Πέμπτη 16 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΚΟ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Μαχητικά και αισιόδοξα μπροστά στα νέα σύνθετα καθήκοντα της πάλης

Την Κυριακή 12 Μάρτη πραγματοποιήθηκε η Συνδιάσκεψη της ΚΟ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας στα Γιάννενα, που ολοκληρώθηκε με την υπερψήφιση των Θέσεων της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο και την εκλογή νέας Επιτροπής Περιοχής. Γραμματέας της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας εξελέγη ο Νεκτάριος Τριάντης. Τη Συνδιάσκεψη παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του Πολιτικού Γραφείου.

Η συζήτηση στάθηκε στις οικονομικές εξελίξεις στην περιοχή και στη δράση του Κόμματος, στο φόντο των αστικών σχεδιασμών για μετατροπή της σε κόμβο μεταφοράς εμπορευμάτων και παροχής υπηρεσιών, με ακτίνα δράσης τα νοτιοανατολικά Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Οι εργασίες ανέδειξαν τα βήματα που έγιναν για την ανασύνταξη του κινήματος, αλλά και τα καθήκοντα που προκύπτουν από το γεγονός ότι σε τέσσερα Εργατικά Κέντρα της περιοχής (Γιάννενα, Αρτα, Λευκάδα, Θεσπρωτία) πλειοψηφούν οι ταξικές δυνάμεις. Αυτά τα βήματα εκτιμήθηκαν ως αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας προσπάθειας στο έδαφος της σύγκρουσης με την εργοδοσία στους χώρους δουλειάς. Εκτιμήθηκε η σημασία της όξυνσης της αντιπαράθεσης με τον οπορτουνισμό και τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Μεταφέρθηκαν επίσης πολύτιμη πείρα από τις τεράστιες δυσκολίες δράσης μέσα στα εργοστάσια τροφίμων, η αξιοποίηση πολλών και διαφορετικών μορφών για την προσέγγιση των εργαζομένων, η ανάγκη ανάπτυξης της Κοινωνικής Συμμαχίας στους κλάδους που ιεραρχεί το Κόμμα (π.χ. με τους φτωχούς παραγωγούς, πτηνοτρόφους, κτηνοτρόφους). Εκτιμήθηκαν οι δυσκολίες αλλά και τα βήματα στην ιδεολογική αντιπαράθεση με την εργοδοσία, τη λογική της αναποτελεσματικότητας, στην ανάδειξη του άλλου δρόμου ανάπτυξης, με δεδομένες τις μειωμένες απαιτήσεις και το φόβο των εργαζομένων.

Απασχόλησε ιδιαίτερα ο τρόπος δουλειάς των μελών του Κόμματος στο κίνημα. Ο ρόλος του κομμουνιστή στο χώρο εργασίας, στην κατεύθυνση δημιουργίας κομματικών πυρήνων, της δημιουργίας μαχητικής πρωτοπορίας. Αποτυπώθηκε η κατανόηση αυτού του ζητήματος ως συνδυασμού της αναβάθμισης της αυτοτελούς ιδεολογικής και πολιτικής παρέμβασης του Κόμματος και όλων των μέτρων που απαιτούνται για την ανασύνταξη του κινήματος.

Από την εισήγηση και τη συζήτηση αναδείχθηκαν τα σύνθετα καθήκοντα που προκύπτουν για την Οργάνωση, σε σχέση με το γεγονός ότι δρα σε παραμεθόρια περιοχή, στα σύνορα με την Αλβανία, σε συνθήκες που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, οι οποίοι περιλαμβάνουν την ανακίνηση αλυτρωτικών θεωριών, π.χ. περί «Μεγάλης Αλβανίας» κ.λπ., αλλά και τη συνολική ένταση στα Δυτικά Βαλκάνια. Εκτιμήθηκε η ανάγκη για πιο οργανωμένη και συστηματική παρέμβαση του Κόμματος και του κινήματος στους μετανάστες που ζουν στην περιοχή, στην κατεύθυνση του προλεταριακού διεθνισμού, της ανάδειξης του κοινού εχθρού που είναι η αστική τάξη σε κάθε χώρα, το καπιταλιστικό σύστημα.

Τέλος, η συζήτηση στάθηκε και στα θετικά βήματα ανάπτυξης κυρίως των μαθητικών δυνάμεων στην ΚΝΕ, την καλύτερη ιδεολογική παρέμβαση στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, στην κατάρτιση. Τονίστηκε η ανάγκη να δυναμώσουν η αυτοτελής παρέμβαση του Κόμματος στην νεολαία και η διαπαιδαγώγηση των νέων κομμουνιστών, η ολόπλευρη στήριξη για να γίνουν τα αυριανά μέλη του Κόμματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιπαράθεση με τη στρατηγική της αστικής τάξης και την πολιτική της «πράσινης μετάβασης»(2023-03-29 00:00:00.0)
Σημαντική υποδομή και πείρα για το αναγκαίο «άλμα» στην κομματική δουλειά(2021-06-19 00:00:00.0)
Για την προετοιμασία του υποκειμενικού παράγοντα(2021-05-06 00:00:00.0)
Πλούσια συζήτηση και γόνιμος προβληματισμός στις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων(2017-04-01 00:00:00.0)
Για τις Θέσεις και το Πρόγραμμα(2013-03-31 00:00:00.0)
Δουλειά για τη συσπείρωση δυνάμεων στην προοπτική του Μετώπου.(2005-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ