Τετάρτη 5 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Το ΚΚ οργανώνει μεγάλη συγκέντρωση

ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε μεγάλη συγκέντρωση για την απόρριψη των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, που θα τεθούν προς δημοψήφισμα στις 16 Απρίλη, καλεί το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ), ελάχιστες μέρες μετά την απόφαση της τοπικής κυβέρνησης στην Κωνσταντινούπολη να απαγορεύσει προηγούμενη κινητοποίηση που είχε προγραμματίσει.

Η συγκέντρωση θα γίνει το Σάββατο 8 Απρίλη στην περιοχή Καρτάλ της Κωνσταντινούπολης και το ΚΚ Τουρκίας καλεί σε ενίσχυση του «όχι» «παρά τις απαγορεύσεις, τις παρεμποδίσεις και την τυραννία». Επισημαίνει ότι οι παρεμποδίσεις όσων αντιτίθενται στις μεταρρυθμίσεις δεν αφορούν μόνο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά «προσπαθούν να καταπνίξουν τη φωνή "φτάνει πια" του λαού». Το ΤΚΡ τονίζει πως «σύνθημά μας είναι το "όχι, αλλά αυτό δεν αρκεί», τονίζοντας ότι «όπως σημειώσαμε από την αρχή, οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις που αφορούν την ενίσχυση της αστικής κρατικής μηχανής πρέπει να απορριφθούν από την πλευρά των λαϊκών συμφερόντων, με ταυτόχρονη ολόπλευρη ανάπτυξη της λαϊκής οργάνωσης και πάλης ενάντια στην αστική τάξη».

Αλλωστε, σε απόρριψη των μεταρρυθμίσεων καλούν και πολλές αστικές δυνάμεις, αλλά στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης που «φουντώνει» εντός και εκτός Τουρκίας, με φόντο τις ενδοϊμπεριαλιστικές ανακατατάξεις και διεργασίες για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων, των αγορών και εμπορικών δρόμων μιας κρίσιμης περιοχής.

Διαρκείς αντιλαϊκοί σχεδιασμοί

Στο μεταξύ, η αστική τάξη της χώρας μελετά όλο και πιο εντατικά τα σχέδια που πρέπει να προτάξει, δεδομένων των αντιθέσεων που αναδεικνύονται όλο και πιο βαθιές, ακόμα και με δυνάμεις που μέχρι πρόσφατα δήλωναν σύμμαχοί της.

Ενδεικτικές είναι οι νέες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας περί καινούριων (στρατιωτικών) επιχειρήσεων που ετοιμάζονται στη Βόρεια Συρία (βλέπε σχετικό θέμα στη σελ. 19). Με τον Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, να δηλώνει ότι «τώρα ετοιμάζουμε νέες επιχειρήσεις, ώστε να νικήσουμε τρομοκρατικές οργανώσεις σε άλλες περιοχές» και ότι «με τη θέληση του θεού, οι επόμενοι μήνες θα είναι ο θανάσιμος χειμώνας για τους τρομοκράτες και η άνοιξη για την Τουρκία και το τουρκικό έθνος».

Αργά προχτές το βράδυ, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, συναντήθηκε με τον ηγέτη του Ιρακινού μετώπου Τουρκμένων Ερσχαντ Σαλίχι στην Αγκυρα, στο φόντο των διακηρύξεων διαφόρων τμημάτων Κούρδων. Μιλώντας αργότερα στο κρατικό TRT, ο Γιλντιρίμ είπε ότι «κανένα τετελεσμένο δεν μπορεί να υπάρχει» σχετικά με το Κιρκούκ (βλέπε σχετικό θέμα) και μίλησε για «κινήσεις που η Τουρκία δεν μπορεί να δεχτεί. Ποτέ δεν θα θεωρούμε σωστό να υψώνονται σημαίες με μονομερείς αποφάσεις». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι στο Κιρκούκ «δεν υπάρχουν μόνο Κούρδοι, υπάρχουν και Αραβες και Τουρκμένοι. Κι αυτοί έχουν δικαίωμα να μιλήσουν».

  • Σύμφωνα με το πρακτορείο «Αναντολού», η μη συμμετοχή της Τουρκίας στη συνάντηση που ξεκίνησε χτες στις Βρυξέλλες για τη Συρία, οφείλεται στη δυσαρέσκειά της για τη διοργάνωση της συνάντησης και το γεγονός ότι η Αγκυρα δεν είχε πιο καθοριστικό ρόλο.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιταχύνονται αναδιατάξεις στον αστικό πολιτικό χάρτη(6/4/2019)
«Σημείο καμπής» για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού;(3/4/2019)
Και το Κιρκούκ θα συμμετάσχει στο δημοψήφισμα του Σεπτέμβρη(30/8/2017)
Διαδηλώσεις ενάντια στην κυβερνητική πολιτική(15/5/2013)
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις του στρατού με το ΡΚΚ(7/7/2010)
Το μετέωρο βήμα του Ερντογάν(21/3/2003)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org