Πέμπτη 26 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑΠΟΛΗ - ΣΥΚΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Θερμή υποδοχή προσφυγόπουλων από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς

Από τη θερμή υποδοχή των προσφυγόπουλων

MotionTeam

Από τη θερμή υποδοχή των προσφυγόπουλων
Θερμή υποδοχή στα προσφυγόπουλα που θα φοιτήσουν στο 1ο Γυμνάσιο Συκεών και στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης επιφύλαξαν χτες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, αποδεικνύοντας την απλόχερη αλληλεγγύη του λαού μας και δίνοντας άλλη μια έμπρακτη απάντηση στις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές, που στοχοποιούν ανήλικα ξεριζωμένα παιδιά.

Στο 1ο Γυμνάσιο Συκεών πρόκειται να φοιτήσουν 14 προσφυγόπουλα από τη Συρία και το Ιράκ που διαμένουν στο γκέτο των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου της SOFTEX. Χτες έφτασαν τα πρώτα 4 παιδιά και τις επόμενες μέρες αναμένονται και τα υπόλοιπα.

Πολλά παιδιά του Γυμνασίου, μετά το τέλος των μαθημάτων τους, παρέμειναν στο σχολείο για να υποδεχθούν τα προσφυγόπουλα, που όμως καθυστέρησαν να φτάσουν. Μια μαθήτρια της Γ' Γυμνασίου εκτύπωσε χαρτάκια που γράφουν σε Ελληνικά και Αραβικά «σας καλωσορίζουμε στο σχολείο μας».

Στην υποδοχή των προσφυγόπουλων βρέθηκε ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Συκεών, που μοίρασε στα παιδιά σακούλες με γραφική ύλη και γλυκά, τα οποία συγκέντρωσε με τη στήριξη του λαού της περιοχής. Επίσης, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, της Γ' ΕΛΜΕ, της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νεάπολης - Συκεών.

Στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης πρόκειται να φοιτήσουν συνολικά 28 παιδιά. Από αυτά, τα 3 ήδη έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα και χτες αναμένονταν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και άλλα. Στην υποδοχή τους παραβρέθηκε ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Συκεών, που είχε ετοιμάσει και σακούλες με δωράκια για τα παιδιά και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με τον Ν. Τζιτζή, διευθυντή του 1ου Γυμνασίου, για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στο συγκεκριμένο σχολείο υπάρχει ένας φιλόλογος, ενώ σήμερα αναμένονται να έρθουν άλλοι δύο εκπαιδευτικοί.

Ο Μπάμπης Βέλλης, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νεάπολης - Συκεών, δήλωσε: «Ο ελληνικός λαός αγκαλιάζει με αγάπη και αλληλεγγύη αυτά τα παιδιά, τα οποία ήρθανε από χώρες που ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος έχει ρημάξει τα σπίτια τους, έχει ρημάξει τις ζωές τους. Εμείς απαιτούμε μέτρα για την ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, για όλους τους πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας. Ζητούμε από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει τα απαραίτητα έγγραφα για να πάνε στις χώρες προορισμού. Καλούμε το λαό να ξεσηκωθεί για να σταματήσουν οι βάρβαροι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που οδηγούν στον ξεριζωμό και την προσφυγιά».

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Συκεών (μέλος της ΟΓΕ), σε ανακοίνωσή του την οποία θα κυκλοφορήσει και στα Αράβικα τις επόμενες μέρες, μεταξύ άλλων σημειώνει: «Καλούμε όλες τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών να απομονώσουν το ρατσιστικό - φασιστικό δηλητήριο που καλλιεργείται μεθοδευμένα. Εχθρός μας δεν είναι ο λαός της Συρίας και κανένας λαός. Κοινός εχθρός και του ελληνικού και του συριακού λαού είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Οι Συκιές κατοικήθηκαν πρώτη φορά από αυτούς τους πρόσφυγες. Το χώμα που πατάμε είναι ποτισμένο με το αίμα του ηρωικού ΕΛΑΣ, που πέρασε από εδώ και έδωσε μάχες για να απελευθερώσει την πόλη από τους ναζί Γερμανούς κατακτητές. Αυτούς που η Χρυσή Αυγή σήμερα τιμά! Οι δρόμοι μας είναι γεμάτοι με ονόματα εκτελεσμένων αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης από τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Στις Συκιές, στο Γεντί Κουλέ, μαρτύρησαν και εκτελέστηκαν εκατοντάδες Ελληνες πραγματικοί πατριώτες. Πολλοί από αυτούς ήταν πρόσφυγες!».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ