Τρίτη 21 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙA
Στη Βουλή των Λόρδων οι ενδοαστικοί διαξιφισμοί για το Brexit...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ξεκίνησε χτες αργά το απόγευμα στη (μη αιρετή) Βουλή των Λόρδων στο Λονδίνο η διήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισαβόνας, με στόχο την επίσημη έναρξη διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit).

Η βαρόνη Νάταλι Εβανς, που είναι επικεφαλής του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος που δεν έχει ωστόσο την πλειοψηφία των εδρών της 876μελούς Βουλής των Λόρδων, κάλεσε το Σώμα να σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του περασμένου Ιούνη και να εγκρίνει το κυβερνητικό νομοσχέδιο. Ο Λόρδος Μάντελσον, από το Εργατικό Κόμμα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ επιδιώκει να ισχύσουν τα ίδια κριτήρια για τις εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ και μετά το Brexit, παράλληλα παραπλανά τους πολίτες γιατί αυτό δεν μπορεί να γίνει δίχως την αποδοχή των κριτηρίων της ΕΕ για κανονισμούς που αφορούν το εμπόριο προϊόντων και υπηρεσιών. Ο Λόρδος Στίβενς, από τη μεριά του αντιδραστικού, αντιμεταναστευτικού κόμματος UKIP ευχαρίστησε τον πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, γιατί έστω και κατά λάθος προκάλεσε τη διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ.

Νωρίτερα, ρεπορτάζ των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ανέφερε ότι ο Μισέλ Μπαρνιέ (επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ για τις διαπραγματεύσεις με στόχο το Brexit), δεν θέλει να ξεκινήσει τα παζάρια για τις μελλοντικές σχέσεις Βρυξελλών - Λονδίνου εάν πρώτα δεν ξεκαθαριστούν θέματα που αφορούν την ουσία της διαδικασίας, όπως το ποσό που θα πληρώσει η Βρετανία στην ΕΕ λόγω υποχρεώσεων που έχει αναλάβει σε βάθος χρόνου καθώς και τα δικαιώματα Ευρωπαίων από χώρες της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία και Βρετανών που ζουν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Παράλληλα, αξιωματούχοι της ΕΕ απειλούσαν (μιλώντας στην εφημερίδα «Guardian») το Λονδίνο με «ανώμαλη προσγείωση» στη μετά ΕΕ εποχή, σε περίπτωση που θελήσουν να ξεκινήσουν τα παζάρια με την τακτική του «διαίρει και βασίλευε».

Με φόντο τις παραπάνω κόντρες και διαδικασίες, είχαν προγραμματιστεί για αργότερα χτες βράδυ διάφορες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις σε Λονδίνο, Μάντσεστερ, Λίβερπουλ και άλλες πόλεις της Βρετανίας με αίτημα την υποβάθμιση της πρόσκλησης της βασίλισσας Ελισάβετ στον Αμερικανό νέο Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, για επίσημη επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να μην καταστεί εφικτή η πραγματοποίηση εκδηλώσεων όπως η εκφώνηση λόγου στη Βουλή των Κοινοτήτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ