Τετάρτη 29 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
73 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΑΛΟΓΡΕΖΑΣ
Τιμήθηκαν στον τόπο της θυσίας τους οι 22 ήρωες κομμουνιστές

Σε κλίμα συγκίνησης αλλά και περηφάνιας για τους ήρωες που έχει γεννήσει το ΚΚΕ, πλήθος εργαζομένων, νεολαίας, εκπροσώπων της γενιάς των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ τίμησαν το πρωί της Κυριακής 26 Μάρτη τους 22 κομμουνιστές ήρωες του Μπλόκου της Καλογρέζας, 73 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη 15η Μάρτη του 1944.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Οργανώσεις Βόρειου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και τα Παραρτήματα Ν. Ιωνίας, Ν. Ηρακλείου και Φιλαδέλφειας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την κεντρική ομιλία έκανε ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Στέργιος Φωτιάδης, εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Το ραντεβού είχε δοθεί το πρωί στην πλατεία Αναπήρων Καλογρέζας, απ' όπου οι συγκεντρωμένοι, κρατώντας υψωμένα λάβαρα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, σημαίες του ΚΚΕ, αλλά και πικέτες με τα ονόματα των εκτελεσμένων, κατευθύνθηκαν με πορεία προς στο μνημείο, βροντοφωνάζοντας «Δόξα και τιμή στους ήρωες του Μπλόκου».

Το Μπλόκο των ναζί στην Καλογρέζα, το πρώτο από αυτές τις βάρβαρες επιχειρήσεις των κατακτητών και των ταγματασφαλιτών δεν στήθηκε τυχαία εκεί. Οι εργάτες στα λιγνιτωρυχεία της περιοχής ήταν καλά οργανωμένοι, με πλούσια, αγωνιστική πείρα και γερή Οργάνωση του ΚΚΕ. Μαζί με τους βιομηχανικούς εργάτες της Νέας Ιωνίας αποτελούσαν μαχητικό τμήμα συνολικά του ΕΑΜικού αγώνα, έδρασαν με απεργίες, κινητοποιήσεις για τη βελτίωση της ζωής, για λαϊκά συσσίτια, ενάντια στην επιστράτευση, προκαλώντας το μένος των φασιστών και των συνεργατών τους.

Οι συγκεντρωμένοι, με τη μαζική και μαχητική παρουσία τους στην εκδήλωση έστειλαν το μήνυμα της αποφασιστικής συνέχισης της πάλης, της συστράτευσης με το ΚΚΕ για την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης, του καπιταλισμού και την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη. Οπως είπε ο Μ. Ραπανάκης, «η πείρα από την Ιστορία του λαϊκού κινήματος είναι πηγή έμπνευσης και όπλο καθημερινής πάλης για κάθε αγωνιστή, για κάθε κομμουνιστή. Τέτοιοι αγωνιστές όπως οι 22 της Καλογρέζας και χιλιάδες ακόμη, δεν γεννήθηκαν ήρωες. Ο ηρωισμός τους χτίστηκε μέσα στο καμίνι της ταξικής πάλης, μέσα στο Κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ