Τρίτη 21 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Συνδέει το δημοψήφισμα με την «αναγέννηση» της Τουρκίας

Στο ΜΗΡ συνεχίζονται οι διαφωνίες νυν βουλευτών με το «ναι»

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν
ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέδεσε το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα της 16ης Απρίλη με την «επιτυχία του αγώνα μας στην περιοχή» και «την επίτευξη των στόχων μας για το 2023» (σ.σ. χρονιά συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας). Μιλώντας στα εγκαίνια νέων έργων στην περιοχή Γκαζιαντέπ, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «η 16η Απρίλη θα σημάνει μια αναγέννηση. Ελπίζω σε μια νέα ανάσταση και ένα σημάδι αναζωογόνησης», ενώ στο φόντο και των συχνών βομβιστικών επιθέσεων στη χώρα (που η κυβέρνηση αποδίδει σε «τρομοκράτες») συμπλήρωσε: «Η Τουρκία χρειάζεται ισχυρή διακυβέρνηση, ενώ διασχίζει αυτή την εύθραυστη για την ίδια περίοδο».

Η προεκλογική περίοδος επίσημα αναμένεται να ξεκινήσει σε μερικές μέρες. Αναλύσεις υποστηρίζουν ότι και για το «στρατόπεδο» του «ναι», δηλαδή το κυβερνών ΑΚΡ και την ηγεσία του εθνικιστικού ΜΗΡ, δεν θα λείψουν οι δυσκολίες. Για παράδειγμα, αναμένεται πίεση στους ψηφοφόρους του ΜΗΡ, με δεδομένη και την «κινητικότητα» πρώην στελεχών του που ασκούν εδώ και καιρό έντονη κριτική στον Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Μάλιστα, το Σάββατο, σημαντικά πρώην στελέχη του ΜΗΡ όπως η Μεράλ Αξενέρ (πρώην υπουργός Εσωτερικών επί του πρωθυπουργού ισλαμιστή Νετσμεντίν Ερμπακάν) πραγματοποίησαν συγκέντρωση εν είδει «συνεδρίου» (σύμφωνα και με τη «Χουριέτ»), σηματοδοτώντας την έναρξη καμπάνιας με τίτλο «οι Τούρκοι εθνικιστές λένε "όχι"».

Στη συνάντηση, μάλιστα, συμμετείχαν και νυν βουλευτές του ΜΗΡ που στηρίζουν το «όχι» και είναι ήδη αντιμέτωποι με πειθαρχικές διώξεις από εσωκομματικά όργανα, όπως ο Γιουσούφ Χαλάτσογλου, που υποστήριξε χαρακτηριστικά: «Ούτε η σταθερότητα θα διασφαλιστεί ούτε η τρομοκρατία θα τερματιστεί, ούτε και η αναταραχή στη δημόσια διοίκηση θα σταματήσει (με την επικράτηση του «ναι»)... αληθινή αιτία της αστάθειας είναι όσοι κυβερνούν τα τελευταία 14 χρόνια».

Στο μεταξύ, χτες, ξεκίνησε η δίκη για την απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν, στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη. Η δίκη γίνεται στη δυτική Τουρκία (περιοχή Μούγλα), ενώ μεταξύ των 47 κατηγορουμένων υπάρχουν και τρεις που δικάζονται ερήμην και ακόμα καταζητούνται.

Τέλος, μόνο την τελευταία βδομάδα έγιναν 1.604 νέες συλλήψεις στο πλαίσιο ερευνών για την «εξάρθρωση» «τρομοκρατικών οργανώσεων», σε όλη τη χώρα.

  • Σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ», ο Ερντογάν συνάντησε χτες στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα τον Αμερικανό γερουσιαστή Τζον Μακέιν, σε μια συνάντηση «κλειστή για τα ΜΜΕ», διάρκειας μιάμισης ώρας.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ