Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Πολύμορφες εκφράσεις αλληλεγγύης στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς

Συγκέντρωση υποδοχής οργάνωσε την πρώτη μέρα του μπλόκου στη Νίκαια το ΕΚ Λάρισας

Eurokinissi

Συγκέντρωση υποδοχής οργάνωσε την πρώτη μέρα του μπλόκου στη Νίκαια το ΕΚ Λάρισας
Από το ξεκίνημα των μπλόκων, άρχισε να εκδηλώνεται και συνεχώς να διευρύνεται και να δυναμώνει η εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Απέναντι από την κυβέρνηση, όλα τα αστικά κόμματα και τα επιτελεία του συστήματος, που προσπαθούν να καλλιεργήσουν τον περιβόητο «κοινωνικό αυτοματισμό», οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, μαζί με τους εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα, μπορούν να βάλουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική που τους χτυπάει ενιαία μόνο αν στήσουν το δικό τους κοινό εργατικό - λαϊκό μπλόκο.

«Οι κοινοί αγώνες που δώσαμε», σημείωνε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΜΕ από την πρώτη μέρα που στήθηκαν τα μπλόκα, «με τις γενικές απεργίες, το μεγαλειώδες πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο και την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα, τα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα μπροστά στο νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό, μπορούν να αποτελέσουν το παράδειγμα, να ενισχύσουν τη συμμαχία εργατών - αγροτών - μικρών επαγγελματιών. Να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας διεκδικώντας κάλυψη των απωλειών μας, κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, εκατοντάδες σωματεία εργαζομένων και άλλοι μαζικοί φορείς απ' όλη τη χώρα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που απηύθυναν και απευθύνουν η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες που οργανώνουν την πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση, εκφράζουν τη στήριξή τους στον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών και στα δίκαια και ζωτικής σημασίας αιτήματά τους.

Αγρότισσες και γυναίκες της περιοχής στην περιφρούρηση της 5ης νύχτας στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια
Αγρότισσες και γυναίκες της περιοχής στην περιφρούρηση της 5ης νύχτας στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια
Πέρα από τις ανακοινώσεις στήριξης, ήδη πραγματοποιούνται επισκέψεις και συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στους χώρους που έχουν στηθεί τα μπλόκα, στις οποίες εργαζόμενοι και άλλα λαϊκά στρώματα ενώνονται με τους αγρότες των μπλόκων στον κοινό αγώνα κατά της αντιλαϊκής πολιτικής.

Παράλληλα, εργαζόμενοι και άλλα λαϊκά στρώματα συμμετέχουν, επίσης, στα αγροτικά συλλαλητήρια που οργανώνονται μέσα στις πόλεις, όπως και σε άλλες πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις, όπως κινητοποιήσεις σε Εφορίες, τράπεζες κ.α.

Σημαντική πρωτοβουλία αλληλεγγύης, εξάλλου, ήταν η σύσκεψη Ομοσπονδιών και Σωματείων που εκπροσωπούν εργαζόμενους του Δημοσίου σε υπηρεσίες που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα και τον αγροτικό κόσμο, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), με τη συμμετοχή των Ομοσπονδιών Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδος, Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδος και των Σωματείων Εργαζομένων του ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ Δήμητρα, ΟΓΑ, υπουργείου Γεωργίας Ν. Αττικής, Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής και Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, από την οποία εκφράστηκε η στήριξη στον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών.

Στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, στις 26/1, ήδη την πρώτη μέρα που στήθηκε το ισχυρό μπλόκο της Νίκαιας, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργάνωσε συγκέντρωση υποδοχής των τρακτέρ των μικρομεσαίων αγροτών από τη Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα στον κόμβο της Νίκαιας.

Από τότε, σε καθημερινή, σχεδόν, βάση, το ΕΚ Λάρισας οργανώνει συγκεντρώσεις συμπαράστασης στο μπλόκο με τη συμμετοχή εργαζομένων και άλλων λαϊκών στρωμάτων της περιοχής, όπως αυτή που έγινε την Κυριακή 29/1, στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από 40 και πλέον σωματεία και μαζικούς φορείς.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των συλλαλητηρίων που πραγματοποιούνται μέσα στις πόλεις, το μπλόκο της Νίκαιας διοργανώνει συλλαλητήριο αύριο, Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Καλέσματα συμμετοχής έχουν εκδώσει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και δεκάδες εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, η Ενωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) και πολλοί άλλοι μαζικοί φορείς.

Ταυτόχρονα, αγρότες των μπλόκων συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις εργαζομένων κι άλλων λαϊκών στρωμάτων, όπως έγινε χτες στη Λάρισα, όπου αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, με τρακτέρ, συμμετείχαν στην κινητοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία («καραβάνι υγείας»).

Να σημειωθεί, τέλος, ότι με το δίκαιο αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς συντάσσονται εργαζόμενοι της Θεσσαλίας σε κλάδους που συνδέονται άμεσα με την αγροτική παραγωγή, καθώς και φοιτητές Σχολών Γεωπονίας.

Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών ν. Λάρισας τονίζει ότι «πολλά από τα αιτήματα που βάζουν σήμερα οι αγρότες (...) είναι και αιτήματα της εργατικής τάξης και όλων των εργαζόμενων λαϊκών οικογενειών».

Αντίστοιχα, ο Σύλλογος Φοιτητών Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αφού υπογραμμίζει ότι η πλειοψηφία των φοιτητών της Σχολής προέρχεται από οικογένειες που σχετίζονται άμεσα με την αγροτική παραγωγή, τονίζει: «Αν τελικά τα μέτρα που προωθούνται εφαρμοστούν, οι οικογένειές μας δεν θα μπορέσουν όχι μόνο να μας σπουδάσουν, αλλά ούτε να επιβιώσουν».

Στην Κρήτη

Στην Κρήτη, συνεχίζοντας με οδηγό την πλούσια περσινή πείρα, το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια ενισχύεται κάθε μέρα, όχι μόνο από καινούριους αγρότες και κτηνοτρόφους που μπαίνουν στον αγώνα ενάντια στο ξεκλήρισμά τους, αλλά και από εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα που βλέπουν ότι το συμφέρον τους είναι ο αγώνας μέσα από μια ισχυρή κοινωνική συμμαχία ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αγρότισσες που ανέλαβαν τη βραδινή βάρδια στο μπλόκο την περασμένη Παρασκευή, είδαν στην πράξη την αλληλεγγύη από την Ομάδα Γυναικών Ραμνής και από τον Σύλλογο Γυναικών Χανίων που τις βοήθησαν στη φύλαξη του μπλόκου. Παράλληλα, «στόλισαν» την... «μπλοκοπαράγκα», όπως χαρακτηριστικά έχουν ονομάσει το σκεπαστό χώρο του μπλόκου, με χειρόγραφες πινακίδες που αναγράφουν τα αιτήματα των αγροτών, ενώ κατασκεύασαν και κουτί οικονομικής ενίσχυσης του μπλόκου.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και μικρομεσαίοι έμποροι δίνουν καθημερινά το «παρών», ενώ η ΠΑΣΕΒΕ κράτησε και αυτή με τη σειρά της τη βάρδια της Δευτέρας και χάρισε στο μπλόκο ένα μαυροπίνακα όπου αναγράφεται καθημερινά σε ποια μέρα του αγώνα βρίσκονται οι αγρότες στα Μεγάλα Χωράφια.

Αντίστοιχα, εργαζόμενοι, φοιτητές και σπουδαστές έχουν βγάλει ψηφίσματα αλληλεγγύης, επισκέπτονται καθημερινά το μπλόκο και συμμετείχαν στο γλέντι αλληλεγγύης την περασμένη Κυριακή.

Την Τρίτη 31/1, το μπλόκο επισκέφθηκε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Σάββας Τσιμπόγλου, ενώ σήμερα Πέμπτη θα επισκεφθεί τους αγρότες αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ.

Χαρακτηριστική είναι επίσης η αλληλεγγύη που εκφράζουν καθημερινά οι διερχόμενοι οδηγοί και κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι στηρίζουν το μπλόκο με τρόφιμα, κρασί, τσικουδιά, ξύλα, χρήματα κ.ά.

Τέλος, ψηφίσματα στήριξης του μπλόκου έχουν βγάλει και οι Δήμοι Αποκορώνου, Πλατανιά, Σφακίων και Χανίων.

Η αλληλεγγύη προς τους αγωνιζόμενους αγρότες συνεχίζεται και στο μπλόκο των Πραιτωρίων, στο νομό Ηρακλείου.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Κυριακή 29/1, στο πλευρό των αγροτών βρέθηκε από το πρωί αντιπροσωπεία του Αγροτικού Συλλόγου Αμαρίου (νομού Ρεθύμνου), ενώ λίγο αργότερα, μετά από κάλεσμα της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, στο οποίο ανταποκρίθηκαν με αποφάσεις τους σωματεία, ξεκίνησε αυτοκινητοπομπή για το μπλόκο των Πραιτωρίων. Οι φορείς και τα σωματεία έφτασαν εκεί το μεσημέρι, με συγκροτημένη πορεία, και καταχειροκροτήθηκαν από τους αγωνιζόμενους αγρότες. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από την πλευρά των αγροτών και της επιτροπής του μπλόκου, καθώς και από εκπροσώπους σωματείων και φορέων.

Στη Βόρεια Ελλάδα και την Ηπειρο

Στη Βόρεια Ελλάδα, μεταξύ των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, ξεχωρίζει η δράση που αναπτύσσει το Εργατικό Κέντρο Νάουσας μαζί με τα σωματεία μέλη του. Βρίσκεται καθημερινά δίπλα στους αγρότες που έχουν στήσει μπλόκο στη διασταύρωση της Νάουσας, ενώ προχτές, μαζί με αγρότες από το μπλόκο της διασταύρωσης, επισκέφθηκαν τους αγρότες στο μπλόκο της Κουλούρας.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης οργανώνουν αύριο, Παρασκευή, στις 6 μ.μ. και τα σωματεία της Θεσσαλονίκης που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στο μπλόκο των αγροτών στα Μάλγαρα.

Στην Ηπειρο, μετά τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο μπλόκο του Λούρου το περασμένο Σαββατοκύριακο, δυναμική ήταν και η χτεσινή συγκέντρωση συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους μικρομεσαίους αγρότες της Αρτας στο μπλόκο της Ιονίας Οδού, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Αρτας. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν αντιπροσωπείες σωματείων, συλλόγων, φορέων, ενώσεων και του Συλλόγου Γυναικών Αρτας.

Στα Γιάννενα, συμβολική κατάληψη της Εφορίας Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε χτες από αγρότες, κτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους των Ιωαννίνων, ενώ συμμετείχαν και αντιπροσωπείες από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, σωματεία εργαζομένων και φοιτητικοί σύλλογοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κύμα συμπαράστασης στον δίκαιο αγώνα των αγροτών(6/2/2019)
Διαδηλώνουν μαζικά αύριο στη Θεσσαλονίκη(2/2/2018)
Ορμητήρια αγώνα τα μπλόκα των αγροτών(5/2/2014)
Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας(28/1/2009)
Τεράστιο κύμα αλληλεγγύης(7/12/1996)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org