Σάββατο 18 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μια ωραία ατμόσφαιρα

«Μια ωραία ατμόσφαιρα» ζήσαμε πάλι χτες στη Βουλή, με τις αντεγκλήσεις Τσίπρα - Μητσοτάκη για το ποιος είναι λιγότερο διεφθαρμένος και ποιανού το κόμμα έχει μέτωπο στη διαπλοκή. Ολα αυτά σε μια «συζήτηση» που περιελάμβανε τα πάντα: Από τα ζητήματα της «ασφάλειας», που η ΝΔ θεωρεί προνομιακό πεδίο για να κάνει αντιπολίτευση, μέχρι την «αξιολόγηση», τα «πόθεν έσχες» και πάει λέγοντας. Την ώρα της συζήτησης, οι τίτλοι στα ρεπορτάζ του διαδικτύου έδιναν την εικόνα μιας σφοδρής σύγκρουσης ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς, τόσο που να νομίζει κανείς ότι το επίδικο της αντιπαράθεσης ξεπερνάει σε σοβαρότητα και σπουδαιότητα οτιδήποτε άλλο. Ανθρακες όμως ο θησαυρός... Φώναξαν, ούρλιαξαν, βρίστηκαν, αλλά στην ουσία, «ούτε γάτα ούτε ζημιά». Και για να καθησυχάσουν όσοι ανησύχησαν, όχι, καμία μεταξύ τους διαφωνία δεν υπήρξε για το γεγονός ότι μόλις προχτές, η Σύνοδος υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ αποφάσισε την παραμονή της ΝΑΤΟικής αρμάδας στο Αιγαίο, με πρόσχημα το Προσφυγικό, αποκαλύπτοντας ορθά - κοφτά την επιχειρησιακή της διασύνδεση με τη ναυτική δύναμη στη Μαύρη θάλασσα, ανταγωνιστικά προς τη Ρωσία. Ουδεμία μεταξύ τους διάσταση υπάρχει στη στρατηγική της βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, όπως και σε άλλα ζητήματα μεγάλης σημασίας για το κεφάλαιο.

Θέλουν την άπλα τους...

Το μάθαμε και αυτό. Οι μετανάστες που ζουν στο «hot spot» στην Κω δεν μένουν στοιβαγμένοι στα κοντέινερ και πάνε στις σκηνές επειδή ...«θέλουν την άπλα τους». Ναι, έτσι ακριβώς το διατύπωσε η αντιστράτηγος Ζ. Τσιριγώτη σε συνέντευξή της σε τοπικό Μέσο Ενημέρωσης, θέλοντας προφανώς να δείξει ότι οι σκηνές που είχαν τοποθετηθεί εκεί παλιότερα από την Υπατη Αρμοστεία, δεν είναι το αναγκαίο κακό για δεκάδες ανθρώπους, ώστε να μη στοιβάζονται στα κοντέινερ, αλλά είναι επιλογή τους για να περνάνε «ζωή και κότα». Να, λοιπόν, που μετά από το περίφημο «οι μετανάστες στη χώρα μας λιάζονται», ήρθε και μία νέα εκδοχή, για να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο οι ξεριζωμένοι από τους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις προσπαθούν να επιβιώσουν στη χώρα μας κάτω από άθλιες συνθήκες.

Θράσος

Την ώρα που εκατοντάδες μαζικοί φορείς, σύλλογοι εκπαιδευτικών, γονέων, δεκάδες εργατικά σωματεία και άλλες οργανώσεις με ανακοινώσεις τους έχουν καταδικάσει την εισβολή των χρυσαυγιτών στο σχολείο του Περάματος, καταγγέλλουν συνολικά τη δράση της Χρυσής Αυγής και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, χρυσαυγίτης βουλευτής κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητάει λίγο έως πολύ την πειθαρχική δίωξη (!) του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θήβας για μια ανάλογη ανακοίνωση! Μάλιστα, το θράσος των χρυσαυγιτών φτάνει στο σημείο να ρωτούν αν ήταν σε γνώση της σχολικής επιτροπής και του υπουργείου Παιδείας η ανακοίνωση και η διανομή της στα σχολεία, λες και τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών πρέπει να παίρνουν πρώτα την έγκριση των δήμων και του υπουργείου προκειμένου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στα παιδιά που γλίτωσαν από τον πόλεμο και τον πνιγμό ή να καλέσουν σε απομόνωση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού... Οπως και να 'χει, επιβεβαιώνεται ότι το κίνημα χρειάζεται να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση απέναντι στους φασίστες, πρωτοστατώντας στην αποκάλυψη του ρόλου τους και στην απομόνωσή τους.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org