Σάββατο 18 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Θεριεύει η ενδοαστική κόντρα

OYΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίζεται στις ΗΠΑ η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και σε μερίδα του αστικού Τύπου, τις μυστικές υπηρεσίες και τμήμα του κρατικού μηχανισμού, που δείχνουν να αντιπαρατίθενται στα συμφέροντα που εκφράζει η νέα κυβέρνηση. Η προχτεσινή χειμαρρώδης επίθεση Τραμπ έναντι ορισμένων συγκροτημάτων του αστικού Τύπου που δεν στήριξαν την προεκλογική εκστρατεία του και δείχνουν εχθρικές διαθέσεις στην κυβέρνησή του, αποτυπώθηκε σε ορισμένα χαρακτηριστικά άρθρα και πρωτοσέλιδα.

Οπως εκείνο του περιοδικού «Τάιμ», που κυκλοφόρησε χτες με τίτλο: «Μέσα στο χάος του Λευκού Οίκου του Ντόναλντ Τραμπ», και συνοδεύεται από σκίτσο του Προέδρου να κάθεται ατάραχος στο γραφείο του στον Λευκό Οίκο στην αρχή καταιγίδας ενώ δημιουργείται γύρω του «σύννεφο» από κρατικά έγγραφα και παραδέρνει τα μαλλιά του θυελλώδης άνεμος. Ρεπορτάζ της βρετανικής «Γκάρντιαν» επικέντρωνε το ενδιαφέρον της στα δάνεια που έδωσε η γερμανική τράπεζα «Ντόιτσε Μπανκ» στον επιχειρηματία Τραμπ στα τέλη της δεκαετίας του '90 και αργότερα, όταν το γερμανικό μονοπώλιο προσπαθούσε να κάνει μεγαλύτερα «ανοίγματα» στην αγορά των ΗΠΑ. Το ρεπορτάζ αναφέρει δηκτικά σχόλια σε μνημόνια στελεχών της «Ντόιτσε Μπανκ» για τον Τραμπ, επισημαίνοντας ακόμα και τη διενέργεια εσωτερικής έρευνας, η οποία όμως δεν έδειξε κάποια πιθανή οικονομική σύνδεση ανάμεσα στον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία και τη Ρωσία. Παρόλα αυτά, η τράπεζα φάνηκε να εξετάζει την πιθανότητα να διορίσει ανεξάρτητο «σύμβουλο», ώστε να αξιολογήσει τη σχέση της με τον σημερινό Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Το πρακτορείο «Ρόιτερς», από την άλλη, επικέντρωσε χτες στις σχέσεις του Προέδρου Τραμπ με τις μυστικές υπηρεσίες και δη τον σημερινό αρχηγό του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, που είχε διοριστεί από τον Μπαράκ Ομπάμα και είχε στο παρελθόν διατελέσει υφυπουργός Δικαιοσύνης επί προεδρίας Τζ. Ου. Μπους. Ο Κόμεϊ και το FBI, σχολίασε χτες το «Ρόιτερς», «στέκονται μπροστά από ένα φορτηγό τρένο με μηχανή τον Λευκό Οίκο. Είναι υπεύθυνοι για μία ασυνήθιστη αντικατασκοπική έρευνα που έφτασε ως το εσωτερικό της κυβέρνησης Τραμπ και οδήγησε στην αποπομπή του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Μάικλ Φλιν. Αυτοί και οι συνεργάτες τους στη CIA ψάχνουν να μάθουν το εύρος και το βάθος της επιρροής του Κρεμλίνου στις εκλογές του 2016, μία μυστική επιχείρηση που ο (Ρεπουμπλικάνος) γερουσιαστής Τζον Μακέιν αποκάλεσε "πράξη πολέμου". Προσπαθούν να καθορίσουν τη φύση των επαφών ανάμεσα σε Μόσχα και το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ στη διάρκεια των εκλογών και μετά. Τελικά θα πρέπει να ρωτήσουν τι ήξερε ο Πρόεδρος και πότε. Ο Πρόεδρος είναι σε πόλεμο με το FBI και τη CIA..

Εν μέσω κόντρας, ο Πρόεδρος Τραμπ αναζητά νέο σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, μετά την απόρριψη της πρότασης που έκανε στον αντιναύαρχο ε.α. και ανώτερο στέλεχος του αμυντικού μονοπωλίου «Λόκχιντ Μάρτιν», Ρόμπερτ Χάρβαρντ, για «προσωπικούς» λόγους. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες ορισμένων αμερικανικών δικτύων, ο αντιναύαρχος Χάρβαρντ στην πραγματικότητα απέρριψε την πρόταση διορισμού του γιατί δεν έγινε δεκτό το αίτημά του να φέρει μαζί του στον Λευκό Οίκο τη δική του ομάδα συνεργατών.

Το ίδιο διάστημα, στη Γερμανία, ο επικεφαλής των Χριαστανοδημοκρατών στη Βουλή, Φόλκερ Κάουντερ, πρότεινε ότι αν ο Αμερικανός Πρόεδρος επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς σε ευρωπαϊκά και δη σε γερμανικά προϊόντα, να κάνει το ίδιο και η ΕΕ.

Αίσθηση μέσα σε όλα προκάλεσε χτες η επιλογή του 32χρονου διευθύνοντα συμβούλου του «Φέισμπουκ», Μαρκ Ζάκερμπεργκ, να παρουσιάσει σε «μανιφέστο» 5.700 λέξεων το όραμά του υπέρ της παγκοσμιοποίησης και της διασύνδεσης ανθρώπων, πολιτισμών και αγορών, και το ρόλο «αναχώματος» που θεωρεί πως μπορεί να παίξει η εταιρεία του «απέναντι στον αυξανόμενο απομονωτισμό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ