Πέμπτη 26 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Πακέτο» «Καλλικράτης» και εκλογικό σύστημα

Το καλοκαίρι αναμένεται να κατατεθεί η τελική πρόταση της αρμόδιας Επιτροπής που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη». Στην πρόταση θα περιλαμβάνεται και η αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων. Τα παραπάνω προέκυψαν από τη συνάντηση που είχε προχτές αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, στον οποίο και έθεσαν ως προϋπόθεση συμμετοχής του οργάνου στην Επιτροπή, να μην προηγηθεί της μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη» καμία αλλαγή στο σύστημα εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής, στο όνομα της διαμόρφωσης κουλτούρας συναινέσεων. Στο εσωτερικό δε της ΚΕΔΕ, πέρα από το διαδικαστικό που θέτει η ηγεσία της ως «κόκκινη γραμμή», να μην προηγηθεί δηλαδή καμία αλλαγή πριν τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» - κάτι που φαίνεται πως προσπερνάται με τη δέσμευση του υπουργείου να τα φέρει «πακέτο» - υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Σε κάθε περίπτωση, αμφότερες οι πλευρές συναινούν στην επιλογή να γίνουν οι δήμοι πιο λειτουργικοί και αποτελεσματικοί στην προώθηση της πιο βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτό, άλλωστε, πιστοποιούν και οι μέχρι τώρα προτάσεις της Επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και οι θέσεις της ΚΕΔΕ, που στόχο έχουν να εξοπλίσουν τους δήμους και τις περιφέρειες με νέο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να συνδράμουν, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, πιο αποφασιστικά τις ανάγκες κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φιέστα με φόντο τη συναίνεση στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις(2017-03-23 00:00:00.0)
Η αναθεώρηση του «Καλλικράτη» απαντά στις ανάγκες του κεφαλαίου(2017-03-03 00:00:00.0)
Συνάντηση ΚΕΔΕ με Π. Σκουρλέτη(2016-11-12 00:00:00.0)
Ζητά φόρους αντί για χρηματοδότηση(2016-10-13 00:00:00.0)
Προτάσεις - στήριγμα στην αντιλαϊκή πολιτική(2012-10-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ