Τετάρτη 12 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Οξύνονται η αντιπαράθεση και οι πιέσεις στο λαϊκό κίνημα

Συνεχίζονται στο Καράκας και άλλες πόλεις της Βενεζουέλας συγκεντρώσεις από την αντιδραστική αντιπολίτευση, που επιχειρεί με βία και πρόκληση συνθηκών χάους να ανατρέψει τον σοσιαλδημοκράτη Προέδρο Νικολάς Μαδούρο, έχοντας τη στήριξη ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Αξιοποιούνται η δολοφονία την προηγούμενη βδομάδα του 19χρονου Χάιρο Ορτίς στο Καρισάλ της επαρχίας της Μιράντα, τον οποίο πυροβόλησε αστυνομικός που έχει συλληφθεί, οι καταγγελίες δημάρχου περιφερειακού δήμου του Καράκας εναντίον των κρατικών αρχών για χρήση χημικών, όπως και η απόφαση της Δικαιοσύνης να αφαιρέσει τα πολιτικά δικαιώματα για 15 χρόνια από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και κυβερνήτη της επαρχίας Μιράντα, Ερνίκε Καπρίλες, για παρατυπίες και κακοδιαχείριση στην πολιτεία του. Στην περίπτωση του δολοφονημένου νεαρού, ο πατέρας του με δηλώσεις του κάλεσε την αντιπολίτευση να σταματήσει να χρησιμοποιεί το όνομα του γιού του, που δεν συμμετείχε στις βίαιες διαδηλώσεις. Οσο για τις κατηγορίες του δημάρχου για χημικά όπλα, το κυβερνητικό Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας (ΕΣΚΒ) έχει ζητήσει να κληθεί από τη Δικαιοσύνη για να εξεταστεί για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Το ΚΚ Βενεζουέλας επίσης έχει ζητήσει πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και η Δικαιοσύνη να εξετάσει πιο σοβαρά τις πράξεις βανδαλισμού της αντιπολίτευσης. Επίσης εκτιμά ότι εκδηλώνεται και αντιπαράθεση στο εσωτερικό του κυβερνητικού μπλοκ από ομάδες που συνεργάζονται με τμήματα της αντιπολίτευσης.

Βεβαίως η αντιδραστική αντιπολίτευση του Τραπεζιού για τη Δημοκρατική Ενότητα (MUD), που έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, αξιοποιεί επίσης την κακή οικονομική κατάσταση, η οποία είναι αποτέλεσμα και οργανωμένου σαμποτάζ που δημιουργεί ελλείψεις και ακρίβεια, και της ίδιας της όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης, που δεν αποτρέπεται με τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση του ΕΣΚΒ.

Πάντως, για χτες και τις επόμενες μέρες οι δυνάμεις του ΕΣΚΒ προγραμματίζουν εκδηλώσεις μνήμης για τη λαϊκή νίκη στις 13 Απρίλη 2002, που ανέτρεψε το πραξικόπημα της 11ης Απρίλη κατά του Προέδρου Ούγκο Τσάβες, ενώ στις 19 Απρίλη έχει οριστεί μεγάλη διαδήλωση στο Καράκας και κήρυξη παγκόσμιας μέρας αλληλεγγύης στη Βενεζουέλα. Την ίδια μέρα η αντιπολίτευση διοργανώνει επίσης διαδήλωση στην πρωτεύουσα, την οποία χαρακτηρίζει «μητέρα των μαχών».

Συμβούλιο της ΑLBA

Από την Αβάνα της Κούβας, όπου πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το Πολιτικό Συμβούλιο της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για την Αμερική - Συμφωνία Εμπορίου των Λαών (ALBA - TCP), καταγγέλθηκαν τα σχέδια υπονόμευσης της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, που στηρίζουν οι ΗΠΑ μέσω του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών.

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ν. Μαδούρο παραβρέθηκε στη συνάντηση, όπου συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτεγκα και οι υπουργοί εξωτερικών των 13 χωρών που απαρτίζουν αυτή τη διακρατική ένωση, όπου κυριαρχούν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής. Σε αυτήν συμμετέχουν Βενεζουέλα, Κούβα, Βολιβία, Εκουαδόρ, Νικαράγουα, Δομινίκη και μικρότερα κράτη της Καραϊβικής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ