Τετάρτη 12 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ - ΑΚΙΝΤΖΙ
Δηλώσεις περί «γόνιμης ανταλλαγής απόψεων»

Ενώ οι ΗΠΑ συνδέουν τον ελλιμενισμό του «USS Ross» στη Λάρνακα με την «αφοσίωσή» τους για την περιοχή

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την πρώτη συνάντηση μετά την «εμπλοκή» που είχε δημιουργηθεί το Φλεβάρη, είχαν χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί.

Μετά από αυτή, ο Κύπριος ηγέτης εξέφρασε την ευχή πως ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων θα φέρει τις δύο πλευρές σε σημείο «που να μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν τέτοιες συγκλίσεις που οδηγούν στην επίλυση του Κυπριακού. Συγκλίσεις που πρέπει να συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές και αξίες της ΕΕ, το διεθνές δίκαιο και που θα δημιουργούν βεβαίως ένα κράτος λειτουργικό και που δεν θα παραγνωρίζει κανενός τις ανησυχίες». Χαιρέτισε «την επανέναρξη του διαλόγου, κατά τη διάρκεια του οποίου υπήρξε μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων», και εξήγησε ότι καταλήχθηκε πρόγραμμα τεσσάρων συναντήσεων, στις 20 Απρίλη και στις 2, 11 και 17 Μάη. Επίσης, σήμερα ξεκινούν πάλι και οι επαφές των διαπραγματευτών.

Η χτεσινή συνάντηση είχε περισσότερο διαδικαστικό περιεχόμενο, ενώ επιβεβαιώθηκε ακόμα μια φορά πως στόχος είναι η διαπραγμάτευση να προχωρήσει «πακετοποιώντας» εκκρεμότητες, δυναμώνοντας δηλαδή κι άλλο το «πάρε - δώσε» που στήνεται με μοχλό την προώθηση του νέου σχεδίου διχοτόμησης του νησιού, σε ένα φόντο γοργής όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλη τη γύρω περιφέρεια.

Ο Ν. Αναστασιάδης είπε ακόμα ότι τέθηκε και το ζήτημα της συνέχισης της Διάσκεψης για την Κύπρο που ξεκίνησε το Γενάρη στη Γενεύη.

Από τη μεριά του, ο Ακιντζί είπε ότι «οι προσεχείς μερικοί μήνες είναι πολύ σημαντικοί», προσθέτοντας ότι «προειδοποίησε» ξανά για το «ρίσκο» που δημιουργείται σε σχέση και με την έναρξη γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ τον Ιούλη. Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε «φυσιολογικό» το κλίμα στη χτεσινή συνάντηση, συμπληρώνοντας ότι αναζητούνται «εποικοδομητικές» και «γεφυρωτικές» προτάσεις για να προχωρήσουν οι συγκλίσεις, κάτι με το οποίο - συνέχισε - δε διαφωνεί η ελληνοκυπριακή πλευρά. Είπε ακόμα ότι δεν υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας, ισχυριζόμενος ότι στόχος είναι μέχρι τον Ιούλη να υπάρξει αποτέλεσμα και εκτιμώντας ότι μέχρι τότε ο χρόνος είναι αρκετός, εφόσον υπάρχει θέληση.

Το «στρατηγικό» ενδιαφέρον των ΗΠΑ

Στο μεταξύ, ενδεικτική του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που έχει συνολικά η περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου για τις ΗΠΑ είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του 6ου Στόλου του Πολεμικού τους Ναυτικού (ΠΝ) για τον ελλιμενισμό του πλοίου «USS Ross» (από όπου εκτοξεύτηκαν οι «Τόμαχοκ» την περασμένη βδομάδα κατά της Συρίας).

Στην ανακοίνωση η παρουσία του πλοίου στη Μεσόγειο χαρακτηρίζεται «επίδειξη της διαρκούς αφοσίωσης του αμερικανικού ΠΝ στην ισχυροποίηση των στρατηγικών μας εταιρικών σχέσεων στην περιοχή της Ευρώπης». Μάλιστα, ο διοικητής του «USS Ross» δήλωσε ότι «το πλήρωμα περίμενε με ανυπομονησία την επίσκεψη σε αυτό το λιμάνι μετά από μια έντονη πρώτη εβδομάδα. Αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για ανάπαυση και εμπειρία πάνω στην πλούσια ιστορία της Κύπρου πριν συνεχίσουμε την περιπολία».

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται πως η επίσκεψη στο κυπριακό λιμάνι «δείχνει ισχυρές (διμερείς) σχέσεις και μια κοινή δέσμευση που έχουμε για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή, αναζητώντας ταυτόχρονα ευκαιρίες για την ενίσχυση της δια-λειτουργικότητας με εταίρους όπως η Κύπρος».

Επίσης, αφού παρατίθενται διάφορα άλλα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ που ελλιμενίστηκαν στην Κύπρο μες στο τελευταίο διάστημα, επισημαίνεται ότι «το "Ross" εργάζεται την παρούσα περίοδο με συμμάχους και εταίρους της περιοχής συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και βελτίωση των θαλάσσιων δυνάμεών μας, στη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας και την εργασία προς την επίτευξη κοινών στόχων ώστε να αναπτυχθούν η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ευρώπη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ