Σάββατο 18 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ολα ρευστά εν αναμονή της νέας συνάντησης Αναστασιάδη - Ακιντζί

Η Κομισιόν κάλεσε τις δυο πλευρές να ξεπεράσουν τις «σκοπέλους»

Από παλιότερη συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί στη Γενεύη
Από παλιότερη συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί στη Γενεύη
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Δεν συμμερίζομαι προσεγγίσεις περί οριστικού «ναυαγίου» των συνομιλιών, δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο φόντο της νέας αβεβαιότητας για τις εξελίξεις που ενίσχυσε και η προχτεσινή διακοπή της συνάντησης Αναστασιάδη - Ακιντζί, μετά την αποχώρηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, που απαίτησε «διόρθωση» της πρόσφατης τροπολογίας την οποία ενέκρινε η κυπριακή βουλή (ώστε να τιμάται στα σχολεία η επέτειος από το δημοψήφισμα του 1950 για την «ένωση» της Κύπρου με την Ελλάδα).

Αλλά και ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, υπογράμμισε ότι «εάν η ίδια αποφασιστικότητα διακρίνει και την άλλη πλευρά, καλώ τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να είναι παρών στην επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση, προκειμένου μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για θετικό αποτέλεσμα». Μάλιστα, η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ζητήσει να καθοριστεί άμεσα η ημερομηνία συνέχισης της Διάσκεψης για την Κύπρο, στη Γενεύη.

Από τη μεριά του, ο Μουσταφά Ακιντζί επέμεινε ότι ο Ν. Αναστασιάδης «πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει να γίνει» (για τη «διόρθωση» της απόφασης), προσθέτοντας ότι μέχρι την επόμενη Πέμπτη υπάρχει καιρός «να δούμε τις εξελίξεις βήμα - βήμα και να αξιολογούμε κάθε βήμα». Ακόμα, ο Ακιντζί δήλωσε από προχτές ότι πιθανώς, μεθαύριο, θα επισκεφτεί τα Κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αντιδράσεις κυπριακών κομμάτων

Από τη μεριά του ΔΗΣΥ - του οποίου οι βουλευτές απείχαν από την επίμαχη ψηφοφορία - ο πρόεδρός του, Αβέρωφ Νεοφύτου, εξέφρασε ανησυχία για την πορεία των εξελίξεων, υποστηρίζοντας ότι «έχουμε καλύψει πολύ μεγάλη απόσταση προς την κατεύθυνση της λύσης για να πετάξουμε αυτή την προσπάθεια». Χαρακτήρισε πάντως «άκαιρη» την απόφαση της κυπριακής Βουλής, ενώ χτες φερόταν έτοιμος να καταθέσει νομοσχέδιο ώστε η Βουλή να μην εμπλέκεται στον καθορισμό σχολικών επετείων, ως μία κίνηση «καλής πρόθεσης».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε από την πρώτη στιγμή «να βρει τρόπους να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων... Αυτό που προέχει τώρα είναι να βρούμε τον τρόπο να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που ορθώθηκαν μπροστά μας και να επαναρχίσουμε τον ουσιαστικό διάλογο για να φτάσουμε σε λύση βασισμένη σε αρχές». Χτες, ο Αντ. Κυπριανού είχε επαφές με διάφορα τουρκοκυπριακά κόμματα στο πλαίσιο «πρωτοβουλιών» για άρση των εμποδίων που δημιουργούνται για τις συνομιλίες.

Το ΔΗΚΟ, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του εκτιμά ότι ο Ακιντζί «ενεργεί ως φερέφωνο και εντεταλμένος της Τουρκίας αντί ως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων», προσθέτοντας ότι «το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η επιμονή σε αδιάλλακτες θέσεις και η επίρριψη ευθυνών για ανύπαρκτα θέματα».

Παρέμβαση και της Κομισιόν

Στο θέμα που έχει δημιουργηθεί αναφέρθηκε χτες και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν, που είπε ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις δυο πλευρές ούτως ώστε να προσπεράσουν τις σκοπέλους και να συνεχίσουν τις διαδικασίες, με στόχο την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό. Συμπλήρωσε επίσης ότι εάν όλοι εργαστούν σκληρά, η λύση του Κυπριακού δεν είναι αδύνατη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαβουλεύσεις για το Κυπριακό(2018-07-27 00:00:00.0)
Συνέχεια προετοιμασιών για επανέναρξη των συνομιλιών(2017-04-04 00:00:00.0)
Αναμένεται νέα εντατικοποίηση διεργασιών και μεθοδεύσεων(2017-03-07 00:00:00.0)
Αναβλήθηκε η συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί(2017-02-23 00:00:00.0)
Διαρκείς «παροτρύνσεις» για γρήγορη λύση(2016-10-01 00:00:00.0)
Στις 21 Γενάρη η συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ(2016-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ