Τετάρτη 29 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Ελληνική εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια

Σε 220 άτομα υπολογίζονται τα στελέχη της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, συν 12 αμερικανικά αεροσκάφη F-16 C, που έχουν μετασταθμεύσει από τη βάση τους στη Φλόριντα, στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας, συμμετέχοντας στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2017» της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία προβλέπει τη διεξαγωγή σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων, καθώς και μονάδων του Στρατού Ξηράς.

Εκτός Ελλάδας και ΗΠΑ, συμμετέχουν, επίσης, αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ (12 μαχητικά), των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (6) και της Ιταλίας (επίσης 6), καθώς και παρατηρητές από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειωτέον, για την άσκηση έχουν έρθει στην Ελλάδα και αμερικανικά ιπτάμενα τάνκερ, για ανεφοδιασμό στον αέρα, ο οποίος προδιαθέτει, μεταξύ άλλων, και για εκπαίδευση Ελλήνων πιλότων για επιχειρήσεις μακριά από τις βάσεις στάθμευσης και ανεφοδιασμού τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στη Σούδα, εξάλλου, ελλιμενίστηκαν τις προηγούμενες μέρες άλλα 2 αμερικανικά πλοία του Πολεμικού τους Ναυτικού, τα USS Porter και USS Mesa Verde.

Αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 6/4 και βαθύτερη στόχευση, πέρα από την εκπαίδευση και συνεκπαίδευση με άλλες δυνάμεις, είναι να αναδειχτεί η άσκηση σε «διεθνές γεγονός», αναβαθμίζοντας έτσι και το ρόλο της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και ευρύτερα της αστικής τάξης μέσω της λεγόμενης «στρατιωτικής διπλωματίας».

Αλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, δήλωνε χτες ότι η σύνθεση της άσκησης «δείχνει πλέον ότι διαμορφώνεται μια Μεσογειακή Ενωση, η οποία προσπαθεί να ανταποκριθεί από κοινού σε δυο τομείς. Ο πρώτος τομέας είναι της ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και ο δεύτερος τομέας είναι της συνεργασίας των μεσογειακών χωρών σε ένα νέο πλαίσιο. Αυτό αναβαθμίζει τη χώρα».

Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετούσε και η ελληνική συμμετοχή στην ετήσια άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου του ΝΑΤΟ «Dynamic Manta 2017», που ολοκληρώθηκε στην Κεντρική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή του υποβρυχίου «Παπανικολής» και της φρεγάτας «Αδριάς».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ