Σάββατο 11 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Πασχίζει εντός και εκτός για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Την προσπάθειά του να αποτυπωθεί στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (παρότι το μπλόκαρε τελικώς η Πολωνία) η ανάγκη μεγαλύτερης ακόμα στήριξης της προσπάθειας ανάκαμψης του κεφαλαίου στην Ελλάδα, παρουσίασε, χτες, ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για το ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από μεγαλύτερη ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων, με ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, με εξειδίκευση των μέτρων για ελάφρυνση του χρέους και αναγνωρίζοντας ότι «υποχρέωση της κυβέρνησης» είναι να διαμορφώσει το πλαίσιο για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, «σαν αυτό που ενέκρινε την προηγούμενη βδομάδα το υπουργικό συμβούλιο».

Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε «αισιόδοξος» για την «πρόοδο» στη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης», αναφέροντας ότι είναι εφικτή μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως τις 20 Μάρτη και μια συνολική μέσα στον Απρίλη και επιβεβαίωσε ότι ζήτησε απ' την Κ. Λαγκάρντ την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και να βάλει πλάτη στο ζήτημα της απομείωσης του χρέους, που μαζί με την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τα υπέδειξε σαν το «σήμα» στην επενδυτική κοινότητα να επενδύσει στην Ελλάδα.

Κατά τ' άλλα, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τη συμμετοχή μέχρι τα μπούνια στους ευρωενωσιακούς σχεδιασμούς με σκοπό την «αναβάθμιση» της αστικής τάξης.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη μετανάστευση ο πρωθυπουργός εστίασε στην ανάγκη αντιμετώπισης των δικτύων διακινητών, στη συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, ενώ επικρότησε την ανάληψη δράσης από πλευράς ΕΕ στην Κεντρική Μεσόγειο με πρόσχημα την ανάσχεση των ροών απ' την Αφρική προς την Ευρώπη. Επανέλαβε, τέλος, την ανάγκη έμπρακτης βοήθειας προς την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου και τη μετεγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων.

Για το ζήτημα της ασφάλειας επικρότησε την παραπέρα ενίσχυση των δυνατοτήτων της ΕΕ, επικαλούμενος την αυξανόμενη αποσταθεροποίηση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων αλλά και την ανάγκη αναβάθμισης του διεθνούς και περιφερειακού ρόλου της ΕΕ, επιδίωξη άμεσα και άρρηκτα συνδεδεμένη με την αναβάθμιση του ρόλου των μονοπωλίων της σε περιοχές των οποίων τις πλουτοπαραγωγικές πηγές ορέγονται.

Ειδικότερα για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο του εθνικισμού, τις διεθνοτικές εντάσεις και τις πολιτικές κρίσεις καθώς και «για την ενίσχυση της επιρροής τρίτων χωρών», όπως είπε, υπερασπιζόμενος στο όνομα της αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων τη διεύρυνση της δράσης της ΕΕ στα Βαλκάνια και την ενσωμάτωση των βαλκανικών κρατών στην ΕΕ, παρότι τέτοια φαινόμενα υποδαύλισε η ίδια η ΕΕ στο παρελθόν για να διασφαλίσει την ενισχυμένη παρουσία των επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή.

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κλιμάκωση της ρητορικής και στρατιωτικής δραστηριότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο. Στο γνωστό πνεύμα, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί «πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας», διατηρεί ανοιχτούς διαύλους για διάλογο και συνεργασία με όλες τις γειτονικές χώρες και υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Πρόσθεσε ότι ζήτησε απ' το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το μήνυμα προς την Τουρκία, που την χαρακτήρισε σημαντικό εταίρο για την ΕΕ, να είναι «ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου».

Σε ερώτηση για το Κυπριακό υποστήριξε ότι «δεν έχει χαθεί η ελπίδα», και απέδωσε τη στάση της Τουρκίας στο επικείμενο δημοψήφισμα.

Τέλος, αναφερόμενος στη συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ και με το «άγχος» της ντόπιας αστικής τάξης, υπερασπίστηκε μια «ΕΕ πολλών επιλογών», λέγοντας ότι «δεν μπορεί να είναι όραμά μας μια συντηρητική αντίληψη περί Ευρώπης του σκληρού πυρήνα και κάποιων που θα ακολουθούν», αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι «ούτε μπορούμε να συνεχίσουμε όσοι επιθυμούμε να προχωρήσουμε σε εμβάθυνση συνεργασίας μας να μένουμε στάσιμοι επειδή κάποιοι επιλέγουν την αλά καρτ Ευρώπη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ