Τετάρτη 5 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ισπανο-γερμανικές πιέσεις με μοχλό το Βrexit

Ενώ η Βρετανίδα πρωθυπουργός κάνει περιοδείες σε Ιορδανία και Σαουδική Αραβία, αναζητώντας νέες αγορές για τα βρετανικά μονοπώλια...

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΙΑΝΤ.--

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στις σχέσεις Βρετανίας - Ισπανίας με αφορμή το μελλοντικό στάτους του στρατηγικού θύλακα του Ηνωμένου Βασιλείου, Γιβραλτάρ. Μετά τις πρόσφατες αρνητικές αντιδράσεις Βρετανών αξιωματούχων σε αναφορά του «οδικού χάρτη» της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις με στόχο το Brexit, σε σχέση με έναν ενισχυμένο ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Ισπανία ώστε να ασκήσει βέτο απέναντι στη διαμόρφωση του μελλοντικού καθεστώτος σχέσεων του Γιβραλτάρ με την ΕΕ, χτες βράδυ ανακοινώθηκε πως πλοίο του ισπανικού Πολεμικού Ναυτικού εισήλθε «παράνομα» στη θαλάσσια περιοχή του Γιβραλτάρ, δίχως να έχει εξασφαλίσει πρότερη άδεια από τις βρετανικές αρχές...

Η εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Μέι (η οποία μετέβη χτες μετά την Ιορδανία και στη Σαουδική Αραβία, προωθώντας μπίζνες για τα βρετανικά μονοπώλια και δήθεν «συνεργασία» στον τομέα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας), δήλωσε χτες βράδυ: «Το ισπανικό πλοίο εισήλθε στη θαλάσσια περιοχή του Γιβραλτάρ, αναχαιτίστηκε από μοίρα πολεμικών σκαφών του Γιβραλτάρ και κλήθηκε να αποχωρήσει». Η εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε εάν οι αρχές του Γιβραλτάρ θα υποβάλλουν επισήμως διαμαρτυρία για το συμβάν.

Το στάτους της θαλάσσιας περιοχής γύρω από το (στρατηγικό πέρασμα) του βράχου Γιβραλτάρ είναι διαφιλονικούμενο μεταξύ Βρετανίας - Ισπανίας. Η Ισπανία θεωρεί πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δικαιώματα μόνο στο έδαφος και όχι στη θαλάσσια ζώνη της περιοχής, που διεκδικεί για λογαριασμό της.

Πιέσεις Βέμπερ και Γκάμπριελ

Νωρίτερα, ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης αρχηγός του «Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος» του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, Μάνφρεντ Βέμπερ, έδωσε συνέντευξη Τύπου, ασκώντας πιέσεις σε χρηματοπιστωτικά μονοπώλια ώστε να μεταφέρουν την έδρα τους από το Σίτι του Λονδίνου σε πρωτεύουσες χωρών της ΕΕ στην ηπειρωτική Ευρώπη, ενόψει έναρξης της διαπραγμάτευσης για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit).

Είπε πως «θα ήταν αδιανόητο» να συνεχίσουν οι μπίζνες με το ευρώ από το Σίτι του Λονδίνου, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ. «Το Λονδίνο δεν είναι πλέον τμήμα της ΕΕ και οι ευρω-μπίζνες θα πρέπει να γίνονται από έδαφος της ΕΕ», υποστήριξε. Επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθηση πως «πολλοί Βρετανοί πολίτες και πολιτικοί δεν έχουν αντιληφθεί τις πλήρεις επιπτώσεις της απόφασης που πάρθηκε στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιούνη» και πως ένιωσε κατάπληξη από την πρόσφατη αντίδραση Βρετανών αξιωματούχων στις αναφορές των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ για το στάτους του Γιβραλτάρ, τονίζοντας: «Εφεξής, θα έχουμε στο μυαλό μας μόνο τα συμφέροντα των 27, όχι των Βρετανών... Αυτό είναι το αποτέλεσμα όταν αφήνεις την οικογένεια της ΕΕ».

Βρετανικά ΜΜΕ έσπευσαν να επισημάνουν ότι μία τέτοια εξέλιξη θα στοίχιζε στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, μεταξύ άλλων, περίπου 100.000 θέσεις εργασίας μόνο στο Σίτι του Λονδίνου και αρκετές χιλιάδες ακόμη και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Χτες, επίσης, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δίνοντας συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα «Independent» με αφορμή την επίσκεψή του στο Λονδίνο, αμφισβήτησε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit μπορεί να ολοκληρωθούν έως την άνοιξη του 2019. Χαρακτήρισε τα επικείμενα παζάρια «επίπονες προσπάθειες» και κάλεσε την Βρετανίδα πρωθυπουργό να διευθετήσει τις «οικονομικές εκκρεμότητες» για το Brexit πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Η Μέι σε Ιορδανία και Σ. Αραβία

Στο μεταξύ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, ολοκληρώνοντας χτες το απόγευμα την τριήμερη επίσκεψή της στην Ιορδανία, δήλωσε πως Βρετανοί στρατιωτικοί «εκπαιδευτές» θα σταλούν στην Ιορδανία για να βοηθήσουν την ιορδανική Πολεμική Αεροπορία σε επιχειρήσεις καταπολέμησης των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Χαρακτήρισε την Ιορδανία «πρώτη γραμμή μετώπου πολλαπλών περιφερειακών κρίσεων» και σημείωσε ότι για να αντιμετωπιστούν οι απειλές από την τρομοκρατία «και τη γεωπολιτική αστάθεια», θα πρέπει να τις καταπολεμήσουμε στην «πηγή τους».

Χτες το απόγευμα, η Μέι μετέβη στη Σαουδική Αραβία προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα βρετανικών μονοπωλίων και να προετοιμάσει το έδαφος νέων στρατηγικών εμπορικών συμμαχιών μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο τραπέζι και «απειλές» για πρόωρες εκλογές(2018-07-19 00:00:00.0)
Αναθερμαίνεται η συζήτηση για νέο δημοψήφισμα ή και «καθόλου Brexit»(2018-07-17 00:00:00.0)
Βαθαίνει η αντιπαράθεση για τους όρους αποχώρησης από την ΕΕ(2018-07-10 00:00:00.0)
Νέες κόντρες Μέι - Τουσκ(2018-03-02 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η ενδοκυβερνητική συζήτηση(2018-02-15 00:00:00.0)
Περιοδεία Μέι για μπίζνες και επεμβάσεις(2017-11-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ