58 οι άμαχοι νεκροί από τοξικά αέρια
Από τον τόπο που σημειώθηκε το νέο μακελειό |
Ρευστό σκηνικό εξελίξεων διαμορφώνεται για μια ακόμα φορά στη Συρία, μετά την περίεργη επίθεση από αέρος, με χημικά όπλα, κατά της πόλης Χαν Σεϊχούν της επαρχίας Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 58 αμάχων (εκ των οποίων τα 11 παιδιά). Συριακή κυβέρνηση και ένοπλη αντιπολίτευση αντάλλαξαν κατηγορίες για την επίθεση που προκαλεί πολλά ερωτήματα, ενώ ΕΕ και ΝΑΤΟ, που συμμετέχουν ποικιλοτρόπως στην επέμβαση στη Συρία, εμφανίστηκαν έτοιμες να αξιοποιήσουν τις εξελίξεις, με στόχο να προωθήσουν τα ευρύτερα γεωπολιτικά τους συμφέροντα και επιδιώξεις.
Σήμερα το απόγευμα στις 5 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από αιτήματα της Γαλλίας και της Βρετανίας, που έσπευσαν να επιρρίψουν τις ευθύνες της επίθεσης στη συριακή κυβέρνηση.
Νωρίτερα, εκπρόσωπος του συριακού στρατού αποποιήθηκε την ευθύνη για την επίθεση στο Ιντλίμπ, σημειώνοντας πως η Συρία έχει καταστρέψει το οπλοστάσιο χημικών όπλων από το 2013, όταν προσχώρησε στη διεθνή Συμφωνία Απαγόρευσης Χημικών Οπλων. «Η διοίκηση του στρατού διαψεύδει κατηγορηματικά ότι χρησιμοποίησε οποιαδήποτε χημική ή τοξική ουσία στο Χαν Σεϊχούν σήμερα. Ο στρατός ουδέποτε χρησιμοποίησε, οποιαδήποτε στιγμή, σε οποιαδήποτε τοποθεσία» της Συρίας χημικά όπλα και «δεν θα το πράξει ούτε στο μέλλον», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.
Επιπλέον, τυχόν ανάμειξη στην επίθεση διέψευσε παράλληλα και το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, υπογραμμίζοντας ότι δεν επιχειρούσαν στην περιοχή τη δεδομένη στιγμή ρωσικά βομβαρδιστικά.
Σε κάθε περίπτωση, η περίεργη αυτή επίθεση, που σημειώνεται σε μια συγκυρία κατά την οποία η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εμφανιζόταν να μετατοπίζει το κέντρο επιχειρήσεων στη Συρία από τον Πρόεδρο Ασαντ στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», καταδικάστηκε χτες βράδυ από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ.
Ο Σπάισερ χαρακτήρισε την επίθεση «ειδεχθή και μη ανεκτή» και πρόσθεσε πως «αν αποδειχθεί πως είναι αυτό που φαίνεται, θα πρόκειται για έγκλημα πολέμου». Επέρριψε ωστόσο στη συνέχεια ευθύνες στην κυβέρνηση του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ «είναι συνέπεια της αδυναμίας και της αναποφασιστικότητας» της προηγούμενης κυβέρνησης, και επισήμανε την «έντονη ανησυχία» του Προέδρου Τραμπ.
Ενδιαφέρον είχαν πάντως και οι αντιδράσεις και άλλων ξένων αξιωματούχων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «φριχτές» τις αναφορές για επίθεση με χημικά όπλα στο Ιντλίμπ, λέγοντας ότι η ενέργεια αυτή φέρει «όλα τα χαρακτηριστικά μιας επίθεσης του καθεστώτος» του Μπ. Ασαντ.
Ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν Μαρκ Ερό δήλωσε ότι «η επίθεση ήταν ένας τρόπος προκειμένου οι συριακές δυνάμεις να δοκιμάσουν τη νέα αμερικανική κυβέρνηση». Προκάλεσε μάλιστα την Ουάσιγκτον να ξεκαθαρίσει τη θέση της απέναντι στον Ασαντ.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου επέρριψε επίσης ευθύνες στη συριακή κυβέρνηση, και επέκρινε δυτικές χώρες γιατί, όπως είπε, δεν έκαναν κατάλληλες παρεμβάσεις στο παρελθόν σε άλλες ανάλογες επιθέσεις.
Το ίδιο διάστημα, και ενώ εντείνονται οι αντιδράσεις γύρω από τις προσπάθειες Κούρδων αξιωματούχων να φέρουν στο διεθνές προσκήνιο το κουρδικό ζήτημα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν απείλησε με νέες επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία.
Προχτές βράδυ μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση ενόψει του επικείμενου δημοψηφίσματος σε επαρχία της Μαύρης Θάλασσας, ο Τούρκος ηγέτης είπε πως έχει «εκπλήξεις» για τους Κούρδους της Συρίας των δυνάμεων YPG και πως έχει έτοιμα σχέδια για νέες επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία, μετά τον πρόσφατο τερματισμό της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», που είχε στόχο, υποτίθεται, την αντιμετώπιση τζιχαντιστών από τα νοτιοανατολικά τουρκικά σύνορα. «Θεού θέλοντος, οι επόμενοι μήνες θα είναι άνοιξη για την Τουρκία και χειμώνας για τους τρομοκράτες», είπε σε χαρακτηριστικό σημείο της ομιλίας του ο Ερντογάν.
Ωρες μετά, ο Ερντογάν επανήλθε, χτες, στο Κουρδικό, απαιτώντας αυτή τη φορά από τους Κούρδους του βορείου Ιράκ να υποστείλουν τη σημαία του Κουρδιστάν από τη βόρεια ιρακινή πόλη του Κιρκούκ, προειδοποιώντας τους ότι αν δεν το πράξουν, αυτό θα βλάψει τις σχέσεις τους με την Τουρκία. «Δεν συμφωνούμε επουδενί με την αξίωση ότι το Κιρκούκ ανήκει στους Κούρδους. Το Κιρκούκ ανήκει στους Τουρκομάνους, τους Αραβες και τους Κούρδους, αν βρίσκονται εκεί. Μην εγείρετε την αξίωση ότι ανήκει σε εσάς, αλλιώς το τίμημα θα είναι βαρύ. Θα υπονομεύσετε τον διάλογο με την Τουρκία», τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος.