Σάββατο 18 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μια ωραία ατμόσφαιρα

«Μια ωραία ατμόσφαιρα» ζήσαμε πάλι χτες στη Βουλή, με τις αντεγκλήσεις Τσίπρα - Μητσοτάκη για το ποιος είναι λιγότερο διεφθαρμένος και ποιανού το κόμμα έχει μέτωπο στη διαπλοκή. Ολα αυτά σε μια «συζήτηση» που περιελάμβανε τα πάντα: Από τα ζητήματα της «ασφάλειας», που η ΝΔ θεωρεί προνομιακό πεδίο για να κάνει αντιπολίτευση, μέχρι την «αξιολόγηση», τα «πόθεν έσχες» και πάει λέγοντας. Την ώρα της συζήτησης, οι τίτλοι στα ρεπορτάζ του διαδικτύου έδιναν την εικόνα μιας σφοδρής σύγκρουσης ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς, τόσο που να νομίζει κανείς ότι το επίδικο της αντιπαράθεσης ξεπερνάει σε σοβαρότητα και σπουδαιότητα οτιδήποτε άλλο. Ανθρακες όμως ο θησαυρός... Φώναξαν, ούρλιαξαν, βρίστηκαν, αλλά στην ουσία, «ούτε γάτα ούτε ζημιά». Και για να καθησυχάσουν όσοι ανησύχησαν, όχι, καμία μεταξύ τους διαφωνία δεν υπήρξε για το γεγονός ότι μόλις προχτές, η Σύνοδος υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ αποφάσισε την παραμονή της ΝΑΤΟικής αρμάδας στο Αιγαίο, με πρόσχημα το Προσφυγικό, αποκαλύπτοντας ορθά - κοφτά την επιχειρησιακή της διασύνδεση με τη ναυτική δύναμη στη Μαύρη θάλασσα, ανταγωνιστικά προς τη Ρωσία. Ουδεμία μεταξύ τους διάσταση υπάρχει στη στρατηγική της βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, όπως και σε άλλα ζητήματα μεγάλης σημασίας για το κεφάλαιο.

Θέλουν την άπλα τους...

Το μάθαμε και αυτό. Οι μετανάστες που ζουν στο «hot spot» στην Κω δεν μένουν στοιβαγμένοι στα κοντέινερ και πάνε στις σκηνές επειδή ...«θέλουν την άπλα τους». Ναι, έτσι ακριβώς το διατύπωσε η αντιστράτηγος Ζ. Τσιριγώτη σε συνέντευξή της σε τοπικό Μέσο Ενημέρωσης, θέλοντας προφανώς να δείξει ότι οι σκηνές που είχαν τοποθετηθεί εκεί παλιότερα από την Υπατη Αρμοστεία, δεν είναι το αναγκαίο κακό για δεκάδες ανθρώπους, ώστε να μη στοιβάζονται στα κοντέινερ, αλλά είναι επιλογή τους για να περνάνε «ζωή και κότα». Να, λοιπόν, που μετά από το περίφημο «οι μετανάστες στη χώρα μας λιάζονται», ήρθε και μία νέα εκδοχή, για να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο οι ξεριζωμένοι από τους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις προσπαθούν να επιβιώσουν στη χώρα μας κάτω από άθλιες συνθήκες.

Ετελείωσε!

Θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν τόσο θλιβερό. Ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης, που πριν μία βδομάδα εγκαινίασε το ...ηλεκτρονικό κουτί παραπόνων, έδωσε χτες στη δημοσιότητα τον απολογισμό της πρώτης βδομάδας. Και αναφέρει: «Ακόμη και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις ξεπέρασε η αποδοχή της νέας ιστοσελίδας του υπουργείου Επικρατείας www.kathimerinotita.gov.gr που έχει ως στόχο την ενδελεχή καταγραφή των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους και πρωτίστως στην επαφή τους με το σύνολο της κρατικής δομής και λειτουργίας»! Δηλαδή, το Μαξίμου αισιοδοξούσε ότι η σελίδα θα γεμίσει παράπονα! Και επιχαίρει κιόλας που αυτό συνέβη πέρα από κάθε προσδοκία! Το ότι τα παράπονα, η δυσαρέσκεια, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος είναι προϊόν της δικής της αντιλαϊκής πολιτικής, είναι μάλλον «ψιλά γράμματα» για το Μαξίμου, τα στελέχη του οποίου αυτοσυγχαίρονται για την επιτυχία της ιστοσελίδας. Βεβαίως, η κυβέρνηση επιχαίρει για την «ανταπόκριση του κόσμου» γιατί θεωρεί ότι έτσι μπορεί να ξεγελάσει, να εκτονώσει τη διαμαρτυρία και τον θυμό τους. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αυτοί που μπήκαν στον κόπο να εκφράσουν ηλεκτρονικά τα παράπονά τους για ζητήματα όπως η Κοινωνική Ασφάλιση, η φορολογία, η Υγεία και άλλα, τώρα μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, τα μηνύματά τους προωθήθηκαν αρμοδίως στα αντίστοιχα υπουργεία...

Θράσος

Την ώρα που εκατοντάδες μαζικοί φορείς, σύλλογοι εκπαιδευτικών, γονέων, δεκάδες εργατικά σωματεία και άλλες οργανώσεις με ανακοινώσεις τους έχουν καταδικάσει την εισβολή των χρυσαυγιτών στο σχολείο του Περάματος, καταγγέλλουν συνολικά τη δράση της Χρυσής Αυγής και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, χρυσαυγίτης βουλευτής κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητάει λίγο έως πολύ την πειθαρχική δίωξη (!) του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θήβας για μια ανάλογη ανακοίνωση! Μάλιστα, το θράσος των χρυσαυγιτών φτάνει στο σημείο να ρωτούν αν ήταν σε γνώση της σχολικής επιτροπής και του υπουργείου Παιδείας η ανακοίνωση και η διανομή της στα σχολεία, λες και τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών πρέπει να παίρνουν πρώτα την έγκριση των δήμων και του υπουργείου προκειμένου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στα παιδιά που γλίτωσαν από τον πόλεμο και τον πνιγμό ή να καλέσουν σε απομόνωση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού... Οπως και να 'χει, επιβεβαιώνεται ότι το κίνημα χρειάζεται να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση απέναντι στους φασίστες, πρωτοστατώντας στην αποκάλυψη του ρόλου τους και στην απομόνωσή τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1405 Πεθαίνει κατά τη διάρκεια εκστρατείας στην Κίνα ο ηγέτης των Μογγόλων Ταμερλάνος.

1546 Πεθαίνει ο Γερμανός ηγέτης της Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης του 16ου αιώνα, Μαρτίνος Λούθηρος.

1564 Πεθαίνει ο Μιχαήλ Αγγελος, ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας, ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της ιταλικής Αναγέννησης.

1754 Γεννιέται ο Αλεσάντρο Βόλτα, που ανακάλυψε το βολταϊκό τόξο, εφηύρε τη βολταϊκή στήλη και έγραψε σπουδαία έργα για τον ηλεκτρισμό.

1861 Συνεδριάζει για πρώτη φορά η Βουλή της ενιαίας Ιταλίας. Η ενοποίηση της Ιταλίας υπήρξε αποτέλεσμα της ανάπτυξης ενός αστικοδημοκρατικού κινήματος που ονομάστηκε «ριζορτζιμέντο» (ανόρθωση) και στρεφόταν ενάντια στους φεουδαρχικούς - απολυταρχικούς θεσμούς επιδιώκοντας τη συγκρότηση ενός ενιαίου αστικού έθνους - κράτους.

1883 Γεννιέται ο μεγάλος λογοτέχνης Νίκος Καζαντζάκης. Από πολύ νωρίς ήρθε σε επαφή με τις σοσιαλιστικές ιδέες. Το 1925 έως το 1929 ταξιδεύει στην ΕΣΣΔ. Τα ταξίδια στη Ρωσία εκδόθηκαν σε δύο τόμους. Μετά τον πόλεμο ο Καζαντζάκης έφυγε στην Αγγλία και κατόπιν στη Γαλλία, ενώ τη δεκαετία του 1950 τα έργα του δέχθηκαν τη μήνη της Εκκλησίας. Εργα του, ανάμεσα σε πολλά άλλα: «Ο Καπετάν Μιχάλης», «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Ο Τελευταίος Πειρασμός», «Αναφορά στον Γκρέκο», «Ασκητική», κ.ά. Πέθανε στις 26/10/1957.

1925 Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΚΕ με απόφασή της εκθέτει τους κινδύνους που προκαλούνται με τη συνεχιζόμενη πολιτική κρίση, τονίζοντας πως η αστική τάξη προετοιμάζει το έδαφος «για μια στρατοκρατική δικτατορία Κονδύλη - Πάγκαλου» και καλώντας τους εργαζόμενους να αγωνισθούν για την απόκρουση αυτού του κινδύνου.

1926 Η παγκαλική δικτατορία (24/7/1925 - 22/8/1926) προβαίνει στη σύσταση εκτάκτων στρατοδικείων για την καταδίωξη των αντιπάλων της και κυρίως των κομμουνιστών. Με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας δικάστηκαν κατόπιν πολλά ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ (όπως οι Πουλιόπουλος, Μάξιμος, Σκλάβος, Μοναστηριώτης, Νικολινάκος, Φίτσος, κ.ά.). Στις δίκες οι κατηγορούμενοι ανέτρεψαν με τα επιχειρήματά τους τις συκοφαντικές κατηγορίες και υπερασπίστηκαν σθεναρά τις αρχές και την πολιτική του ΚΚΕ.

1948 Ξεκινά η πορεία των 1.000 αόπλων της Ρούμελης (μία ταξιαρχία) προς τη Μακεδονία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των εφεδρειών του Δημοκρατικού Στρατού. Σε μια ηρωική πορεία, που κράτησε 42 ολόκληρες μέρες, οι άοπλοι αγωνιστές ήρθαν αντιμέτωποι, εκτός από τις κακουχίες, με τις ενέδρες και τις επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού. Πολλοί από αυτούς έχασαν τη ζωή τους σε αυτήν την υπερπροσπάθεια.

1952 Η ελληνική Βουλή ψηφίζει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

1957 Συνέρχεται στη Ρουμανία η 7η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ και της ΚΕΕ του ΚΚΕ (18 - 24/2/1957), κατά την οποία καθαιρέθηκε ο Νίκος Ζαχαριάδης από μέλος της ΚΕ, ενώ διαγράφτηκε και από μέλος του ΚΚΕ. Αποφασίζεται η διερεύνηση όλης της ζωής του ως υπόπτου για συνεργασία με τον ταξικό εχθρό.

1967 Πεθαίνει ο Αμερικανός φυσικός και μεγάλος ερευνητής της ατομικής ενέργειας, Ρόμπερτ Οπενχάιμερ. Είχε γεννηθεί το 1904.

1976 Συνέρχεται στο γήπεδο του Σπόρτιγκ της Αθήνας το Α' Συνέδριο της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας (ΚΝΕ), οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν στις 22/2. Το Συνέδριο εκτίμησε την πλούσια 8χρονη δράση της ΚΝΕ, επεξεργάστηκε και ενέκρινε απόφαση για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και Προγραμματική Διακήρυξη προς την ελληνική νεολαία, ενώ ψήφισε και το καινούργιο Καταστατικό της Οργάνωσης. Με τη λήξη του Α' Συνεδρίου συνήλθε η Α' Σύνοδος του νεοεκλεγέντος Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, το οποίο ανέδειξε Γραμματέα του τον Δημήτρη Γόντικα.

2009 Αρχίζει τις εργασίες του το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ (18 - 22/2/2009), το οποίο, μεταξύ άλλων, συζήτησε και ενέκρινε τις «Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα με επίκεντρο την ΕΣΣΔ - Η αντίληψη του ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org