Πέμπτη 16 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ανησυχίες για την ανάκαμψη και ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης

Από τη χτεσινή συνάντηση Γιάννη Στουρνάρα - Ντανιέλ Νουί
Από τη χτεσινή συνάντηση Γιάννη Στουρνάρα - Ντανιέλ Νουί
Με κεντρικό άξονα τη «βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων», στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες το συμβούλιο Γιούρογκρουπ, στην ατζέντα του οποίου, περιλαμβάνονται επίσης η «πρόοδος» που έχει συντελεστεί γύρω από τον κύκλο της δεύτερης «αξιολόγησης», καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με τις διαδικασίες του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», στο πλαίσιο των εποπτικών ελέγχων που διενεργούνται στα κράτη της Ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα, πηγές της ΕΕ εστιάζουν στις «δυσμενείς εξελίξεις» που καταγράφηκαν στην ελληνική οικονομία και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα στη διάρκεια του πρώτου διμήνου του 2017, βάζοντας στην «πρώτη γραμμή» το κλείσιμο της «αξιολόγησης», δηλαδή την επιβολή του νέου πακέτου με τα αντιλαϊκά μέτρα, προκειμένου να αποκατασταθεί η «επιχειρηματική εμπιστοσύνη», να διαμορφωθούν οι όροι για την «επιστροφή των καταθέσεων» στο τραπεζικό σύστημα, να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών, που με τη σειρά τους θα αναλάβουν την τόνωση της χρηματοδότησης σε ισχυρές επιχειρήσεις και ομίλους. Σε αυτό το πλαίσιο, επίδικο παραμένει η απομείωση της μάζας των «κόκκινων» δανείων, για τα οποία δρομολογούνται οι διαδικασίες όπως για την έναρξη των «ηλεκτρονικών πλειστηριασμών» και βέβαια για τον «εξωδικαστικό συμβιβασμό» των υπερχρεωμένων και ταυτόχρονα βιώσιμων επιχειρήσεων. Παράλληλα, «ανοιχτό» εμφανίζεται το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, το επόμενο έτος, στη βάση των «διαγνωστικών ελέγχων» που θα διενεργηθούν το 2018 από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα παραπάνω φανερώνουν το γεγονός ότι οι διεργασίες για την καταστροφή των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων που λιμνάζουν, αδυνατώντας να βρουν κερδοφόρες διεξόδους στην οικονομία και την παραγωγή, έχουν να διανύσουν μπόλικο δρόμο. Από την πλευρά τους, οι εγχώριοι τραπεζίτες περιγράφουν ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας την αντιμετώπιση λεγόμενων «στρατηγικών κακοπληρωτών», που αφορά κυρίως σε επιχειρήσεις αλλά και φυσικά πρόσωπα που θεωρείται ότι έχουν δυνατότητες αποπληρωμής των δανείων τους.

Σε επίπεδο ΕΕ, η επιλογή της δημιουργίας «κακής τράπεζας» (bad bank) στην οποία θα μεταβιβαστούν τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών της ΕΕ, θεωρείται ως ένα ενδεχόμενο εργαλείο διαχείρισης της κατάστασης, χωρίς βέβαια αυτό να αποτελεί «πανάκεια», όπως επισημαίνεται από πηγές της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ολοκληρώθηκε χτες η διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, Ντ. Νουί, η οποία συναντήθηκε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, και με τις διοικήσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των εγχώριων τραπεζών.

Παράλληλα, τα «ανοιχτά» ζητήματα των εγχώριων τραπεζών τέθηκαν από το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), στο πλαίσιο της χτεσινής συνάντησης με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕΤ, «η βελτίωση της εμπιστοσύνης δυσχεραίνεται από τις τρέχουσες αβεβαιότητες, με αποτέλεσμα το πρώτο δίμηνο οι τάσεις στον τραπεζικό τομέα να μην είναι θετικές, καθώς καταγράφτηκε μείωση των καταθέσεων και αύξηση του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

«Αβεβαιότητες» και για το κρατικό χρέος

Την ίδια ώρα, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, βάζοντας πλάτες στη συγκυβέρνηση σχετικά με το κλείσιμο της «αξιολόγησης» και με άξονα τη διαχείριση του κρατικού χρέους, επισημαίνει πως «η Ελλάδα, που στην ουσία έχει αποκλειστεί από τις αγορές χρήματος, διατρέχει τον κίνδυνο να μπει σε μια διαρκή κατάσταση "μη ανοχής" (debt intolerance) από τους επενδυτές αναφορικά με το χρέος της, ενώ θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε εξωτερικά γεγονότα (shock) που μπορούν πολύ εύκολα να επηρεάσουν την εύθραυστη οικονομίας της».

Σε έκθεση με τίτλο «η παγίδα του χρέους», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα έχει παγιδευτεί σε ένα αλληλοτροφοδοτούμενο υφεσιακό σπιράλ, τόσο λόγω του υψηλού και δυσβάστακτου χρέους (που επηρεάζει βασικούς αναπτυξιακούς συντελεστές), όσο και λόγω της αβεβαιότητας που κυριαρχεί, αλλά και του χαμηλού επιπέδου των θεσμών της χώρας». Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι «μια σοβαρή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη για να επανέλθει η χώρα σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης», τονίζοντας ότι χωρίς την ταυτόχρονη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, «σε μερικά χρόνια η Ελλάδα θα βρίσκεται και πάλι στην κόψη του ξυραφιού»...

Μόνιμα στο τραπέζι η «βιωσιμότητα» του Ασφαλιστικού

Η δυνατότητα πραγματοποίησης συγκριτικής αξιολόγησης για τα συνταξιοδοτικά συστήματα των κρατών - μελών της Ζώνης του Ευρώ, θα αποτελέσει αντικείμενο ειδικής θεματικής συζήτησης στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, την ερχόμενη Δευτέρα.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν σχετικά με την επιλογή των δεικτών και τη συχνότητα της υποβολής εκθέσεων, για τα συνταξιοδοτικά συστήματα, σε μια εξέλιξη που συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, και τον διαρκή έλεγχο και τις άμεσες παρεμβάσεις στα συγκεκριμένα ζητήματα, με φόντο, όπως αναφέρεται σε προηγούμενη ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ (Ιούνης 2016), τη «δημογραφική γήρανση» και τις «μακροοικονομικές εξελίξεις» και μάλιστα σε συνδυασμό με «τις αποτελεσματικές πολιτικές για την αγορά εργασίας».

Να σημειώσουμε ότι η διατύπωση του Γιούρογκρουπ, σχετικά με την επιλογή ειδικών, συγκρίσιμων δεικτών, καθώς και για τη συχνότητα υποβολής εκθέσεων και αξιολογήσεων, παραπέμπει στην αναβάθμιση του ζητήματος, στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της διαδικασίας του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», το οποίο, ουσιαστικά σηματοδοτεί τα μνημόνια διαρκείας απέναντι στους ευρωπαϊκούς λαούς, ανεξάρτητα από τη φάση του οικονομικού κύκλου και τυχόν δανειακές συμβάσεις στήριξης με τα κράτη - μέλη.

Σε ανοδικό κύκλο τα επιτόκια του δολαρίου

Νέα αύξηση κατά 0,25 εκατοστιαίες μονάδες στα βασικά επιτόκια του δολαρίου, αποφάσισε χτες η κεντρική τράπεζα (Federal Reserve) των ΗΠΑ για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα τριών μηνών, στο πλαίσιο της τμηματικής απόσυρσης των μέτρων «νομισματικής χαλάρωσης».

Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο εύρος 0,75% - 1%, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, θα συνεχίσει τη σταδιακή αύξηση του κόστους χρήματος εάν η οικονομία εξελιχθεί σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Αξιωματούχοι της Fed επανέλαβαν την πρόβλεψη του Δεκέμβρη για τρεις συνολικά αυξήσεις επιτοκίων το 2017, που σημαίνει ότι για φέτος θα ακολουθήσουν άλλες δύο κινήσεις σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, αναφερόμενος στα επιτόκια του ευρώ και στο μείγμα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, δήλωσε ότι αναμένει αύξηση των επιτοκίων μεσοπρόθεσμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλληλένδετοι κρίκοι στην αλυσίδα των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων(2018-01-19 00:00:00.0)
«Τρέχουν» τη δεύτερη «αξιολόγηση» προετοιμάζοντας το επόμενο μνημόνιο(2016-11-13 00:00:00.0)
Προς εκταμιεύσεις δόσεων και νέων αντιλαϊκών μέτρων(2016-05-22 00:00:00.0)
Διελκυστίνδα για το κρατικό χρέος(2016-05-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ