Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάρτη 2017 - αριθ. φύλλου: 12687


Νέοι κίνδυνοι για το λαό από τη στενότερη στρατιωτική συνεργασία

ΚΚΕ: H συμμετοχή στο ΝΑΤΟ είναι ασυμβίβαστη και με την ειρήνη και με την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ο λαός σε επιφυλακή, οργανώνοντας την πάλη ενάντια στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ

  • Συνεχίζοντας την «παρέλαση» υπουργών της κυβέρνησης στις ΗΠΑ, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, συναντήθηκε με αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ και συζήτησε την εμβάθυνση της «αμυντικής συνεργασίας» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
  • Ανάμεσα σ' αυτά που συζητήθηκαν ήταν η επέκταση της βάσης της Σούδας και η ανανέωση της χρήσης της από τον αμερικανικό στόλο για μια πενταετία ή και δεκαετία.
  • Μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ πρότεινε ο Π. Καμμένος, από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.
  • Τη συμμετοχή πλοίου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε συνοδεία αμερικανικού αεροπλανοφόρου, που συμμετέχει σε πολεμικές αποστολές, συζητάνε Ελλάδα - ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες.

ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σοβαρά ερωτήματα

Η «παρέλαση» υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στις ΗΠΑ συνεχίζεται. Ο υπουργός Αμυνας μετέβη παραμονές της 25ης Μαρτίου για διαβουλεύσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του. Ηταν η δεύτερη επίσκεψή του εκεί, απ' όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Τραμπ. Προηγήθηκε, λίγες μέρες νωρίτερα, η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών για αντίστοιχες επαφές.

Ο ΥΠΕΞ γνωστοποιούσε προηγουμένως ότι επαφές με το επιτελείο Τραμπ είχαν αναζητηθεί πολύ πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Επίσης, ο Ν. Παππάς, μετά την παρουσία του στην ορκωμοσία Τραμπ, βρίσκεται ξανά αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ, με την ιδιότητα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής.

Απ' όσες, λίγες και αποσπασματικές, δηλώσεις γίνονται και απ' όσες πληροφορίες διαρρέονται επιλεκτικά στον Τύπο, προκύπτει ότι αυτές οι συναντήσεις αφορούν συγκεκριμένα μέτρα εμβάθυνσης της ελληνικής εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με στόχο τη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας, προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων που προσδοκούν επενδυτικές ευκαιρίες και κέρδη από την ανάδειξή της σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή.

Με δεδομένη την απουσία οποιασδήποτε επίσημης ενημέρωσης, απ' όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις επισκέψεις Ελλήνων υπουργών στις ΗΠΑ, προκύπτουν πολλά και σοβαρά ερωτήματα. Για παράδειγμα, γράφεται ότι η ελληνική κυβέρνηση συναινεί για επέκταση της αμερικανικής αεροναυτικής βάσης της Σούδας, αλλά και της συμφωνίας που ρυθμίζει τη λειτουργία της, για 5 έως 10 χρόνια (μέχρι τώρα η ανανέωση γινόταν σε ετήσια βάση).

Αναφέρεται, επίσης, σε δημοσιεύματα ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τις ΗΠΑ να συνοδεύουν πλοία του Πολεμικού Ναυτικού αμερικανικά αεροπλανοφόρα που επιχειρούν στην περιοχή, παίρνοντας ακόμα πιο ενεργά μέρος στην υλοποίηση πολεμικών επιχειρήσεων, σε ένα περιβάλλον όπου οξύνονται ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Το σενάριο αυτό «δένει» με τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Ελληνας Α/ΓΕΝ πριν από λίγες μέρες σε αμερικανικό στρατιωτικό περιοδικό, ότι το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) της Ελλάδας θα μπορούσε να συμβάλλει στην «εξοικονόμηση πόρων» του αμερικανικού ΠΝ, ώστε να μπορούν οι ΗΠΑ να διαθέτουν ναυτικές δυνάμεις σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όπου διατηρούν στρατηγικά ενδιαφέροντα και επιδιώξεις.

Μόλις πρόσφατα, γράφτηκε επίσης ότι η Αγκυρα έχει προτείνει αρμοδίως στην Αθήνα ένα σχέδιο συμφωνίας για «μια ίση και δίκαιη μοιρασιά» σε όλα τα θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αντιπαραθέσεις, από τη Θράκη μέχρι το Αιγαίο, την ΑΟΖ και το Κυπριακό. Ο αρμόδιος ΥΠΕΞ, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι τα Ελληνοτουρκικά και το Αιγαίο ήταν εκτός ατζέντας στις επαφές που είχε με τα στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ στις ΗΠΑ.

Η στάση της κυβέρνησης, να μην ενημερώνει για το περιεχόμενο και τις αποφάσεις των επαφών της στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνει το επικίνδυνο για το λαό περιεχόμενο αυτών των επαφών και των συνεννοήσεων. Το ίδιο γινόταν και επί των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ), όταν οι υπουργοί τους επέστρεφαν από τέτοια ταξίδια και ο λαός μάθαινε τα αποτελέσματά τους βλέποντας μπροστά στα μάτια του να εξελίσσονται τα σχέδια βαθύτερης εμπλοκής και συμμετοχής σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και αποστολές.

Απ' αυτή τη σκοπιά, το αίτημα του ΚΚΕ να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου η κυβέρνηση να ενημερώσει το λαό χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές για τις επαφές της στις ΗΠΑ, είναι επιτακτικό και επίκαιρο.

Προπάντων, όμως, χρειάζεται να εντείνει ο λαός την επαγρύπνηση και την κινητοποίησή του, απέναντι στα κρυφά και φανερά σχέδια που εξυφαίνονται στις πλάτες του από την κυβέρνηση, με τη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων, που δεν αμφισβητούν τη στρατηγική επιλογή της παραπέρα εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, όσο κι αν τώρα εμφανίζονται να κατηγορούν την κυβέρνηση για «μυστικοπάθεια» και «αδιαφάνεια».



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο Μπελογιάννης ζει, γιατί ζει κι αναπτύσσεται το κίνημα που τον έθρεψε

Χαιρετισμό στα εγκαίνια του Μουσείου «Νίκος Μπελογιάννης», που έγιναν χτες στην Αμαλιάδα, απηύθυνε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το Μουσείο «Νίκος Μπελογιάννης» είναι από χτες γεγονός στη γενέτειρά του, την Αμαλιάδα, με στόχο να γίνει «τόπος ζωντανής και δημιουργικής μνήμης», όπως σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην εκδήλωση των εγκαινίων. Χαιρέτισαν, επίσης, ο δήμαρχος Ηλιδας, Χρ. Χριστοδουλόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, και ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας.


ΣΕΛ.  7


ΚΚΕ
Θάλασσα νεκρών προσφύγων το Αιγαίο με ευθύνη ΝΑΤΟ - ΕΕ

ΣΕΛ.  19
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Παναττική συγκέντρωση την άλλη Τρίτη

ΣΕΛ.  10
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Προετοιμάζουν τα συλλαλητήρια στις 7 Απρίλη

ΣΕΛ.  9
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗ ΡΩΜΗ
Το μόνο βέβαιο σενάριο είναι η εμβάθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής

Παρεμβάσεις του ΚΚΕ με αφορμή τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ΕΟΚ - ΕΕ και τις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού στη Ρώμη


ΣΕΛ.  4


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org