Σάββατο 8 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Παρέμβαση στη Βουλή για την καύση αποβλήτων της ΑΓΕΤ

Μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί στους κατοίκους του Βόλου η απάντηση «περί ανέμων και υδάτων» που έδωσε, χτες, από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλος, στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Κ. Στεργίου, με την οποία ζήτησε από την κυβέρνηση να πει αν θα ακυρώσει το περιβαλλοντικό «έγκλημα» που ετοιμάζεται με την αδειοδότηση της ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ για καύση απορριμματικών αποβλήτων.

Οπως ανέδειξε ο βουλευτής, πρόκειται για περιβαλλοντική βόμβα με ανυπολόγιστες συνέπειες σε βάρος των κατοίκων αφού στο Βόλο καίγονται απόβλητα 1.737.000 τόνων ανά έτος. Από αυτά οι 1.015.000 τόνοι ως απορριμματικά καύσιμα και οι 722.000 τόνοι ως απορριμματική πρώτη ύλη. Αν ληφθούν υπόψη τα στοιχεία του ίδιου του αστικού κράτους ότι η χρήση αυτών των «καυσίμων» στις χώρες της Ευρώπης ανέρχεται σε 6.000.000 τόνους ανά έτος, στο Βόλο θα καίγονται τόσα συγκεντρωμένα «εναλλακτικά» απορριμματικά καύσιμα όσα καίγονται στο 1/6 της έκτασης όλης της ΕΕ!

Σημείωσε ακόμα ότι το υπουργείο, παρά τις επισημάνσεις του ΚΚΕ και επιστημονικών φορέων, που δείχνουν την επικινδυνότητα της κατάστασης, «στις 24 Φλεβάρη 2017 ανάρτησε την 9999/24-2-2017 Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ), που είναι η τέταρτη από το 2014 περιβαλλοντική αδειοδότηση καύσης αποβλήτων στην τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ». Και τόνισε: «Οι παραπάνω εξελίξεις, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σήμερα η ΑΓΕΤ καίει ετησίως πάνω από 150 χιλ. τόνους pet coke, επιβεβαιώνουν ότι μιλάμε κυριολεκτικά για μια περιβαλλοντική βόμβα για τον Βόλο και την ευρύτερη περιοχή. Ιδιαίτερα για το pet coke δεν γίνεται πλέον καμία κουβέντα, ενώ πρόκειται για άκρως επικίνδυνο υλικό, είναι τοξικό παραπροϊόν της διύλισης πετρελαίου».

Ο Σ. Φάμελλος αντί να απαντήσει με σαφήνεια για το τι θα πράξει η κυβέρνηση, άρχισε τη «διάλεξη» για το πώς πρέπει να «αξιοποιούνται» η βιομάζα, τα βιορευστά και βιοαέρια, πώς θα πρέπει να είναι το «σύστημα του αυστηρού ελέγχου που θα πρέπει να έχουμε σε κάθε περιοχή», τις αρμοδιότητες που έχουν ως προς αυτό «οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οι Περιφέρειες» και άλλα τέτοια. Οσο για το διά ταύτα, άφησε το όλο θέμα στην ...καλή διάθεση της ΑΓΕΤ λέγοντας ότι «είναι υποχρεωμένη η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία να αλλάξει τα καύσιμά της».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ