Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ίδια «καραμέλα»

Μιλώντας τις προάλλες στη Θεσσαλονίκη, η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Μαρία - Κόλλια Τσαρουχά, μίλησε για «κομματική εισδοχή» στις κινητοποιήσεις των αγροτών, υπονοώντας ότι είναι «υποκινούμενες». Είπε συγκεκριμένα: «Οι αγρότες έχουν το δικαίωμα να αντιδρούν, δεν πιστεύω όμως πως δεν ξέρουν από πού προέρχονται τα αιτήματά τους και γιατί είναι στους δρόμους οι φίλοι αγρότες (...) υπάρχει μία κομματική εισδοχή, η θέση μου είναι ότι πάντα υπάρχει στις κινητοποιήσεις η κομματική εισδοχή και στη συγκεκριμένη περίπτωση στα μπλόκα». Την καραμέλα περί κομματικής υποκίνησης την έχουν γευτεί πολλές φορές στο παρελθόν οι αγρότες στις κινητοποιήσεις τους, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Το ίδιο έργο συνεχίζει επάξια σήμερα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ωστόσο, μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι η υφυπουργός δεν ξέρει πως η πλειοψηφία της μικρομεσαίας αγροτιάς μόλις και μετά βίας επιβιώνει, ενώ όλο και περισσότεροι φεύγουν κάθε χρόνο από την παραγωγή. Την ευθύνη γι' αυτό την έχει αποκλειστικά η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΚΑΠ της ΕΕ. Είμαστε σίγουροι επίσης ότι κάτι έχει ακούσει για τις αλλεπάλληλες συσκέψεις που διοργάνωσε τους τελευταίους μήνες η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, όπου καθορίστηκαν συλλογικά και με μεγάλη αντιπροσώπευση το πλαίσιο πάλης και οι μορφές του αγώνα. Επομένως, τα περί «κομματικής εισδοχής» μπορούν να ερμηνευτούν μόνο ως προσπάθεια της κυβέρνησης να υπονομεύσει και να συκοφαντήσει τον δίκαιο αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, όπου οι κομμουνιστές συνδικαλιστές του αγροτικού κινήματος ποτέ δεν έκρυψαν ότι πρωτοστατούν.

Στον (ίδιο) κόσμο τους

Και μιας και μιλάμε για τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, ας δούμε μια ακόμα πλευρά που βγάζει μάτι: Από το πρωτοσέλιδο άρθρο της η χτεσινή «Καθημερινή» επιτιθόταν στα μπλόκα με το επιχείρημα ότι «στρέφονται κατά του συνόλου της κοινωνίας» και ότι «προκαλούν κόστος στην οικονομία». Στην κατακλείδα του άρθρου αποδίδει την ίδια ευθύνη και στα κόμματα που «ενθαρρύνουν» τους αγρότες, ενώ είναι γνωστό ότι μόνο το ΚΚΕ έχει στηρίξει δημόσια τις κινητοποιήσεις τους. Την ίδια ακριβώς μέρα, ο Δ. Χρήστου, σύμβουλος έκδοσης και αρθρογράφος της «Αυγής», έγραφε για «εξωτερικές απειλές» και «εσωτερική υπονόμευση», κατηγορώντας τους αγρότες ότι υπονομεύουν με τις κινητοποιήσεις τους τη «σταθερότητα» της χώρας σε «κρίσιμες» οικονομικά και γεωπολιτικά συνθήκες. Στο διά ταύτα, ισχυρίζονταν ότι οι αγρότες «δουλεύουν» για τη ΝΔ που θέλει να ρίξει την κυβέρνηση και ότι σ' αυτόν τον στόχο συντάσσεται και το ΚΚΕ, που στηρίζει ενεργά τους αγώνες των αγροτών. Εμείς απλά να σημειώσουμε το εξής: Μπορεί στα μάτια των αναγνωστών τους οι δύο εφημερίδες να αντιπροσωπεύουν δύο αντίθετους κόσμους, όταν όμως η συζήτηση φτάνει στο ζουμί αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο κόσμος τους είναι ένας και κοινός: Τα συμφέροντα του κεφαλαίου και η περιφρούρησή τους από οτιδήποτε τα αμφισβητεί και μπορεί να τα θίξει.

Ο Χότζας γράφει στην «Αυγή»

Σε χτεσινό ρεπορτάζ, η «Αυγή» ανακάλυψε «αυξήσεις» στις επικουρικές συντάξεις και μάλιστα «από 37 έως 75 ευρώ» όπως γράφει. Από πού προκύπτουν οι ...«αυξήσεις»; Από το γεγονός ότι τον Φλεβάρη ολοκληρώνεται για κάποιους συνταξιούχους η αναδρομική παρακράτηση των μειώσεων που έκανε η κυβέρνηση στις επικουρικές. Η ισχύς του νόμου ξεκίνησε τον Ιούνη του 2016, οι μειώσεις όμως εφαρμόστηκαν μερικούς μήνες αργότερα σε 250.000 συνταξιούχους και μεσοσταθμικά ξεπέρασαν το 20% (σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν και το 50%). Οι μειώσεις αυτών των μηνών επιβάρυναν αναδρομικά τους συνταξιούχους και επιμερίστηκαν σε δόσεις, που για ορισμένους έληξαν με τη σύνταξη του Γενάρη. Αυτοί οι συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους χωρίς το χαράτσι των αναδρομικών, αλλά μειωμένες σε σχέση με τα ποσά που έπαιρναν πριν την εφαρμογή του νόμου κι αυτό η «Αυγή» το μεταφράζει προκλητικά ως «αύξηση», θυμίζοντας την ιστορία με τον Χότζα! Σε ό,τι αφορά τα πραγματικά στοιχεία, σύμφωνα και με τον Κρατικό Προϋπολογισμό, οι απώλειες για τους συνταξιούχους από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις θα φτάσουν μόνο για το 2017 στα 375 εκατ. ευρώ, ενώ οι ασφαλισμένοι (επειδή και σε αυτούς επιβλήθηκε αύξηση της εισφοράς για την επικούρηση στο ΕΤΕΑ από το 3% στο 3,5%) θα επιβαρυνθούν και αυτοί με επιπλέον 350 εκατ. ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για ένα χαράτσι σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους που ξεπερνάει τα 700 ευρώ για τις επικουρικές συντάξεις, που η «Αυγή» σερβίρει ως «αύξηση» στους αναγνώστες της...

Πρόσφυγες - επιχειρηματίες

Θα μπορούσε να είναι ένα χοντροκομμένο αστείο, αλλά η σοβαρότητα της κατάστασης που βιώνουν πρόσφυγες και μετανάστες, αυτή της «μη ζωής» στην οποία έχουν καταδικαστεί, δεν το επιτρέπει. Η διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε τη συμμετοχή της ως εταίρος σε ευρωπαϊκό έργο, που ανάμεσα σε άλλα θα αναλάβει «την υποστήριξη των νέων προσφύγων και μεταναστών στην πορεία τους προς την επιχειρηματικότητα» (!), όπως σημειώνεται στη σχετική απόφαση. Τι κι αν ζουν σε άθλιες συνθήκες, μέσα σε σκηνές, χωρίς θέρμανση και άλλα στοιχειώδη; Τι κι αν έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα; Τι κι αν πεθαίνουν από τα μαγκάλια... Η ΕΕ, αυτή που με τη συμμετοχή της στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις πρώτα τους ξεσπίτωσε και τώρα μαζί με την κυβέρνηση τους εγκλωβίζει, δίνει στους πρόσφυγες την προοπτική του ...επιχειρηματία. Και η Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει πρωταγωνιστικά στην κοροϊδία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1907 Πεθαίνει ο Ντμίτρι Ιβάνοβιτς Μεντελέγιεφ. Μεγάλος Ρώσος χημικός, που δημιούργησε τον περιοδικό πίνακα των χημικών στοιχείων.

1925 Με επικεφαλής το ΚΚΕ, τις Ενώσεις των Παλαιών Πολεμιστών και το Εργατικό Κέντρο, πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα το μεγαλύτερο συλλαλητήριο μετά τον πόλεμο, με κύριο αίτημα την απαλλοτρίωση και αναδιανομή της γης. Η αγροτιά ενώθηκε με την εργατιά και μαζί κατευθύνθηκαν προς τη Νομαρχία προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Οι Αρχές απάντησαν με σφαίρες. Χωροφυλακή και στρατός άνοιξαν πυρ, με αποτέλεσμα 4 εργάτες και 2 αγρότες να πέσουν νεκροί. Δεκάδες ήταν οι τραυματίες. Ο αγανακτισμένος λαός αντεπιτέθηκε και τελικά κατέλαβε τη Νομαρχία. Ακολούθησε ένα άγριο κύμα τρομοκρατίας και διώξεων. 27 αγωνιστές παραπέμφθηκαν στο στρατοδικείο της Λάρισας, όπου 13 εξ αυτών καταδικάστηκαν συνολικά σε 62 χρόνια φυλάκιση.

1943 Λήγει η ηρωική μάχη του Στάλινγκραντ, που κράτησε 140 μέρες και έληξε με τη συντριβή της 6ης Γερμανικής Στρατιάς. Η νίκη των Σοβιετικών στο Στάλινγκραντ σηματοδότησε την αλλαγή στον ρουν του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και έγινε σύμβολο της ανωτερότητας του σοσιαλιστικού συστήματος έναντι του ιμπεριαλισμού, καθώς και της γενικότερης πάλης κατά του φασισμού.

1947 Το βράδυ της 2ας του Φλεβάρη του 1947, σε μια περίοδο όπου ο ένοπλος αγώνας του Δημοκρατικού Στρατού αναπτύσσεται σε όλη την Ελλάδα, η Αθήνα «φωτίζεται» από μια επιγραφή που εμφανίζεται στη βορινή πλευρά της Ακρόπολης και γράφει: «Να φύγουν οι Αγγλοι»! Ηταν το αποτέλεσμα μιας παράτολμης επιχείρησης, που οργανώθηκε από το ΚΚΕ και αναπτέρωσε το φρόνημα του λαού.

1949 Τμήματα του ΔΣΕ μπαίνουν στα Τρίκαλα.

1950 Συγκροτήθηκε η Δημοκρατική Παράταξη (ΔΠ) από το ΚΚΕ και τους Ι. Σοφιανόπουλο, Αλ. Σβώλο, Ηλ. Τσιριμώκο, Ν. Γρηγοριάδη και Στ. Χατζήμπεη.

1950 Πεθαίνει ο Ελληνας μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, από τους κορυφαίους της επιστήμης του παγκοσμίως.

1958 Σε Αθήνα, Πειραιά, Καβάλα πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις μητέρων που διαμαρτύρονται για τη μετατροπή της Ελλάδας σε ατομικό προγεφύρωμα.

1967 Η ΙΑ' Σύνοδος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΔΑ (2-4/2/1967) ασκεί κριτική στην Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος για την αποδοχή της απόφασης του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να αναβληθεί το Γ' Συνέδριο της ΕΔΑ. Η κριτική αυτή αποτελούσε έκφραση της υπό εξέλιξη εσωκομματικής διαπάλης στο ΚΚΕ και της πολεμικής της φραξιονιστικής - οπορτουνιστικής ομάδας με αιχμή την ΕΔΑ.

1970 Πεθαίνει ο Μπέρτραντ Ράσελ, Αγγλος νομπελίστας μαθηματικός, φιλόσοφος και κοινωνιολόγος, που φυλακίστηκε δυο φορές επειδή ηγήθηκε στον αγώνα για τον πυρηνικό αφοπλισμό και αφιερώθηκε στην ανάπτυξη του φιλειρηνικού κινήματος.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org