Σάββατο 18 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Προετοιμασίες και αντιθέσεις για νέες συνομιλίες

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΟΝΝΗ.--

Τη διαπίστωση ότι η κατάσταση στη Συρία παραμένει «τεταμένη», η εκεχειρία «εύθραυστη» και η ανθρωπιστική κατάσταση «καταστροφική» έκανε χτες από τη Βόννη ο Γερμανός νέος υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, καλώντας τη Ρωσία και το Ιράν να ασκήσουν την επιρροή τους στις συριακές αρχές, ώστε να προωθηθούν οι προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης. Σημείωσε, ακόμη, ότι αξιωματούχοι από χώρες του G-20 που στηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση (ανάμεσά τους ΗΠΑ, χώρες της ΕΕ, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία κ.ά.) συμφώνησαν σε συνάντηση στη Βόννη της Γερμανίας, ότι υποστηρίζουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του ΟΗΕ να προωθήσει μια πολιτική λύση στις επικείμενες συνομιλίες της 23ης Φλεβάρη στη Γενεύη της Ελβετίας. «Δεν μπορεί να υπάρχουν παράλληλες διαπραγματεύσεις», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος ομόλογός του, Ζαν Μαρκ Ερό, κάλεσε επίσης Ρωσία και Ιράν να ασκήσουν την επιρροή τους στη συριακή κυβέρνηση «και να την πείσουν να πάψει να αντιμετωπίζει όλη την αντιπολίτευση ως τρομοκράτες». Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη θα συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση της Συρίας μόνο υπό τον όρο ότι θα έχει προηγηθεί μια αξιόπιστη πολιτική μετάβαση. Αλλος Γάλλος διπλωμάτης, αναφερόμενος στη στάση που τήρησε ο Αμερικανός νέος υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον σε σχέση με την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», τόνισε πως «οι αμερικανικές δεσμεύσεις παραμένουν ίδιες».

Νωρίτερα, πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων ΤΑΣ ανέφεραν την πιθανότητα οι τουρκικές αρχές να παραδώσουν στις ρωσικές τον Αλπαρσλάν Τσελίκ, που θεωρείται ύποπτος για τη δολοφονία πιλότου του ρωσικού «Σουκούι-24» που καταρρίφθηκε και συνετρίβη από τουρκικό F-15 το Νοέμβρη του 2015, με το πρόσχημα πως παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας με τη Συρία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ