Πέμπτη 16 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΥΓΕΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία

Την πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους προτάσσουν οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ
Την πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους προτάσσουν οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ
Την πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, προέταξαν στα πανό τους και τα συνθήματά τους τα σωματεία και οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν με τα μπλοκ του ΠΑΜΕ στις χτεσινές κινητοποιήσεις των υγειονομικών στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Στην Αττική είχε προκηρυχθεί στάση εργασίας (11.00 - 15.00) και στην υπόλοιπη χώρα 24ωρη απεργία.

Στην Αθήνα

Στην Αθήνα, οι υγειονομικοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Μαβίλη και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στη Βουλή.

Ιδιαίτερα μαχητικό ήταν το μπλοκ του ΠΑΜΕ, με συνθήματα όπως «Ελλείψεις, συμβάσεις, μπλοκάκια, συνεργεία, κάνανε γαλέρες τα νοσοκομεία» και «Για σύγχρονη δημόσια δωρεάν Υγεία, το κράτος να πληρώσει και η πλουτοκρατία» να διαδέχονται το ένα το άλλο, δίνοντας το στίγμα των διεκδικήσεων και των πραγματικών αναγκών των υγειονομικών και συνολικά του λαού.

Στον αντίποδα του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, που αποπροσανατολίζει από τον πραγματικό αντίπαλο και υπονόμευσε και τις χτεσινές κινητοποιήσεις, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ προβάλλουν αιτήματα με κριτήριο τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες: Αμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Μονιμοποίηση των επικουρικών και συμβασιούχων. Πρόσληψη των εργολαβικών με μόνιμη, σταθερή εργασία. Ενταξη στα ΒΑΕ όσων εργάζονται στις αντίστοιχες συνθήκες. Σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση και κατάργηση όλων των πληρωμών και της επιχειρηματικής δράσης.

Η Ολγα Σιάντου, αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, μιλώντας εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημείωσε στο τέλος της κινητοποίησης: «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να νομιμοποιήσουμε ούτε την αντιλαϊκή πολιτική, ούτε τις παρατάξεις που βάζουν χρόνια πλάτη στο να περνούν τα επιχειρήματα του ΣΕΒ, των εφοπλιστών, των μεγαλοεπιχειρηματιών, της ΕΕ, αλλά και της κάθε κυβέρνησης».

Μιλώντας στη συνέχεια για τις προχτεσινές απολύσεις δύο εργολαβικών εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», ενώ έχουν προειδοποιηθεί άλλοι δύο για απόλυση, υπογράμμισε: «Δεν θα είναι μόνοι τους. Εργαζόμενος που σηκώνει το κεφάλι, που διεκδικεί δεδουλευμένα, μόνιμη και σταθερή δουλειά, θα είμαστε στο πλάι του και θα ενημερώνουμε όλους τους εργαζόμενους στους άλλους χώρους. Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι μας χρειάζονται, να απαιτήσουμε να γραφτούν στα σωματεία και να έχουν τα πλήρη δικαιώματά τους».

Αναφερόμενη στις άθλιες συνθήκες στα νοσοκομεία, αλλά και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζουν κυβέρνηση και ΕΕ, τόνισε: «Υπάρχει άλλη γραμμή στο κίνημα, που παλεύει ενάντια και στα νέα και στα παλιά μέτρα, να ανοίξει την προοπτική για να είναι εντελώς δωρεάν για όλους η Υγεία, να γίνουν μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία, στην Υγεία, στην Πρόνοια, στο ΕΚΑΒ, να δημιουργήσουμε τους όρους να αντεπιτεθούμε».

Σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο

Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ, στην Αριστοτέλους, πραγματοποίησαν εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία της πόλης, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας των υγειονομικών.

Με τα πανό των σωματείων τους, διαδήλωσαν ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας και απαίτησαν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία «Θεαγένειο», «Ιπποκράτειο», «Παπαγεωργίου», «Γ. Παπανικολάου», ΑΧΕΠΑ, «Αγιος Δημήτριος» και «Γ. Γεννηματάς».

Στο πλευρό τους βρέθηκαν συνταξιούχοι του ΙΚΑ και άλλων Ταμείων, δίνοντας μαζί τους τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους.

Στο Ηράκλειο, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση σε αίθουσα του νοσοκομείου με εργαζόμενους αλλά και ασθενείς και συγγενείς τους, ενώ συμμετείχαν το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου και Λαϊκές Επιτροπές. Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο πρόεδρος του Σωματείου, Δ. Βρύσαλης, τόνισε την ανάγκη συμμαχίας των υγειονομικών με το λαό, ώστε να διεκδικηθεί ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, τέτοιο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ