Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ
Ανταγωνισμός και προστασία των λαϊκών συμφερόντων είναι ασυμβίβαστα

«Το να ισχυρίζονται οι κυβερνήσεις ότι με την πολιτική τους μπορούν να εξασφαλίσουν ταυτόχρονα στις επιχειρήσεις περιβάλλον ελεύθερου υγιούς ανταγωνισμού και στους καταναλωτές προστασία των εισοδημάτων τους, είναι σαν να ισχυρίζονται ότι προσπαθούν να εφαρμόσουν δύο πολιτικές διαμετρικά αντίθετες, πράγμα που δεν γίνεται», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας προχτές στη Βουλή, αναδεικνύοντας τον πραγματικό ρόλο των διάφορων Επιτροπών που συστήνονται με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, μέσω των οποίων επιχειρείται ο εξωραϊσμός του καπιταλιστικού συστήματος, η καλλιέργεια αυταπατών ότι μπορεί να υπάρξει έλεγχος στη κερδοφορία και τη δράση των μονοπωλιακών ομίλων.

Αφορμή ήταν η συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την Εκθεση των πεπραγμένων της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το 2015, η οποία παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Δ. Κυριτσάκη. Ο ίδιος παρουσιάζοντας συνοπτικά τα στοιχεία της Εκθεσης ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει 133 εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν κυρίως την αγορά τροφίμων, «το καλάθι της νοικοκυράς» και την Ενέργεια. Οπως σημείωσε, πρόκειται για αριθμό περιορισμένο πλέον, αφού μέχρι πριν περίπου 2 με 3 χρόνια οι εκκρεμείς υποθέσεις ήταν κοντά στις 1000. Πάντως αίσθηση προκάλεσαν αιχμές του προέδρου της Επιτροπής περί παρεμβάσεων στο έργο της Επιτροπής από βουλευτές και δικηγορικά γραφεία.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι ο ανταγωνισμός είναι «η κινητήριος δύναμη της καπιταλιστικής οικονομίας και ανάπτυξης, είτε είναι υγιής είτε είναι αθέμιτος, και στόχο έχει την εξασφάλιση του μέγιστου δυνατού κέρδους των μονοπωλιακών επιχειρήσεων». Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών. Ο θεσμός των επιτροπών που λειτουργούν σε όλη την Ευρώπη είναι εφεύρημα της ΕΕ και αυτόν το στόχο εξυπηρετεί, δεν μπορεί να προφυλάξει τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Οσον αφορά τις ποινές ή τα πρόστιμα που επιβάλλονται, τόνισε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα κέρδη που αποκομίζουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι από την παραβίαση κανόνων είναι πολλαπλάσια από αυτά που πληρώνουν.

Οι μονοπωλιακοί όμιλοι, πρόσθεσε, «δεν σκιάζονται» από τέτοια, αφού η νομοθεσία και συνολικά το σύστημα λειτουργεί προς όφελός τους, ενώ οι όποιες Επιτροπές ή η νομοθεσία για τη δήθεν συμμόρφωσή τους χρησιμοποιούνται «ως καλό περιτύλιγμα της κυριαρχίας των μονοπωλίων και καταλήγει μάλιστα και ως κολυμπήθρα της αθώωσής τους». Εξάλλου, όπως σημείωσε, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού «οι καταναλωτές δεν είδαν κανένα όφελος, δεν μειώθηκαν οι τιμές, δεν αντιμετωπίστηκε η ακρίβεια από τη λειτουργία του ανταγωνισμού».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ