Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ
Προσπάθειες εφησυχασμού για το «χαράτσι»

Καμία οικονομική επιβάρυνση για τους μικρομεσαίους αγρότες και τα λαϊκά στρώματα απαιτεί το οργανωμένο αγροτικό κίνημα

Προσπάθεια καταβάλλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος για να περιοριστούν οι αντιδράσεις, κατ' αρχήν, της μικρομεσαίας αγροτιάς της χώρας, οι οποίες έχουν ανακύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών ανά την Επικράτεια και καταγράφουν σημαντικές αγροτικές εκτάσεις ως «δασικές» ή «δάση», με αποτέλεσμα οι μικροϊδιοκτήτες τους να καλούνται να καταβάλλουν σημαντικά τέλη μόνο για να ξεκινήσει η τυπική διαδικασία «αντιρρήσεων», δίχως να γνωρίζουν βέβαια και ποια θα είναι η κατάληξη της υπόθεσής τους.

Σε χτεσινή συνάντηση του αναπληρωτού υπουργού Σ. Φάμελλου, με εκπροσώπους των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για τους δασικούς χάρτες που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΝ, η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών χαρακτηρίστηκε από πλευράς αναπληρωτή ως «μία από τις βασικές προτεραιότητες του ΥΠΕΝ και ένα σημαντικό εργαλείο, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και για την αειφορική ανάπτυξη της χώρας», όπου βέβαια με τον όρο εννοείται η καπιταλιστική ανάκαμψη που ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει και τις διευθετήσεις στις χρήσεις γης που έχουν ανάγκη οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να ξεδιπλώσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια. Ο Σ. Φάμελλος επανέλαβε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης από το παραπάνω έργο είναι ο «ασφαλής και χωρίς αμφισβήτηση προσδιορισμός των περιοχών, (που) θα κάνει σαφείς και με υψηλή ακρίβεια τους κανόνες διαχείρισης σε κάθε περιοχή...».

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση επιδιώκει το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος αλλά και του χαρακτήρα των εκτάσεων που καταγράφονται στους χάρτες, ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα επενδυτικά σχέδια σε διάφορους κλάδους της οικονομίας. Η ολοκλήρωση άλλωστε του έργου αυτού, που αποτελεί πρώτο στάδιο για την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, είναι μεταξύ των προαπαιτούμενων της συμφωνίας κυβέρνησης - δανειστών.

Η διαδικασία αυτή, βέβαια, πέρα από την κεντρική πολιτική επιδίωξη, έχει και παράπλευρες συνέπειες και επιδιώξεις, με μία εξ αυτών να είναι το «χαράτσωμα» όσων διατυπώσουν ενστάσεις επί των χαρτών. Σε αρκετές περιοχές της χώρας, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα μέχρι στιγμής την Ηλεία, τη Μεσσηνία και την Ηπειρο, ο αγροτικός κόσμος ανάμεσα σε όλα τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει, τώρα βρίσκει μπροστά του και το ζήτημα των δασικών χαρτών, αφού διαπιστώνει ότι εκτάσεις που καλλιεργούνται επί δεκαετίες, εμφανίζονται ως δάση ή δασικές.

Κατά τη χτεσινή συνάντηση, ο Σ. Φάμελλος επιχείρησε να καθησυχάσει, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει μέσω αυτής της διαδικασίας «να πλήξει την αγροτική παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα», και πρόσθεσε αναφορικά με το ζήτημα του «τέλους αντιρρήσεων» ότι με το νέο νόμο είναι κατά 10% μειωμένο συγκριτικά με την προηγούμενη νομοθετική πρόβλεψη, αφήνοντας «ανοικτό» το ενδεχόμενο να μειωθεί περαιτέρω. Εκρυψε, βέβαια, ότι και έτσι, σε κάθε περίπτωση δηλαδή, οι αγρότες θα κληθούν να πληρώσουν σημαντικά ποσά, τα οποία με τα σημερινά δεδομένα κυμαίνονται από 20 ευρώ για έκταση έως 100 τ.μ. και αυξάνονται κλιμακωτά μέχρι τα 3.600 ευρώ για εκτάσεις άνω των 300 στρεμμάτων.

Επιπλέον, έμμεσα, με την παραπάνω τοποθέτησή του, ο αναπληρωτής υπουργός απέρριψε το αίτημα του αγωνιστικού αγροτικού κινήματος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα δίχως οικονομική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων και της μικρομεσαίας αγροτιάς και χωρίς επίσης να αναγνωριστούν οι καταπατήσεις των μεγαλοαγροτών και μεγαλοκτηνοτρόφων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσπάθεια να κρύψουν την κοινή στρατηγική τους με τη ΝΔ(2023-11-23 00:00:00.0)
Ανάρτηση δασικών χαρτών σε Ανατολική και Δυτική Αττική(2018-10-19 00:00:00.0)
Εμπορευματοποιεί από δασικές εκτάσεις ως το ιστορικό κέντρο της Αθήνας(2014-12-20 00:00:00.0)
Κινδυνεύουν να μετατραπούν σε «φιλέτα» το 27,4% των δασών!(2011-07-02 00:00:00.0)
Η διαχείριση δασών και περιβάλλοντος παραδίδεται στο μεγάλο κεφάλαιο(2010-08-22 00:00:00.0)
Χαρίζουν σε ιδιώτες χιλιάδες στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων(2008-10-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ