν τίθενται (επί του παρόντος) προϋποθέσεις για το πώς θα συμβεί αυτό ή πώς θα αποχωρήσει ο Σύρος ηγέτης.

Η ατζέντα επαφών του Τίλερσον είναι πολύπλευρη. Θα τεθούν επί τάπητος ο πόλεμος στη Συρία, οι «αγώνες κατά της τρομοκρατίας», οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις, το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα, η έκρυθμη κατάσταση στο Αφγανιστάν (λόγω πολυετών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων) κ.ά. Σε τρισέλιδη ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών εκφράζεται, πάντως, η ελπίδα πως οι επαφές του Τίλερσον στη Μόσχα θα αποβούν «παραγωγικές», ενώ τονίζεται πως το αποτέλεσμα θα είναι σημαντικό όχι μόνο για τις διμερείς σχέσεις αλλά και για «τη συνολική ατμόσφαιρα στο διεθνές σκηνικό».

Προβοκάτσιες με χημικά όπλα καταγγέλλει ο Πούτιν

Πριν ο Τίλερσον φθάσει στη Μόσχα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, συναντώντας τον Ιταλό ομόλογό του, Σέρτζιο Ματαρέλα, κατήγγειλε ένοπλες οργανώσεις αντικαθεστωτικών στη Συρία πως ετοιμάζουν προβοκάτσιες με χημικά όπλα σε βάρος της συριακής κυβέρνησης. Τόνισε ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από δυτικές χώρες, του θυμίζει το σκηνικό που στήθηκε το 2003 για να δικαιολογήσει την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ. Τόνισε ότι και τότε η εισβολή στο Ιράκ είχε βασιστεί σε ψευδείς ισχυρισμούς και κατηγόρησε χώρες της Δύσης πως χρησιμοποιούν τη Συρία για να κάνουν τη Ρωσία «κοινό τους εχθρό».

Επισήμανε πως θα ζητήσει επίσημα τη διενέργεια ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας από τον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Οπλων του ΟΗΕ (ΟΑΧΟ), που εδρεύει στη Χάγη, σε σχέση με τις επιθέσεις της 4ης Απρίλη στη Συρία.

Μετά τον Πρόεδρο Πούτιν, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Σεργκέι Ρουτσκόι, ανακοίνωσε πως δύο μονάδες παραγωγής και φύλαξης χημικών όπλων στη Συρία βρίσκονται σε εδάφη που ελέγχει η συριακή αντιπολίτευση και πως γι' αυτό ο ΟΑΧΟ δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι στις μονάδες αυτές έχουν καταστραφεί τα χημικά όπλα. Είπε ακόμη ότι οι μαχητές της αντιπολίτευσης μεταφέρουν δηλητηριώδεις ουσίες σε αρκετές περιοχές της Συρίας, με σκοπό να προκαλέσουν νέες αμερικανικές πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία, αναφέροντας τη μεταφορά δηλητηριωδών χημικών ουσιών στις περιοχές Ανατολική Γούτα (προάστιο Δαμασκού) και Δυτικό Χαλέπι.

Ανακοινώσεις για τις επιχειρήσεις στο Ιράκ

Ανώτατοι Ιρακινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χτες πως πλέον οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στη χώρα ελέγχουν λιγότερο από το 7% του εδάφους και πως οι επιχειρήσεις του στρατού για την ανακατάληψη της Μοσούλης σημειώνουν πρόοδο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ