Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ
Πρόταγμα η «συναίνεση» ως προϋπόθεση για προσέλκυση επενδύσεων

Να ολοκληρωθεί άμεσα η «αξιολόγηση» και να αποφευχθεί η πολιτική αβεβαιότητα ζήτησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου

Από παλιότερη εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου
Από παλιότερη εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου
«Συναίνεση» των αστικών πολιτικών δυνάμεων πάνω στους στόχους του κεφαλαίου, κυρίως σε ό,τι αφορά το «μέτωπο» των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων για την προσέλκυση επενδύσεων, ήταν το μήνυμα που έστειλε η πρόσφατη εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, όπου καταγράφηκαν επίσης οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί της αστικής τάξης για τις αβεβαιότητες στην ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, εκτίμησε ευθύς εξαρχής ότι το 2017 μπορεί να αναδειχτεί ως «το πιο δύσκολο από τα χρόνια της κρίσης», αποδίδοντας την εκτίμηση στην «ανατροπή του θετικού σεναρίου, που προέκυπτε από τις εξελίξεις στους δημοσιονομικούς δείκτες και την οριακή ανάπτυξη του τελευταίου τριμήνου της περασμένης χρονιάς, που έφερε την πραγματική οικονομία σε αδιέξοδο».

Σε άλλο σημείο ανέδειξε την ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, λέγοντας ότι «εμμένουμε στην αξιολόγηση, αντί να επιμένουμε στη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων που θα απελευθέρωναν την επιχειρηματικότητα και θα επέτρεπαν τη δημιουργία πλούτου και νέων διατηρήσιμων θέσεων εργασίας», προσθέτοντας ότι έτσι «ενισχύεται η αβεβαιότητα και αυξάνει το έλλειμμα εμπιστοσύνης».

Λόγω τέτοιων καθυστερήσεων, πρόσθεσε, επιτράπηκε η επανεμφάνιση των χειρότερων σεναρίων για την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, δηλαδή το Grexit. Ζήτησε να αποφευχθεί η πολιτική αβεβαιότητα και να επιτευχθεί «στοιχειώδης πολιτική συναίνεση» για να κλείσει η «αξιολόγηση», απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα «προς όλους να σκεφτούν και να εργαστούν πέρα από ατομικά και συντεχνιακά συμφέροντα για το καλό της χώρας, της οικονομίας και της κοινωνίας».

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν «σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης για την Ελλάδα», τονίζοντας πως «υψηλή προτεραιότητα στις ΗΠΑ είναι να δουν μια αναπτυσσόμενη δημιουργική σταθερή Ελλάδα σε μια δύσκολη περιοχή».

Στην εκδήλωση μίλησε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο «θετικό κλίμα από την πλευρά των επενδυτικών κεφαλαίων» που εισέπραξε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, καθώς και την αίσθησή του ότι «το κλίμα για την Ελλάδα έχει αρχίσει ήδη να αλλάζει στο εξωτερικό και το έδαφος είναι και πάλι πρόσφορο για επενδύσεις».

Παρέθεσε, επίσης, ως «συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας» τη «γεωστρατηγική της θέση ως διαμετακομιστικού και ενεργειακού διαύλου μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, το σημαντικό περιθώριο τουριστικής αξιοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, το εξαιρετικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό», που «σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα την καθιστούν, παρ' όλη την οικονομική κρίση, ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό για τους ξένους επενδυτές».

Τέλος, αναφέρθηκε στη ναυτιλία, τις τράπεζες, την Ενέργεια και το φάρμακο ως τους τομείς που μπορούν να ελκύσουν αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον και διαβεβαίωσε ότι «σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε ως κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ