Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Εντείνουν την πάλη, παίρνουν μέτρα για την καλύτερη οργάνωσή της

Παράλληλα με τα μπλόκα, αγροτικά συλλαλητήρια μέσα σε πόλεις πραγματοποιούνται σε μια σειρά περιοχές της χώρας

Eurokinissi

Με προσπάθεια για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση, καθώς και για συγκέντρωση των δυνάμεων σε ισχυρά μπλόκα, ώστε ενιαία και από καλύτερη θέση να δίνεται η μάχη, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι μικρομεσαίοι αγρότες.

Την ανάγκη αυτή υπογραμμίζει η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης, η οποία όχι μόνο επιβεβαιώνει ότι δεν προτίθεται να πάρει πίσω τα αντιλαϊκά μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο που ψήφισε μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, αλλά μεθοδεύει νέα αντιλαϊκά χτυπήματα, όπως σαφώς άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σε χτεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη, σχετικά με τα σχέδια για νέα δραστική περικοπή του αφορολόγητου.

Αλλωστε, η κυβέρνηση δίνει ήδη σαφές δείγμα γραφής, με τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών: Η διαβίβαση στο ΚΕΑΟ και των κάτω από 5.000 ευρώ οφειλών των αγροτών προς τον ΟΓΑ. Το νέο βαρύ χαράτσι για την υποβολή αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες, όπου χωράφια φαίνονται ως δασικές εκτάσεις και αμφισβητούνται βοσκοτόπια. Η πώληση των δυο κερδοφόρων εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία, μετά από το κλείσιμο των εργοστασίων της στην Ελλάδα και το ξεπούλημα «φιλέτων» της περιουσίας της κ.ά.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι δηλώνουν αποφασισμένοι να εντείνουν την πάλη τους. Σ' αυτή την κατεύθυνση καλεί η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ενώ το μπλόκο της Νίκαιας, που αποτελεί το επίκεντρο και το σημείο αναφοράς του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς και καθημερινά ενισχύεται με νέα τρακτέρ, παίρνει μέτρα για την καλύτερη οργάνωση της πάλης και το παραπέρα δυνάμωμα της εργατικής - λαϊκής αλληλεγγύης.

Με στόχο η πάλη για την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς να γίνει και λαϊκή υπόθεση, το μπλόκο της Νίκαιας οργανώνει αγροτικό συλλαλητήριο, με τη συμμετοχή τρακτέρ, αύριο Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Νέες δυνάμεις στα μπλόκα σε Μακεδονία και Θράκη

Στη Δυτική Μακεδονία, οι αγρότες από το μπλόκο στο Αργος Ορεστικό (στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού) προγραμματίζουν σήμερα συμβολικό αποκλεισμό (12.00 - 14.00), στο τελωνείο της Καστοριάς, αναδεικνύοντας το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων (φασόλια, μήλα κ.λπ). Επίσης, σήμερα θα αποφασίσουν αν θα κλείσουν το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Αύριο προγραμματίζουν παναγροτικό συλλαλητήριο, στις 12 μ. στην Εφορία της Καστοριάς και απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στο λαό και τους φορείς της περιοχής.

Στο μεταξύ, παραμένουν και ενισχύονται τα μπλόκα στο Καλονέρι Βοΐου (Αγία Κυριακή), στο Αντίγονο της Φλώρινας και στον κόμβο Μανιακίου.

Από χτες, οι αγρότες των Γρεβενών άρχισαν να συγκεντρώνουν τρακτέρ έξω από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας.

Στη Θράκη, οι αγρότες του Εβρου έχουν στήσει μπλόκο στον κόμβο Θουρίου (μεταξύ Ορεστιάδας και Διδυμότειχου) και κάθε βράδυ πραγματοποιούν ολονύχτιο αποκλεισμό του δρόμου. Επίσης, παραμένει το μπλόκο στην Καλλίστη της Ροδόπης.

Στην Κεντρική Μακεδονία, στην Κατερίνη, οι αγρότες κρατούν το μπλόκο στην αερογέφυρα στην είσοδο της πόλης. Χτες πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Κατερίνης, με αφορμή την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για τα εγκαίνια της ΜΕΘ.

Καθημερινά δυναμώνουν και τα μπλόκα της Ημαθίας, στον κόμβο της Κουλούρας και τη διασταύρωση της Νάουσας, όπου οι αγρότες πραγματοποιούν καθημερινούς συμβολικούς αποκλεισμούς των δρόμων. Ενισχύεται και το μπλόκο των αγροτών στον κόμβο Γυψοχωρίου στην Πέλλα.

Στη Θεσσαλονίκη, οι αγρότες στο μπλόκο των Μαλγάρων πραγματοποίησαν χτες δίωρο αποκλεισμό του δρόμου και πρόθεσή τους είναι να το κάνουν καθημερινά.

Το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια συνεχίζει τον αποκλεισμό του δρόμου στη διασταύρωση πριν από το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Συζητούν το ενδεχόμενο, μαζί με αγρότες της Χαλκιδικής, να πραγματοποιήσουν πορεία προς το αεροδρόμιο, αν και απέναντί τους έχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Παραμένει, επίσης, το μπλόκο στο Δερβένι, ενώ στις Σέρρες οι αγρότες της περιοχής της Αμφίπολης συγκεντρώνουν τρακτέρ στην πλατεία του Ροδολίβους.

Επίσης, παραμένει το μπλόκο στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, στο ύψος του Λευκώνα. Χτες έκλεισαν το δρόμο για περίπου δύο ώρες. Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν με τα αγροτικά τους μηχανήματα στο τελωνείο του Προμαχώνα και καταγγέλλουν την πολιτική καταστολής της κυβέρνησης που έχει παρατάξει τα ΜΑΤ απέναντί τους, καθώς και τις δικαστικές διώξεις σε βάρος των αγροτών που αγωνίζονται.

Στο Κιλκίς, μέχρι χτες βράδυ συνεχίζονταν ο αποκλεισμός της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ευζώνων. Οι αγρότες επέτρεπαν τη διέλευση των οχημάτων που μετέφεραν ευπαθή προϊόντα.

Συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν σε Πύργο και Λαμία

Με τα τρακτέρ να παραμένουν στην Εθνική οδό Πατρών - Πύργου στο Λατίφι Αμαλιάδας, οι αγρότες της Ηλείας πραγματοποίησαν χτες το πρωί μαζικό συλλαλητήριο στην πλατεία ΟΤΕ του Πύργου, απαιτώντας μεταξύ άλλων την επίλυση των προβλημάτων που εγείρονται από τους δασικούς χάρτες, δίχως οικονομική επιβάρυνση της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Στον κόμβο Ινάχου παραμένουν οι μικρομεσαίοι αγρότες της Αργολίδας.

Οι αγρότες του Αιγίου που έχουν στήσει το μπλόκο τους στην Εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών, στο ύψος των βενζινάδικων, διοργανώνουν αύριο παράσταση διαμαρτυρίας στο Δασαρχείο, στις 12 μ., ενάντια στο νέο βαρύ χαράτσι για την υποβολή αντιρρήσεων στους αναρτημένους δασικούς χάρτες.

Συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στη Σπάρτη τη Δευτέρα 6/2 στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης, έπειτα από πρωτοβουλία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας.

Στην Αιτωλοακαρνανία, παραμένουν και ενισχύονται τα αγροτικά μπλόκα στο Κεφαλόβρυσο και στον «κόμβο Βρυσούλας» στη Βόνιτσα.

Στον κόμβο Ανθήλης έχουν παραταχθεί τα τρακτέρ των μικρομεσαίων αγροτών της περιοχής. Χτες, πραγματοποίησαν πορεία με τρακτέρ στη Λαμία, η οποία κατέληξε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπου επιδόθηκε ψήφισμα στον περιφερειάρχη.

Στη θέση «Παλιούρια» στο Μαντούδι παραμένουν οι μικρομεσαίοι αγρότες της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, ενώ σταθεροί στις θέσεις τους και οι μικρομεσαίοι αγρότες της Πρέβεζας που έχουν στήσει μπλόκο στο Λούρο.

Στην Κρήτη και σε άλλα νησιά

Στο Ηράκλειο Κρήτης, οι αγρότες από το μπλόκο των Πραιτωρίων, μαζί με τη Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΕΒΕ, πραγματοποιούν αύριο συγκέντρωση στις 10 π.μ., στο ΙΚΑ Εσταυρωμένου, ενάντια στην κυβερνητική απόφαση για μεταβίβαση στο ΚΕΑΟ των χρεών προς τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ και κάτω των 5.000 ευρώ.

Μεγάλη είναι η συμμετοχή και στο άλλο μπλόκο του νησιού, επί της Εθνικής οδού Χανίων - Ρεθύμνου στα Μεγάλα Χωράφια Χανίων. Σήμερα στις 12 μ. θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς (πρώην Αγροτική) στην οδό Τζανακάκη.

Ακόμη, ο Αγροτικός Σύλλογος Πλατάνου του Δ. Αμαρίου Ρεθύμνης καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής αύριο στις 10.30 π.μ. στη διασταύρωση «Μάντρες», κοντά στην Αγία Γαλήνη Ρεθύμνου, τασσόμενος με το πλαίσιο πάλης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Στη Λέσβο, συλλαλητήριο πραγματοποιούν αύριο μικρομεσαίοι αγρότες του νησιού, στις 11.30 π.μ., στην είσοδο του Μανταμάδου.

Στην Κω, τέλος, ο Αγροτικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Αλιέων, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος και ο Μελισσοκομικός Σύλλογος πραγματοποιούν συγκέντρωση αύριο στις 10 π.μ. στον Αγροτικό Συνεταιρισμό του νησιού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Στο πόδι» οι αγρότες σε όλη τη Μακεδονία(2024-02-09 00:00:00.0)
Συμπλήρωσαν 10 μέρες στα μπλόκα, συνεχίζοντας αποφασιστικά τον αγώνα τους(2019-02-07 00:00:00.0)
Σήμερα στήνεται το μπλόκο των Θεσσαλών αγροτών στον κόμβο της Νίκαιας(2017-01-26 00:00:00.0)
Κλιμάκωση η απάντηση!(2013-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ