Τετάρτη 12 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Ο Τραμπ στέλνει νέα μηνύματα στην Κίνα

Τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά και η Ρωσία

ΜΟΣΧΑ.- ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.- ΣΕΟΥΛ.- ΠΕΚΙΝΟ.-

Την ανησυχία του για «μεγαλύτερες προκλήσεις» από τη μεριά της «Βόρειας Κορέας» εξέφρασε ο υπηρεσιακός Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Χουάνγκ Κιο-αν, καλώντας τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, αλλά και να δυναμώσουν τη στενή τους επικοινωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η «ετοιμότητα» της Σεούλ συμπληρώνει την ενισχυμένη παρουσία που επιδιώκει σε Ασία - Ειρηνικό η Ουάσιγκτον, που πριν μερικές μέρες άλλαξε το δρομολόγιο του αεροπλανοφόρου «Carl Vinson» και της συνοδείας του και, αντί της Αυστραλίας όπου θα κατευθυνόταν, το έστειλε στα ανοιχτά της Χερσονήσου.

Συνολικότερα, οι ΗΠΑ ιεραρχούν ψηλά τις ισορροπίες σε Ασία - Ειρηνικό, όπου οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων κλιμακώνονται, για τον έλεγχο αφενός του συγκεντρωμένου φυσικού πλούτου, αφετέρου των σημαντικών εμπορικών διαύλων που διασχίζουν την περιφέρεια από το βορρά (ανατολική Κινεζική Θάλασσα) έως το νότο (Νότια Κινεζική Θάλασσα). Σε χτεσινό του μήνυμα σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ είπε, αναφερόμενος στην Κίνα, ότι «μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα είναι πολύ καλύτερη γι' αυτούς αν επιλύσουν το Βορειοκορεατικό πρόβλημα», και ότι «η Βόρεια Κορέα πάει γυρεύοντας. Αν η Κίνα αποφασίσει να βοηθήσει, θα είναι θαυμάσια. Αν όχι, θα λύσουμε το πρόβλημα χωρίς αυτούς».

Την ίδια στιγμή, τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά και η Μόσχα, όπου ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ εξέφρασε τον προβληματισμό του για «τις προθέσεις της Ουάσιγκτον ειδικά για τη Βόρεια Κορέα», τις «υποδείξεις για το σενάριο της μονομερούς (άσκησης) βίας». Μάλιστα, σε ειρωνικό τόνο, αναρωτήθηκε «πώς αυτό συνδέεται με τις συλλογικές υποχρεώσεις που αφορούν την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου». Αλλωστε, η Ρωσία έχει εκφράσει έντονα και επανειλημμένα τις αντιρρήσεις της για την εγκατάσταση του αμερικανικού υπερσύγχρονου αντιπυραυλικού συστήματος που επισπεύδουν Ουάσιγκτον, Σεούλ αλλά και Τόκιο.

Στο Πεκίνο, η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χούα Τσουνουίνγκ τόνισε προχτές πως η χώρα «παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο. Πιστεύουμε ότι, δεδομένης της κατάστασης, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν ενέργειες που μπορεί να κλιμακώσουν την ένταση».

Στο μεταξύ, στην Πιονγιάνγκ, όπως αναπαρήγαγε και το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ εκτίμησε ότι οι αμερικανικές προετοιμασίες ενάντια στη ΛΔ Κορέας έφτασαν σε ένα «σοβαρό σημείο». Αν οι ΗΠΑ αποπειραθούν μια στρατιωτική επίθεση, κάνοντας λόγο για «προληπτική επίθεση», η ΛΔ Κορέας είναι έτοιμη να αντιδράσει σε κάθε είδος πολεμικής αναμέτρησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ