Πέμπτη 16 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό τη δράση για ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων

Από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής
Από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής
Την απάντηση των εργαζομένων στο νέο αντιλαϊκό πακέτο που ετοιμάζουν κυβέρνηση και κουαρτέτο, αλλά και σε όλα τα αντεργατικά μέτρα που έχουν ήδη νομοθετηθεί για λογαριασμό του κεφαλαίου, προετοιμάζουν σωματεία και Ομοσπονδίες, ανταποκρινόμενα στο σχετικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Η ενημέρωση των εργαζομένων και η συζήτηση συνεχίζεται καθημερινά με Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, εξορμήσεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς. Παράλληλα, μια σειρά κλάδοι σχεδιάζουν κινητοποιήσεις, βάζοντας στο επίκεντρο οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων. Μέσα από τη δραστηριότητα αυτή, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δημιουργούν προϋποθέσεις για κλιμάκωση της πάλης με πανεργατική απεργία.

Με πείρα από τους αγώνες και σχεδιασμό για τη συνέχεια η συνέλευση στο Μέταλλο

Την πείρα από τη δράση του προηγούμενου διαστήματος, αλλά και τη συνέχεια που θα δώσουν στον αγώνα, συζήτησαν οι εργαζόμενοι στη χτεσινή Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Εργαζόμενοι στη Ζώνη και τα ναυπηγεία, σε εργοστάσια και βιομηχανίες του κλάδου, άνεργοι που «κολλάνε» με το ζόρι μια χούφτα ένσημα το χρόνο, συνέβαλαν στη συζήτηση και ξεκαθάρισαν πως θα είναι παρόντες στην υλοποίηση των αποφάσεων που συλλογικά έλαβαν, από τις κινητοποιήσεις για Συλλογική Σύμβαση, μέχρι την απεργία μαζί με όλους τους κλάδους απέναντι στα νέα μέτρα.

Στη συνέλευση συμμετείχε, επίσης, αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων στους προβλήτες της COSCO (ΕΝΕΔΕΠ).

Την εισήγηση στη συνέλευση έκανε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου.

Καλώντας τους εργαζόμενους να υψώσουν τείχος αντίστασης στα αντεργατικά μέτρα της δεύτερης «αξιολόγησης» και να απορρίψουν τα περί «δίκαιης ανάπτυξης», συνόψισε την προσπάθεια του Συνδικάτου με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς να ενημερώσει για τις εξελίξεις, να συζητήσει για την ανάγκη ανάπτυξης αγώνων που να στοχεύουν στην αιτία των προβλημάτων, στην ίδια την εκμετάλλευση των εργαζομένων, την οποία το κεφάλαιο εντείνει συνεχώς για την υπεράσπιση των κερδών του.

Στο πρόγραμμα δράσης του Συνδικάτου το προηγούμενο διάστημα περιλαμβάνονταν παρεμβάσεις για την προστασία των ανέργων, την τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, την πληρωμή δεδουλευμένων σε μια σειρά επιχειρήσεις.

Ξεχωριστή βαρύτητα δίνεται στην πάλη για τις Συλλογικές Συμβάσεις, με το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής να είναι ένα από τα πρώτα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, για την κατάθεση Σχεδίου Νόμου για την επαναφορά των ΣΣΕ.

«Δεν πρόκειται για έναν αγώνα 100 μέτρων αλλά για έναν αγώνα αντοχής», τόνισε ο Σ. Πουλικόγιαννης, υπενθυμίζοντας πως σημαντικός σταθμός αυτού του αγώνα ήταν η πρόσφατη 24ωρη απεργία στη ναυπηγοεπισκευή. «Εκείνη την ημέρα, το σύνολο του κλάδου με τη συνειδητή συμμετοχή του ακόμα και σε δύσκολους χώρους, έβαλε την υπογραφή του κάτω από το αίτημά μας για Συλλογική Σύμβαση», υπογράμμισε.

Τώρα το Συνδικάτο ρίχνει το βάρος στην προσπάθεια να διευρυνθούν οι δυνάμεις που δίνουν τη μάχη, εκλέγοντας επιτροπές σε χώρους δουλειάς και ειδικότητες στη Ζώνη, μεταφέροντας την πείρα του αγώνα σε όλο τον κλάδο.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου στηλίτευσε, τέλος, τη στάση των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών στην Ομοσπονδία του κλάδου και σε μια σειρά χώρους, που αρνούνται την οργάνωση του αγώνα για ΣΣΕ, είναι όμως πρόθυμοι να σύρουν τους εργαζόμενους σε κινητοποιήσεις με αιτήματα που παραγγέλνουν οι εργοδότες για τη στήριξη των κερδών τους.

Υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων

Μιλώντας από το βήμα της Συνέλευσης, οι εργαζόμενοι εξέφρασαν τη διάθεσή τους να δώσουν τη μάχη, με αιχμή τη διεκδίκηση ΣΣΕ.

«Ετσι κι αλλιώς θα βγούμε κερδισμένοι. Είναι άλλο να παλέψεις κι άλλο να βάλεις την ουρά στα σκέλια», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Στη διάθεση του αγώνα, σε όποια πρωτοβουλία οργανώσει το Συνδικάτο και οι συνάδελφοί τους στους χώρους δουλειάς, δήλωσε ένας άνεργος σήμερα χαλυβουργός, χαιρετίζοντας τις κινητοποιήσεις στη Ζώνη.

«Ξέρω ότι στα σπίτια σας υπάρχει γκρίνια», είπε μια εργαζόμενη, αναφερόμενη στις πιέσεις της οικογένειας λόγω των ασφυκτικών προβλημάτων και μεταφέροντας την πείρα της, τόνισε: «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να φέρουμε τις οικογένειές μας στον αγώνα».

Ειδικότερα στη Ζώνη, οι εργαζόμενοι σχεδιάζουν τη συνέχεια μετά την πετυχημένη απεργία. Πρώτο βήμα αποφάσισαν πως θα είναι οι πρωτοβουλίες για να επιβάλουν το 7ωρο, το οποίο προβλεπόταν από την τελευταία ΣΣΕ. Δυναμώνοντας και αυξάνοντας τις σωματειακές επιτροπές, στο τέλος του μήνα, σε κάθε επιχείρηση στη Ζώνη θα περιφρουρήσουν το ωράριό τους, επιβάλλοντας το 7ωρο και στους εργοδότες που σήμερα το παραβιάζουν.

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε, τέλος, το Συνδικάτο να οργανώσει κινητοποίηση την Πέμπτη 23/3, στις 6 μ.μ., στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Σήμερα η σύσκεψη των Οικοδόμων

Σήμερα, Πέμπτη, τη σκυτάλη παίρνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων, η οποία καλεί συνδικάτα και επιτροπές σε σύσκεψη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος).

Επιπλέον, αύριο, Παρασκευή, πραγματοποιεί παράσταση διαμαρτυρίας, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Εργασίας. Μαζί με αντιπροσωπείες Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων της δύναμής της, διεκδικεί άμεσα μέτρα για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων και των ανέργων του κλάδου, για την προστασία των ανέργων, την Κοινωνική Ασφάλιση και τις ΣΣΕ.

Παράλληλα, σε Γενικές Συνελεύσεις θα προχωρήσουν τις επόμενες μέρες τα παραρτήματα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, για να συζητήσουν και να σχεδιάσουν τη δράση τους.

ΣΕΤΗΠ: Να δυναμώσει ο κοινός αγώνας όλων των εργαζομένων στον κλάδο

Με τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζει για τη συμπλήρωση δέκα χρόνων λειτουργίας του, συνδυάζει το πλατύ άνοιγμα με καθημερινές εξορμήσεις, για την ενημέρωση των εργαζομένων, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), το οποίο αύριο, Παρασκευή, πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του ΤΕΕ (Νίκης 4, 1ος όροφος).

Με ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει ότι παλιά και νέα μέτρα βάζουν στο στόχαστρο όλους τους εργαζόμενους, «αγγίζουν κάθε λαϊκή και εργατική οικογένεια, ανεξάρτητα τι μισθό παίρνουμε, σε ποιο πόστο δουλεύουμε, αν έχουμε πτυχίο ή όχι, αν είμαστε αορίστου ή ορισμένου, επινοικιαζόμενοι ή μη. Τα μέτρα δεν "βλέπουν" αν είμαστε μηχανικοί, πληροφορικάριοι, προγραμματιστές, τηλεφωνητές, τεχνικοί, υπάλληλοι γραφείου. Πλήττουν ενιαία τη ζωή όλης της εργατικής τάξης».

«Δέκα χρόνια πριν, οι εργαζόμενοι στον κλάδο πήραμε την απόφαση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στην ενιαία επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων. Και η απόφαση αυτή ήταν σωστή», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Σήμερα χρειάζεται να δυναμώσει ακόμα περισσότερο ο κοινός αγώνας όλων των εργαζομένων στον κλάδο, με ξεκάθαρο ότι αντίπαλός μας είναι τα μονοπώλια, οι εργοδότες συνολικά, όποιο όνομα κι αν έχουν στην "ταμπέλα" τους (ΟΤΕ, Wind, Vodafone, Forthnet, Teleperformance κ.τ.λ.). Αυτοί παραγγέλνουν και οι εκάστοτε κυβερνήσεις τούς στηρίζουν».

Καθημερινές συσκέψεις και κινητοποιήσεις

-- Σε σύσκεψη καλούν σήμερα, Πέμπτη, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21).

-- Τα επιχειρησιακά σωματεία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Ρόδου «Amilia Mare» και «Paradise Village», «Sheraton» και «Mira Mare» οργανώνουν σύσκεψη με θέμα την οργάνωση της πάλης για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, σήμερα, Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου.

-- Σε κινητοποίηση σήμερα, Πέμπτη, στις 10.30 π.μ., έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΕ στο Αιγάλεω (Ιερά Οδός 310), καλούν ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ και το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγίας Βαρβάρας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ