Πέμπτη 16 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προσπαθούν να μας πουν κάτι;

Κάπου εκεί που οδηγούσε μόνος στην Εθνική οδό, ο Ηλίας Μαγκλίνης, αρθρογράφος της «Καθημερινής», σκέφτηκε πως «όσο βυθιζόμαστε μέσα στην κρίση, τα αντανακλαστικά μας γίνονται όλο και πιο περίεργα», κόβοντας πράγματα όπως η θέρμανση, οι μετακινήσεις κ.ά. Μετά σκέφτηκε ότι «στην πραγματικότητα, δεν εξοικονομείς πολλά με αυτά τα ημίμετρα. Περισσότερο επιβαρύνεις κι άλλο την ψυχολογία σου. Κι όσο κρατάει αυτή η ατμόσφαιρα, τόσο η ψυχολογία πέφτει, αναπόφευκτα. Σε αντίθεση με τους πολέμους, όπου τα πάντα εκτονώνονται βίαια και ξεθυμαίνουν σχετικά γρήγορα, οι οικονομικές κρίσεις κρατούν περισσότερο (...) διαβρώνουν χωρίς αίμα (χωρίς πολύ αίμα έστω), ωστόσο διαβρώνουν βαθιά και η σκουριά που αφήνουν δε φεύγει εύκολα μετά». Βέβαια, ιστορικά μιλώντας πάντα, τις μεγάλες καπιταλιστικές κρίσεις τις ακολουθούσαν συχνά οι γενικευμένοι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, που «εκτόνωναν βίαια» τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις και κατέστρεφαν μαζικά τη «σκουριά» των τεράστιων συσσωρευμένων κεφαλαίων που οδήγησαν στην καπιταλιστική κρίση και εμπόδιζαν την καπιταλιστική ανάκαμψη. Κι έτσι μείναμε με την απορία: Μήπως οι σκέψεις αυτές γίνονται κι αλλού, πέρα από τα «μοναχικά ταξίδια»;

Η «μεγάλη εικόνα»...

Παρακολουθώντας την ένταση στις σχέσεις Τουρκίας - Ολλανδίας, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα, καθώς βοηθούν να αναδειχτεί με μεγαλύτερη ευκρίνεια η «μεγάλη εικόνα». Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, οι ολλανδικές επενδύσεις στην Τουρκία φτάνουν στα 22 δισ. δολάρια, καθιστώντας την Ολλανδία τον σημαντικότερο οικονομικό εταίρο της Τουρκίας απ' όλες τις χώρες της ΕΕ. Οι άμεσες επενδύσεις στην Τουρκία από ολλανδικά κεφάλαια έφτασαν τον τελευταίο χρόνο τα 1,7 δισ. δολάρια, ενώ το ύψος των εμπορικών συναλλαγών (εισαγωγές - εξαγωγές) ανάμεσα στις δύο χώρες φτάνει τα 6,6 δισ. ευρώ. Στην Τουρκία λειτουργούν 2.711 ολλανδικές εταιρείες και μόνο μία από τις μεγαλύτερες ολλανδικές τράπεζες διατηρεί στη χώρα 500 υποκαταστήματα. Ακόμα και στον τομέα του τουρισμού, που «έκλεισε» πέρυσι με πτώση 26%, οι 906.000 Ολλανδοί που επισκέφτηκαν την Τουρκία, αποτέλεσαν μια ισχυρή «ένεση» για την οικονομία της.

... και οι προεκτάσεις της

Ολα τα παραπάνω είναι στοιχεία που επιδρούν καθοριστικά στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο η Τουρκία διαβεβαιώνει ότι παρά την κρίση στις διμερείς σχέσεις, «οι ολλανδικές επενδύσεις στην Τουρκία δεν κινδυνεύουν» και ότι «ο ιδιωτικός τομέας, ο κόσμος των επιχειρήσεων, οι τουρίστες και ο λαός της Ολλανδίας δεν αποτελούν μέρος της κρίσης». Εξ ου και οι κυρώσεις έχουν περιοριστεί έως τώρα σε διπλωματικό επίπεδο και δεν έχουν επεκταθεί και στο οικονομικό, με παρέμβαση, όπως γράφεται, ισχυρών τμημάτων της τουρκικής αστικής τάξης, που απεύχεται το ενδεχόμενο να προστεθούν και νέοι παράγοντες επιβάρυνσης της ήδη καταπονημένης οικονομίας...

Ομού κι αντάμα

«Την ανάγκη κοινωνικού διαλόγου και συστράτευσης όλων των παραγωγικών δυνάμεων, κοινωνικών και επιστημονικών φορέων και του πολιτικού κόσμου, για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου το οποίο θα περιλαμβάνει τις απαραίτητες πολιτικές και μεταρρυθμίσεις για να μπει η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά...», τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους οι πρόεδροι των φορέων που συμμετέχουν στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ). Δίπλα στις υπογραφές του προέδρου του ΣΕΒ, των μεγαλοξενοδόχων και των τραπεζιτών, και οι υπογραφές των προέδρων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, με τις οποίες αποδεικνύεται, για πολλοστή φορά, η σύμπλευση των γνωστών πλειοψηφιών με τους εκπροσώπους της εργοδοσίας. Η αποθέωση του «κοινωνικού εταιρισμού» και η υποταγή των εργατικών συμφερόντων στις επιταγές του κεφαλαίου σε όλο τους το μεγαλείο...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1789 Γεννιέται ο Γερμανός φυσικός Γκέοργκ Zίμον Ομ, που διαμόρφωσε τη θεωρία των ηλεκτρικών ρευμάτων. Το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής αντίστασης.

1888 Γεννιέται ο λογοτέχνης Κοσμάς Πολίτης (πραγματικό όνομα Παρασκευάς Ταβελούδης). Εμφανίστηκε στα Γράμματα σε ηλικία 42 ετών με το μυθιστόρημα «Λεμονοδάσος». Το 1938 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για την «Eroica». Εγινε μέλος του ΚΚΕ το 1944, ενώ υπήρξε επίσης ιδρυτικό μέλος της ΕΔΑ και υποψήφιος βουλευτής της το 1951. Το 1960 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για την «Κορομηλιά», το 1961 εξελέγη επίτιμος πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, ενώ το 1964 πήρε το Α' Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το μυθιστόρημα «Στου Χατζηφράγκου». Την περίοδο της Χούντας συνελήφθη, αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερος. «Εφυγε» στις 23 Φλεβάρη 1974.

1920 Οι δυνάμεις της Αντάντ αποβιβάζουν δυνάμεις στην Κωνσταντινούπολη, διαλύουν την τουρκική Βουλή και συλλαμβάνουν την πλειοψηφία των βουλευτών, οπαδών του Κεμάλ.

1921 Υπογράφεται το Σύμφωνο Φιλίας και Αδελφότητας μεταξύ της Σοβιετικής Ρωσίας και της Τουρκίας.

1926 Ο Ρόμπερτ Γκόνταρντ εκτοξεύει με επιτυχία τον πρώτο πύραυλο με υγρά καύσιμα. Η πτήση διήρκεσε μόλις δυόμισι δευτερόλεπτα, η απόσταση που διήνυσε ήταν 55 μέτρα, ενώ το μέγιστο ύψος της τροχιάς του 12,4 μέτρα.

1931 Οι αρτεργάτες της Αθήνας κατεβαίνουν σε απεργία. Η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου αντιδρά επιστρατεύοντας τους απεργούς.

1935 Ο Χίτλερ καταργεί μονομερώς τη Συνθήκη των Βερσαλλιών και προχωρά στην ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας.

1964 Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ αποβιβάζονται στην Κύπρο, μετά τις διακοινοτικές ταραχές του Δεκέμβρη και τη δημιουργία της Πράσινης Γραμμής στη Λευκωσία.

1967 Εκδίδεται η απόφαση του Στρατοδικείου για την υπόθεση της οργάνωσης «ΑΣΠΙΔΑ» («Αξιωματικοί Σώσατε Πατρίδα - Ιδέας - Δημοκρατία - Αξιοκρατία»). Η οργάνωση αυτή είχε τις ρίζες της στην περίοδο 1958-1960. Η ύπαρξη και δράση της χρησιμοποιήθηκε στις πολιτικές και στρατιωτικές ίντριγκες των αστικών κομμάτων της περιόδου 1963-1967, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Η δίκη του «ΑΣΠΙΔΑ» άρχισε το Νοέμβρη του 1966. Το σκέλος της με κατηγορούμενους πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν έγινε ποτέ. Από τους κατηγορούμενους οι 15 καταδικάστηκαν σε φυλάκιση, ενώ 13 απαλλάχθηκαν. Την υπόθεση της οργάνωσης «ΑΣΠΙΔΑ» καλύπτει ακόμη σκοτάδι σε στοιχεία και πηγές, ενώ συχνά συνοδεύεται από μυθιστορίες.

1968 Πόλεμος Βιετνάμ: Μονάδα Αμερικανών στρατιωτών, υπό τις διαταγές του υπολοχαγού Γουίλιαμ Κάλεϊ, εισβάλλει χωρίς αντίσταση στο χωριό Μάι Λάι. Σε ολόκληρη την περιοχή οι Αμερικανοί ακολουθούν την τακτική της «καμένης γης», ώστε να μην παρέχεται καμιά βοήθεια στους κομμουνιστές αντάρτες Βιετκόνγκ. Μόλις ο υπολοχαγός Κάλεϊ δίνει τη διαταγή, αρχίζει η σφαγή. Οι Αμερικανοί στρατιώτες γαζώνουν με αυτόματα και χειροβομβίδες τους ανυπεράσπιστους ανθρώπους. Εξοντώνονται έτσι 507 άνθρωποι - ανάμεσά τους 173 παιδιά, 76 μωρά και 60 γέροι.

1968 Δίνεται στη δημοσιότητα το «Σχέδιο Συντάγματος» της Χούντας. Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος στις 27/3, το καταδικάζει.

1973 Πάνω από 500 φοιτητές της Πάτρας καταλαμβάνουν τη λέσχη του πανεπιστημίου και διαδηλώνουν κατά της Χούντας. Η Ασφάλεια σπάει με τσεκούρια τις πόρτες και συλλαμβάνει 30 φοιτητές.

1978 Οι «Ερυθρές Ταξιαρχίες» ανακοινώνουν την απαγωγή του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Αλντο Μόρο. Οι απαγωγείς απειλούν ότι θα εκτελέσουν τον Μόρο αν δεν απελευθερωθούν όσα μέλη της οργάνωσης είχαν συλληφθεί.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org