Τρίτη 21 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέες δημοσκοπήσεις και συνέχιση διεργασιών

ΠΑΡΙΣΙ.--

Δημοσκόπηση της εταιρείας «Opinionway» εμφανίζει την υποψήφια του «Εθνικού Μετώπου», Μαρίν Λεπέν, να μειώνει τη διαφορά με την οποία χάνει στο β' γύρο των προσεχών προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Στον α' γύρο η Λεπέν εμφανίζεται να συγκεντρώνει 27% κερδίζοντας την πρώτη θέση. Ωστόσο στο β' - ενώ μέχρι την προηγούμενη βδομάδα συγκέντρωνε 36-37% - φέρεται να συγκεντρώνει 42% (με αντίπαλο τον Μακρόν που θα έπαιρνε 58%) ή 44% (με αντίπαλο τον Φιγιόν που θα έπαιρνε 56%).

Στο μεταξύ, χτες, η Λεπέν βρέθηκε στη Βηρυτό, όπου ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, σχολιάστηκε ως ο πρώτος ξένος ηγέτης που κάνει δεκτή την υποψήφια του «Εθνικού Μετώπου».

Στο μεταξύ, ενώ στους Ρεπουμπλικάνους συνεχίζονται οι «αναταράξεις» από τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται ο Φιγιόν, δημοσκόπηση που κυκλοφόρησε στη «Ζουρνάλ ντι Ντιμάνς» κατέγραψε ότι το 65% των ερωτηθέντων επιθυμεί να αποσύρει ο Φιγιόν την υποψηφιότητά του. Ωστόσο, το 70% των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων επιθυμεί να διατηρήσει την υποψηφιότητά του. Να σημειωθεί ότι με αφορμή και την υπόθεση Φιγιόν η συζήτηση διαφθοράς δυναμώνει, χωρίς βέβαια να θίγονται στο ελάχιστο τα αληθινά αίτια του φαινομένου, που είναι σύμφυτο με τον καπιταλισμό.

Την Κυριακή, έγιναν συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις, με διαδηλωτές να καταγγέλλουν ότι «κυβερνώνται από ένα κοινοβουλευτικό σώμα που βρίσκει την ευκαιρία να κάνει τα αντίθετα όσων υπεραμύνεται». Εμφανίστηκαν συνθήματα όπως «Οι διεφθαρμένοι στη στενή», «Φιγιόν στη φυλακή, η διαφθορά είναι δηλητήριο», «Τα χέρια τους είναι βρώμικα» κ.τ.λ. Την ίδια στιγμή, συνεχίστηκαν και οι διαδηλώσεις - με τη συμμετοχή χιλιάδων ατόμων - κατά της αστυνομικής βίας, στον απόηχο των αντιδράσεων για το βιασμό που υπέστη ένας νεαρός μαύρος Γάλλος κατά τη σύλληψή του από αστυνομικούς.

Τέλος, στα «αριστερά», όπως τσουβαλιάζεται ο χώρος που περιέχει τις «κλασικές» δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του οπορτουνισμού και νέων «προοδευτικών» σχημάτων, επίσης δυναμώνει μια «κινητικότητα». Ιδιαίτερα «δραστήριο» στην κατεύθυνση μιας «ενότητας της αριστεράς» είναι το μεταλλαγμένο ΚΚ Γαλλίας, με την ελπίδα φυσικά ότι μια νέα πρωτοβουλία θα λειτουργήσει ξανά ως χείρα βοηθείας στο σύστημα και αναχώματος στο (ένα μόνο) φιλελεύθερο «πόλο» του αστικού πολιτικού φάσματος. Πριν από μερικές μέρες, κατατέθηκε «έκκληση» προς την κομματική ηγεσία με το σκεπτικό ότι «η απαξίωση της υποψηφιότητας Φιγιόν και η επιτυχία του Μπενουά Αμόν» (σ.σ. που επικράτησε στις εσωκομματικές εκλογές του Σοσιαλιστικού Κόμματος και θεωρείται ότι ανήκει στην «αριστερή» πτέρυγά του) εκτιμάται ότι δημιουργούν «τη δυνατότητα συσπείρωσης της αριστεράς και των οικολόγων για να ηττηθεί η δεξιά και η άκρα δεξιά». Σε αντίστοιχες επαφές (με την προοπτική «συντονισμού») είναι άλλωστε ο Αμόν και με τον «ανεξάρτητο» υποψήφιο Ζαν Λικ Μελανσόν (άλλοτε υποψήφιο του ΚΚ Γαλλίας και του «Μετώπου της Αριστεράς»), αλλά και τον οικολόγο Γιανίκ Ζαντό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ