Σάββατο 11 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Προχωρά η επαναπροσέγγιση με νέες συμφωνίες μονοπωλίων

Πούτιν και Ερντογάν στη χτεσινή τους συνάντηση στη Μόσχα
Πούτιν και Ερντογάν στη χτεσινή τους συνάντηση στη Μόσχα
ΜΟΣΧΑ.--

Το 6ο Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Ρωσίας - Τουρκίας πραγματοποιήθηκε χτες στη Μόσχα, με την επίσκεψη εκεί του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, που συνοδευόταν από πολλά μέλη του υπουργικού του συμβουλίου. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται μετά από τρία χρόνια, ενώ μεσολάβησε το Νοέμβρη του 2015 η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από τουρκικά μαχητικά, στη Συρία, οπότε οι σχέσεις των δύο χωρών «πάγωσαν» πλήρως. Στη συνέχεια, ακολούθησε μια διαδικασία επαναπροσέγγισης αρχής γενομένης από τον Ιούνη του 2016, που δόθηκε επίσημα η τουρκική «συγγνώμη», ακολούθησε τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου η άρση της απαγόρευσης εισαγωγής τουρκικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία και στη συνέχεια η επανέναρξη των συνομιλιών σε μια σειρά από τομείς, με πρώτη την Ενέργεια και το λεγόμενο τουρκικό αγωγό φυσικού αερίου, το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, συνεργασία στις κατασκευές, στρατιωτική συνεργασία στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» στη Συρία κ.λπ.

Για το λόγο ότι είναι πολλά αυτά που ενώνουν τα μονοπώλια και των δύο χωρών, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, υποδεχόμενος στο Κρεμλίνο την τουρκική αντιπροσωπεία, σημείωσε ότι «το τελευταίο διάστημα καταβάλλονται προσπάθειες ώστε οι ρωσο-τουρκικές σχέσεις να περάσουν σ' ένα επίπεδο αντάξιο των χωρών μας».

Αναφερόμενος στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη στρατιωτική συνεργασία και συγκεκριμένα των δύο επιτελείων στρατού στη Συρία, λέγοντας ότι υπάρχει ένας «αποτελεσματικός διάλογος που βασίζεται στην εμπιστοσύνη».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε δηλώσει ότι «οι δύο ηγέτες στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους θα δώσουν τεράστια σημασία στα ζητήματα που σχετίζονται με τη Συρία, με την ασφάλεια και με την πορεία των ερευνών που σχετίζονται με τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη Αντρέι Καρλόφ στην Αγκυρα».

Ο ίδιος διευκρίνισε, επίσης, ότι στο πλαίσιο του συριακού ζητήματος θα συζητηθεί το ζήτημα «της πολιτικής διευθέτησης και της στρατιωτικής συνεργασίας». Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο ζήτημα αυτό, είπε χαρακτηριστικά ότι «Τούρκοι στρατιωτικοί βρίσκονται στο έδαφος της Συρίας και πραγματοποιούν στρατιωτικές επιχειρήσεις και οι Ρώσοι στρατιωτικοί συνεχίζουν το έργο τους, που αφορά στην υποστήριξη των συριακών Ενόπλων Δυνάμεων και αυτό απαιτεί μια πολύ στενή συνεργασία και συντονισμό». Πρόσφατη είναι και η συνάντηση των επιτελαρχών των στρατών Ρωσίας, ΗΠΑ και Τουρκίας για την κατάσταση στη Συρία.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι «τα βασικά στοιχεία στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών έγιναν η αμυντική βιομηχανία, ο ενεργειακός τομέας και άλλοι τομείς». Από τις συναντήσεις των δύο αντιπροσωπειών έγινε γνωστό ότι η ρωσική επενδυτική εταιρεία «Russian Direct Investment Fund» και η τουρκική εταιρεία «Renaissance Construction» θα επενδύσουν το ποσό των 200 εκατομμυρίων η καθεμία σε διάφορα έργα στη Ρωσία, ενώ θα δημιουργηθεί ένα κοινό ρωσο-τουρκικό επενδυτικό ταμείο με κεφάλαια ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα, η Τουρκία ενδιαφέρεται για την αγορά πυραυλικού συστήματος τύπου S-400, κάτι βεβαίως που δημιουργεί ανησυχία στους σύμμαχους της στο ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ