Πρόταση για σύσταση Ειδικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής, προκειμένου να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση σχετικά με τις δικογραφίες που έχουν συνταχθεί για τις συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, την περίοδο που υπουργός Αμυνας ήταν ο Γ. Παπαντωνίου κατέθεσαν χτες αιφνιδιαστικά στη Βουλή οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, πρόκειται για μία διαδικασία που είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει για πολύ καιρό την επικαιρότητα. Πιο συγκεκριμένα, μέσα σε 15 μέρες, θα πρέπει να γίνει ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια για την αποδοχή της πρότασης, η οποία για να «περάσει» απαιτείται να υπερψηφιστεί από την απόλυτη (150 συν 1) πλειοψηφία των βουλευτών. Από εκεί και πέρα, το «έργο» της Επιτροπής θα είναι μία πολύμηνη διαδικασία, ενώ έχει αρμοδιότητες εισαγγελέα Πλημμελειοδικών. Το πόρισμά της, στη συνέχεια, θα πάει στην Ολομέλεια όπου θα επικυρωθεί και πάλι σε ειδική συνεδρίαση. Αν η τελική απόφαση είναι να ασκηθεί ποινική δίωξη, στην προκειμένη περίπτωση σε βάρος του Γ. Παπαντωνίου, αμέσως μετά συγκροτείται Δικαστικό Συμβούλιο, όπου οι βουλευτές που θα συμμετάσχουν θα οριστούν μετά από κλήρωση και στη συνέχεια αυτό από κοινού με τον εισαγγελέα θα παραπέμψουν ή όχι την υπόθεση σε ειδικό δικαστήριο.
Οι δικογραφίες που έχουν σταλεί στη Βουλή σε βάρος του Γ. Παπαντωνίου είναι 6. Η πρώτη αφορά την προμήθεια 12 αρμάτων μάχης «Leopard 2 HEL», 12 θωρακισμένων αρμάτων περισυλλογής, 8 γεφυροφόρων αρμάτων κ.ά. Το κόστος της προμήθειας ανήλθε σε 1,659 δισ. ευρώ. Η δεύτερη την προμήθεια 12 ελικοπτέρων «Απάτσι» με κόστος 539. 546. 883 ευρώ. Η τρίτη και η τέταρτη τον εκσυγχρονισμό 6 φρεγατών τύπου «S» στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, 381.578.850 ευρώ. Η πέμπτη την προμήθεια εξοπλισμού συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου έναντι 72 εκατ. ευρώ και η 6 την προμήθεια 20 μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ 90 κόστους 657.523.069 ευρώ.
Σύμφωνα με τις δικογραφίες φαίνεται ότι ο τότε υπουργός είχε συμμετοχή στην αξιόποινη πράξη κατά του Δημοσίου, η οποία έχει παραγραφεί με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αυτό που θα διερευνηθεί είναι αν έχει συμμετοχή σε αξιόποινη πράξη «νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα» που δεν παραγράφεται.
Με ανακοίνωσή της, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει ότι θα ψηφίσει το αίτημα σύστασης Ειδικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα και θα τοποθετηθεί συγκεκριμένα στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή, με βάση και τα στοιχεία που υπάρχουν.