Πέμπτη 16 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1789 Γεννιέται ο Γερμανός φυσικός Γκέοργκ Zίμον Ομ, που διαμόρφωσε τη θεωρία των ηλεκτρικών ρευμάτων. Το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής αντίστασης.

1888 Γεννιέται ο λογοτέχνης Κοσμάς Πολίτης (πραγματικό όνομα Παρασκευάς Ταβελούδης). Εμφανίστηκε στα Γράμματα σε ηλικία 42 ετών με το μυθιστόρημα «Λεμονοδάσος». Το 1938 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για την «Eroica». Εγινε μέλος του ΚΚΕ το 1944, ενώ υπήρξε επίσης ιδρυτικό μέλος της ΕΔΑ και υποψήφιος βουλευτής της το 1951. Το 1960 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για την «Κορομηλιά», το 1961 εξελέγη επίτιμος πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, ενώ το 1964 πήρε το Α' Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το μυθιστόρημα «Στου Χατζηφράγκου». Την περίοδο της Χούντας συνελήφθη, αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερος. «Εφυγε» στις 23 Φλεβάρη 1974.

1920 Οι δυνάμεις της Αντάντ αποβιβάζουν δυνάμεις στην Κωνσταντινούπολη, διαλύουν την τουρκική Βουλή και συλλαμβάνουν την πλειοψηφία των βουλευτών, οπαδών του Κεμάλ.

1921 Υπογράφεται το Σύμφωνο Φιλίας και Αδελφότητας μεταξύ της Σοβιετικής Ρωσίας και της Τουρκίας.

1926 Ο Ρόμπερτ Γκόνταρντ εκτοξεύει με επιτυχία τον πρώτο πύραυλο με υγρά καύσιμα. Η πτήση διήρκεσε μόλις δυόμισι δευτερόλεπτα, η απόσταση που διήνυσε ήταν 55 μέτρα, ενώ το μέγιστο ύψος της τροχιάς του 12,4 μέτρα.

1931 Οι αρτεργάτες της Αθήνας κατεβαίνουν σε απεργία. Η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου αντιδρά επιστρατεύοντας τους απεργούς.

1935 Ο Χίτλερ καταργεί μονομερώς τη Συνθήκη των Βερσαλλιών και προχωρά στην ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας.

1964 Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ αποβιβάζονται στην Κύπρο, μετά τις διακοινοτικές ταραχές του Δεκέμβρη και τη δημιουργία της Πράσινης Γραμμής στη Λευκωσία.

1967 Εκδίδεται η απόφαση του Στρατοδικείου για την υπόθεση της οργάνωσης «ΑΣΠΙΔΑ» («Αξιωματικοί Σώσατε Πατρίδα - Ιδέας - Δημοκρατία - Αξιοκρατία»). Η οργάνωση αυτή είχε τις ρίζες της στην περίοδο 1958-1960. Η ύπαρξη και δράση της χρησιμοποιήθηκε στις πολιτικές και στρατιωτικές ίντριγκες των αστικών κομμάτων της περιόδου 1963-1967, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Η δίκη του «ΑΣΠΙΔΑ» άρχισε το Νοέμβρη του 1966. Το σκέλος της με κατηγορούμενους πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν έγινε ποτέ. Από τους κατηγορούμενους οι 15 καταδικάστηκαν σε φυλάκιση, ενώ 13 απαλλάχθηκαν. Την υπόθεση της οργάνωσης «ΑΣΠΙΔΑ» καλύπτει ακόμη σκοτάδι σε στοιχεία και πηγές, ενώ συχνά συνοδεύεται από μυθιστορίες.

1968 Πόλεμος Βιετνάμ: Μονάδα Αμερικανών στρατιωτών, υπό τις διαταγές του υπολοχαγού Γουίλιαμ Κάλεϊ, εισβάλλει χωρίς αντίσταση στο χωριό Μάι Λάι. Σε ολόκληρη την περιοχή οι Αμερικανοί ακολουθούν την τακτική της «καμένης γης», ώστε να μην παρέχεται καμιά βοήθεια στους κομμουνιστές αντάρτες Βιετκόνγκ. Μόλις ο υπολοχαγός Κάλεϊ δίνει τη διαταγή, αρχίζει η σφαγή. Οι Αμερικανοί στρατιώτες γαζώνουν με αυτόματα και χειροβομβίδες τους ανυπεράσπιστους ανθρώπους. Εξοντώνονται έτσι 507 άνθρωποι - ανάμεσά τους 173 παιδιά, 76 μωρά και 60 γέροι.

1968 Δίνεται στη δημοσιότητα το «Σχέδιο Συντάγματος» της Χούντας. Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος στις 27/3, το καταδικάζει.

1973 Πάνω από 500 φοιτητές της Πάτρας καταλαμβάνουν τη λέσχη του πανεπιστημίου και διαδηλώνουν κατά της Χούντας. Η Ασφάλεια σπάει με τσεκούρια τις πόρτες και συλλαμβάνει 30 φοιτητές.

1978 Οι «Ερυθρές Ταξιαρχίες» ανακοινώνουν την απαγωγή του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Αλντο Μόρο. Οι απαγωγείς απειλούν ότι θα εκτελέσουν τον Μόρο αν δεν απελευθερωθούν όσα μέλη της οργάνωσης είχαν συλληφθεί.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ