Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Μετανάστευση και «νέα γεωπολιτική κατάσταση» στο επίκεντρο της αυριανής συνεδρίασης

Η επιστολή του Ντ. Τουσκ ενόψει της αυριανής άτυπης Συνόδου Κορυφής αποτυπώνει ανάγλυφα τις αγωνίες και τα ανοιχτά μέτωπα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου

Copyright 2016 The Associated

Η επιστολή του Ντ. Τουσκ ενόψει της αυριανής άτυπης Συνόδου Κορυφής αποτυπώνει ανάγλυφα τις αγωνίες και τα ανοιχτά μέτωπα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου
Η πρόοδος της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, ειδικά σε ό,τι αφορά το «μέτωπο» της Κεντρικής Μεσογείου και της Λιβύης, αλλά και η «νέα γεωπολιτική κατάσταση» που προκαλούν οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και δοκιμάζει τη συνοχή της ΕΕ, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της άτυπης Συνόδου Κορυφής που συνέρχεται αύριο Παρασκευή στη Μάλτα.

Ενταση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, οι αρχηγοί των 28 κρατών - μελών αναμένεται να επιθεωρήσουν την πρόοδο ως προς την υλοποίηση των μέτρων που η ΕΕ έχει ήδη λάβει για την ανάσχεση μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, καθώς εκφράζονται φόβοι για αύξηση των ροών την επερχόμενη άνοιξη, με τα μέτρα για την ανακοπή τους να περιστρέφονται γύρω από την ανάγκη «εντατικοποίησης της συνεργασίας» με τις λιβυκές αρχές. Στις προτεραιότητες περιλαμβάνονται η ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής (π.χ. κατάρτιση, εξοπλισμός και υποστήριξη της εθνικής ακτοφυλακής της Λιβύης, εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων οικειοθελούς επιστροφής κ.ο.κ.), ενώ με τα μέτρα που αφορούν τη «μείωση της πίεσης στα χερσαία σύνορα της Λιβύης», την «προσπάθεια αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης» και την τάχα «βελτίωση της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης των τοπικών κοινοτήτων στη Λιβύη», η ΕΕ κατασκευάζει νέα προσχήματα ώστε να συμμετάσχει με τα μπούνια στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην Αφρική, που ξεριζώνουν εξάλλου εκατοντάδες χιλιάδες από τις χώρες τους.

Προβληματισμός για το μέλλον της ΕΕ

Χαρακτηριστικό, εξάλλου, είναι ότι το απόγευμα θα συζητηθεί η προετοιμασία του γιορτασμού της 60ής επετείου των Συνθηκών της Ρώμης στις 25 Μάρτη, με τη συζήτηση να επικεντρώσει στον προβληματισμό «για το μέλλον της ΕΕ» μετά και το Brexit και στο πλαίσιο των αντιθέσεων που οξύνονται στο εσωτερικό της.

Τη σχετική ανησυχία αλλά και τις πολύ μεγάλες αντιθέσεις καπιταλιστικών κρατών και τμημάτων του κεφαλαίου που δοκιμάζουν τη συνοχή της ιμπεριαλιστικής ένωσης αποτυπώνει ανάγλυφα στην επιστολή του προς τους «27», ενόψει της Συνόδου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, στην οποία υποδεικνύει τρεις βασικές απειλές, επικίνδυνες για τη σταθερότητα της ΕΕ, όπως γράφει.

Συγκεκριμένα: Τη «νέα γεωπολιτική κατάσταση στον κόσμο και την Ευρώπη», για την οποία ο Ντ. Τουσκ αναφέρει ότι «η όλο και περισσότερο αποφασιστική - ας το θέσουμε έτσι - Κίνα, ιδίως στις θάλασσες, η επιθετική πολιτική της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας και των γειτόνων της, οι πόλεμοι, η τρομοκρατία και η αναρχία στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, με το ακραίο Ισλάμ να διαδραματίζει μείζονα ρόλο, καθώς και οι ανησυχητικές δηλώσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, συνθέτουν ένα πλέγμα που καθιστά εξαιρετικά απρόβλεπτο το μέλλον μας. Για πρώτη φορά στην ιστορία μας και καθώς ο κόσμος πέρα από τα σύνορά μας γίνεται όλο και πιο πολυπολικός, υπάρχουν τόσες ανοικτά αντιευρωπαϊκές - ή, έστω, ευρωσκεπτικιστικές - φωνές. Η αλλαγή στην Ουάσιγκτον, ιδίως, φέρνει την Ευρωπαϊκή Ενωση σε δύσκολη θέση, καθώς η νέα κυβέρνηση φαίνεται να θέτει εν αμφιβόλω την αμερικανική εξωτερική πολιτική των τελευταίων 70 ετών».

Σαν δεύτερη «απειλή» υποδεικνύει την «άνοδο του αντιευρωπαϊκού, εθνικιστικού και όλο και πιο ξενοφοβικού αισθήματος στην ίδια την ΕΕ», καθώς «ο εθνικός εγωισμός μετατρέπεται επίσης σε ελκυστική εναλλακτική πρόταση αντί της ολοκλήρωσης. Επιπλέον, οι φυγόκεντρες τάσεις δυναμώνουν από τα λάθη όσων θέτουν την ιδεολογία και τους θεσμούς πιο πάνω από τα συμφέροντα και τα αισθήματα του κόσμου».

Τρίτη «απειλή» κατά τον Τουσκ είναι «η μείωση της εμπιστοσύνης στην πολιτική ολοκλήρωση, η παράδοση στα λαϊκιστικά επιχειρήματα».

Και συνιστά στη Σύνοδο Κορυφής να ανανεώσει στη Ρώμη «τη δήλωση εμπιστοσύνης», λαμβάνοντας υπόψη το διακύβευμα για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια, ότι δηλαδή «οι ευρωπαϊκές χώρες μεμονωμένα έχουν μικρή μόνο βαρύτητα. Αλλά η ΕΕ έχει δημογραφικές και οικονομικές δυνατότητες, πράγμα που την καθιστά εταίρο ισότιμο προς τις μεγαλύτερες δυνάμεις», αλλιώς «πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές ότι η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν θα έχει ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση μιας μυθικής, πλήρους κυριαρχίας των κρατών - μελών της, αλλά την πραγματική και ουσιαστική εξάρτησή τους από τις μεγάλες υπερδυνάμεις: τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και την Κίνα».

Εισηγείται, μάλιστα, και τον τρόπο που θα ανανεώσει το «όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», προτείνοντας αποφασιστική ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», τάξη και ασφάλεια, αύξηση των αμυντικών δαπανών, επενδύσεις, αξιοποίηση προς όφελος της ΕΕ της αλλαγής της εμπορικής στρατηγικής των ΗΠΑ κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ