Κυριακή 29 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Μπλόκα και αγωνιστικές παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα

Παράλληλα με το στήσιμο του μπλόκου της Νίκαιας, οι μικρομεσαίοι αγρότες σε όλη τη χώρα ενισχύουν τα μπλόκα τους, ενώ παίρνουν αποφάσεις για πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Στην ίδια τη Θεσσαλία, υπάρχουν άλλα τέσσερα μπλόκα: Στον κόμβο Αργυροπουλίου (Μελούνας), στη νέα Εθνική Οδό Λάρισας - Κοζάνης από τους αγρότες των επαρχιών Τυρνάβου και Ελασσόνας, οι οποίοι συντονίζονται με το μπλόκο της Νίκαιας και προχωρούν καθημερινά σε προγραμματισμένους δίωρους αποκλεισμούς του δρόμου (18.00 - 20.00). Στο Δαμάσι, στο παλιό δρόμο Τυρνάβου - Ελασσόνας, από αγρότες του Δαμασίου και γύρω χωριών. Στο Γερακάρι στο δρόμο Λάρισας - Αγιάς από αγρότες χωριών της επαρχίας Αγιάς. Στον κόμβο του Αερινού, από το Βόλο προς Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, από αγρότες χωριών της Μαγνησίας.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Και στη Βόρεια Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες από τον παρατεταμένο χιονιά και την προσπάθεια υπονόμευσης, οι μικρομεσαίοι αγρότες καθημερινά ενισχύουν τα μπλόκα που στήθηκαν, συντονιζόμενοι με το αγωνιστικό κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Στην Κεντρική Μακεδονία, οι αγρότες των Σερρών, έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από το Λευκώνα. Απέναντί τους η κυβέρνηση έχει παρατάξει από την πρώτη ώρα δυνάμεις των ΜΑΤ, προκειμένου να εμποδίσει τη μετάβασή τους προς τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα. Η πολιτική καταστολής αποφασίσθηκε από την κυβέρνηση πριν ακόμα οι αγρότες βγουν στους δρόμους, με κριτήριο τα προτάγματα της «εθνικής οικονομίας», αλλά και μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν από αξιωματούχους της βουλγαρικής κυβέρνησης, που επικαλούνται τη συμφωνία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας, ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θα λάβουν προληπτικά μέτρα, ώστε να αποφευχθεί η ένταση στα σύνορα.

Την Παρασκευή το απόγευμα οι αγρότες των Σερρών άρχισαν να εξετάζουν το ενδεχόμενο μετακίνησής τους και στήσιμο μπλόκου στον κόμβο του Στρυμωνικού.

Στο μεταξύ δυναμώνουν καθημερινά τα μπλόκα που έχουν στηθεί στην Ημαθία στην Κουλούρα και στη διασταύρωση της Νάουσας και στην Πέλλα στον κόμβο Γυψοχωρίου. Στην Πιερία, οι αγρότες εξακολουθούσαν να συγκεντρώνονται στην Ελιά και στην Βροντού προκειμένου να στήσουν μπλόκο στην εθνική οδό, ενώ στο Ροδολίβος των Σερρών, συνεχίζεται η συγκέντρωση των τρακτέρ με σκοπό να στηθεί μπλόκο στα Κερδύλλια.

Στο Κιλκίς, αγρότες συγκέντρωσαν τα τρακτέρ τους έξω από την αντιπεριφέρεια, με στόχο να στήσουν αρχικά μπλόκο στην είσοδο της πόλης και στη συνέχεια μαζί με τους αγρότες από την περιοχή της Παιονίας να παρατάξουν τα τρακτέρ τους στο τελωνείο των Ευζώνων. Στη Χαλκιδική, οι αγρότες συγκεντρώνουν τα τρακτέρ τους στους Μύλους Ευγενίου στην Τρίγλια.

Την κάθοδο σε επιλεγμένα μπλόκα προετοιμάζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Δυτικής Μακεδονίας. Χτες Σάββατο, ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να αποφασίσει το πλάνο των κινητοποιήσεων.

Ηδη οι αγρότες της Καστοριάς αποφάσισαν να στήσουν αύριο μπλόκο στο Αργος Ορεστικό, ενώ οι αγρότες της περιοχής Βοΐου Κοζάνης, από σήμερα Κυριακή θα στήσουν μπλόκο στον κόμβο της Αγίας Κυριακής.

Στο Αμύνταιο της Φλώρινας, μέσα από μαζική σύσκεψη αγροτών που έγινε την Παρασκευή, αποφασίσθηκε να στηθεί μπλόκο στο Αντίγονο. Στη σύσκεψη υιοθετήθηκε ομόφωνα το διεκδικητικό πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που παρουσίασαν εκπρόσωποί της. Παρεμβαίνοντας στη σύσκεψη, ο Βαγγέλης Μπούτας τόνισε την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα των αγροτών και της συμμετοχής τους στους Αγροτικούς Συλλόγους, όπου υπάρχουν, καθώς και της δημιουργίας νέων όπου δεν υπάρχουν. Μάλιστα, κάλεσε τους αγρότες της περιοχής να ενισχύσουν μαζικά τον νεοσύστατο Αγροτικό Σύλλογο Αμυνταίου και περιχώρων, να δυναμώσουν τη δράση του με γνώμονα τα συμφέροντά τους.

Στην Πελοπόννησο

Στην Πελοπόννησο, τα μπλόκα ξεκίνησαν από την περασμένη Δευτέρα και από τότε έχει αναπτυχθεί μια πλούσια αγωνιστική δράση. Οι μικρομεσαίοι αγρότες της Ηλείας έχουν στήσει το μπλόκο τους στο Λατίφι Αμαλιάδας, προχωρώντας καθημερινά σε συμβολικούς αποκλεισμούς της εθνικής οδού Πατρών - Πύργου. Την περασμένη Πέμπτη επίσης έκαναν συμβολική κατάληψη της Διεύθυνσης Δασών Ηλείας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις κατά τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών, μέσα από την οποία επιχειρείται έμμεσα η επιβολή νέων «χαρατσιών» στον αγροτικό κόσμο της χώρας.

Στο Αίγιο, οι αγρότες έχουν συγκεντρωθεί στην Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών στο ύψος των βενζινάδικων, ενώ στην Αργολίδα το αγροτικό μπλόκο έχει στηθεί στη γέφυρα του Ινάχου. Το μπλόκο της Αργολίδας στο πλαίσιο της πολύμορφης δράσης που αναπτύσσει έχει προγραμματίσει για αύριο Δευτέρα, παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία Ναυπλίου στις 10 π.μ., ενάντια στην υπουργική απόφαση που μεταβιβάζει στο ΚΕΑΟ τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ακόμα και όταν είναι κάτω από 5.000 ευρώ και την Τετάρτη 1/2, στις 7 μ.μ., διοργανώνει σύσκεψη με φορείς του νομού, στο Εργατικό Κέντρο Αργολίδας, στο Αργος.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στη Μεσσηνία, όπου την προηγούμενη βδομάδα τα τρακτέρ είχαν στηθεί στο σταθμό της Μεσσήνης. Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μεσσήνης και Χανδρινού, σε συντονισμό με την Επιτροπή Αγώνα αγροτών Πύλου, θα προχωρήσουν σε ενιαίο Μεσσηνιακό μπλόκο εντός των επόμενων ημερών. Τέλος, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας πραγματοποιεί σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Σπάρτης σήμερα Κυριακή, στις 7 μ.μ., για την οργάνωση του αγώνα.

Στη Στερεά Ελλάδα και την Ηπειρο

Στη Φθιώτιδα, μικρομεσαίοι αγρότες από την Ανθήλη, τη Στυλίδα και την Πελασγία παρέταξαν τα τρακτέρ τους στον κόμβο Ανθήλης, ενώ αγρότες από την περιοχή του δήμου Μακρακώμης και Δομοκού αναμενόταν να ενώσουν από χτες κι αυτοί τις δυνάμεις τους μαζί τους. Στη Βόνιτσα σήμερα οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι μετά από κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ακτίου - Βόνιτσας θα συγκεντρωθούν στις 11 π.μ. στη θέση κόμβος Βρυσούλας στη Βόνιτσα.

Παράλληλα, ο Σύλλογος Κατούνας Αιτωλοακαρνανίας καλεί σε συγκέντρωση σήμερα στις 12 το μεσημέρι στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου Αμφιλοχίας. Στην Ηπειρο, οι μικρομεσαίοι αγρότες της Αρτας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, έχουν στήσει μπλόκο στον κόμβο της Ιονίας Οδού στην Κυράτσα, ενώ στον Λούρο έχουν συγκεντρωθεί οι μικρομεσαίοι αγρότες της Πρέβεζας, με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού να οργανώνει διαρκείς συσκέψεις και περιοδείες για την ενίσχυση του μπλόκου.

Στην Κρήτη και σε άλλα νησιά

Στην Κρήτη, το μπλόκο Αγροτικών Συλλόγων του νομού Ηρακλείου έχει στηθεί στον κόμβο Πραιτωρίων. Για χτες βράδυ ήταν προγραμματισμένη σύσκεψη στο χώρο του μπλόκου, με τη συμμετοχή του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, για την αναζήτηση κοινού αγωνιστικού βηματισμού.

Σταθερά στις θέσεις τους οι αγρότες των Χανίων στο μπλόκο στον κόμβο των Μεγάλων Χωραφιών. Σημαντική είναι η παρουσία εργατικών σωματείων και φοιτητικών συλλόγων σε ένδειξη αλληλεγγύης, τόσο στο μπλόκο όσο και στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που διοργανώνει. Στο Λασίθι, με απόφαση του Αγροτικού Συλλόγου Οροπεδίου Λασιθίου έχουν συγκεντρωθεί τρακτέρ στην είσοδο του Οροπεδίου, ενώ αύριο στο Ρέθυμνο, στις 7 μ.μ. ο Αγροτικός Σύλλογος Πλατάνου - Αμαρίου διοργανώνει αγροτική σύσκεψη στο Εμπορικό Επιμελητήριο.

Στην Κέρκυρα, μπλόκα σε περιφερειακά σημεία του νησιού αποφάσισαν να στήσουν την πρώτη βδομάδα του Φλεβάρη οι μικρομεσαίοι αγρότες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Επίσης, θα πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας στις 13/2, ενώ καθημερινή είναι η παρέμβαση της ΟΑΣΚ με περιοδείες και συσκέψεις.

Στη Σάμο, εξάλλου, ο Αγροτικός Σύλλογος πραγματοποιεί σήμερα συγκέντρωση στο Καρλόβασι.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org