Σάββατο 11 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αντιλαϊκά παζάρια και για το συμπληρωματικό μνημόνιο με το ΔΝΤ

Εντείνονται οι διεργασίες για το ρόλο του ΔΝΤ στο αντιλαϊκό πρόγραμμα
Εντείνονται οι διεργασίες για το ρόλο του ΔΝΤ στο αντιλαϊκό πρόγραμμα
Σε επίπεδο τηλεδιασκέψεων θα συνεχιστούν την επόμενη βδομάδα οι συνεννοήσεις συγκυβέρνησης και κουαρτέτου, μετά τη «σημαντική πρόοδο» στο πλαίσιο των παζαριών που διενεργήθηκαν στην Αθήνα, το προηγούμενο διάστημα. Σχετικά και απόλυτα, επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι η ατζέντα περιλαμβάνει πλέον και τα μνημόνια της «επόμενης μέρας» και, όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των «θεσμών» του κουαρτέτου, και «για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος». Οπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, «το ΔΝΤ συμμετείχε στις συζητήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το δικό του πρόγραμμα».

Η «σημαντική πρόοδος» επιβεβαιώθηκε και στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, ενώ η συγκυβέρνηση από την πλευρά της διαβεβαιώνει ότι «κοινός στόχος» είναι η κατά το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλείσιμο της συμφωνίας με την πλευρά της Ευρωζώνης προϋποθέτει και τη συμφωνία για τις επόμενες ανατροπές στα Εργασιακά, όπως επίσης και για το δημοσιονομικό πακέτο (φοροληστεία - συντάξεις) για την περίοδο μετά το 2018.

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι διεργασίες για το ρόλο και για το ειδικό βάρος του ΔΝΤ στο αντιλαϊκό πρόγραμμα. Η επικεφαλής του Ταμείου, Κρ. Λαγκάρντ, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα «Λε Παριζιέν», δήλωσε ότι «για να δεσμευθούμε δίπλα στην Ελλάδα, πράγμα που μου έχει ζητήσει ο Ελληνας πρωθυπουργός, εκτός από τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να είναι βιώσιμο το χρέος της χώρας».

Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg», συζητείται η χρηματοδότηση προς το ελληνικό κράτος ύψους 3 έως 6 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, στα σκαριά φαίνεται να βρίσκεται και το μνημόνιο και συνοδευτική με αυτό δανειακή σύμβαση, που θα υπογραφεί με το ΔΝΤ, πλάι με αυτά της Ευρωζώνης. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, επανέλαβε πως το ελληνικό κρατικό χρέος είναι «μη βιώσιμο», προσθέτοντας ότι καμία «ελάφρυνση» δεν θα βοηθήσει χωρίς πιο ισχυρές δομικές μεταρρυθμίσεις. Αναφερόμενος στους στόχους για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» (3,5% του ΑΕΠ) που συμφωνήθηκαν με την Ευρωζώνη, σημείωσε πως θα έχουν «αρνητική επίδραση στην ανάκαμψη, για ένα διάστημα».

Οι συζητήσεις για το νέο μνημόνιο του ΔΝΤ με το ελληνικό κράτος ενδέχεται να ξεκινήσουν στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού στην Ουάσιγκτον στις 21-23 Απρίλη. Με βάση και τα παραπάνω, γίνεται φανερό το γεγονός ότι το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» σχετίζεται και με τις διεργασίες για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, που επίσης φαίνεται να καταλήγει με μια ακόμη αντιλαϊκή συμφωνία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ